V POLSKU BYLY TAJNě SLEDOVáNY šPIONážNíM SOFTWAREM PEGASUS STOVKY LIDí

Více než 500 lidí v Polsku bylo tajně sledováno špionážním softwarem Pegasus, uvedl v úterý koordinátor polských bezpečnostních služeb Tomasz Siemoniak.

Nová polská koaliční vláda obvinila předchozí vládu strany Právo a spravedlnost (PiS) z použití systému Pegasus k sledování osob spojených s tehdejší opozicí.

Tato obvinění jsou založena na zprávách od Citizen Lab, specializované jednotky na univerzitě v Torontu, výrobce telefonů Apple a Amnesty International.

Vůdce PiS Jaroslaw Kaczyňski v roce 2022 potvrdil, že Polsko tento program zakoupilo, ale popřel jeho využití proti opozičním politikům.

Ministr spravedlnosti Adam Bodnar nedávno vyjádřil, že cílem vyšetřování je zjistit "přesný počet případů, ve kterých byl Pegasus v Polsku nasazen".

Pegasus je špehovací software vyvíjený izraelskou kybernetickou společností NSO Group, který lze tajně nainstalovat do mobilních telefonů a dalších zařízení s různými verzemi operačních systémů iOS a Android.

Kromě sledování stisků tlačítek a komunikace z telefonu umožňuje také sledovat polohu zařízení a skrytě používat mikrofon a fotoaparát mobilního telefonu. 

2024-04-16T12:21:04Z dg43tfdfdgfd