Zprávy

Trending:


Při útoku na vězeňskou dodávku ve Francii zahynuli dva dozorci, vězeň uprchl

Incarville (Francie) - Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla dnes poblíž francouzské obce Incarville severozápadně od Paříže vůz vězeňské služby, informovala dnes agentura AFP. Při útoku zahynuli nejméně dva vězeňští dozorci a tři utrpěli vážná zranění. Vůz převážel muže, který byl v minulosti odsouzený za pokus o vraždu a drogové zločiny, a ten je nyní na svobodě, píší deníky Le Parisien a Le Figaro.


Tetě vytrhal zlaté zuby a pak ji zardousil. Pražský soud byl v případu vraha nekompromisní

Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci nad Nisou. Výjimečný trest mu v úterý potvrdil pražský vrchní soud. Dvaapadesátiletý muž se k činu přiznal, žádal ale nižší trest. Odmítal totiž, že příbuznou zardousil kvůli jejím šperkům. Po vraždě ženě vytrhal kleštěmi zlaté zuby a její tělo ukryl do úložného prostoru postele. Prodejem ukradených cenností získal zhruba sedm tisíc korun.


Černochová o Ukrajině


Na sněhovém poli Mapa republiky v Krkonoších je okolo čtyř metrů sněhu

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl dnes ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Sněhové pole připomínající prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí odtává od východu na západ, až nakonec zůstávají "střední Čechy", v místě tzv. nivační...


S Postlerovou se lidé rozloučili ve vinohradském divadle. Dorazili Trojan či Bohdalová

V Divadle na Vinohradech v Praze se lidé v úterý rozloučili s náhle zesnulou herečkou Simonou Postlerovou. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během prvního květnového víkendu, bylo jí 59 let.


Přijímačky 2024: Kde hledat výsledky, kdy budou, jak na druhé kolo a odvolání

Velký den se blíží. Už ve středu 15. května zveřejní organizace CERMAT výsledky prvního kola přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči a jejich rodiče je najdou jak v elektronickém systému DiPSy, tak na webových stránkách a informačních deskách škol. Neúspěšní uchazeči mohou zároveň vyhlížet termín druhého kola, systém jim umožní vidět přehled škol s volnými místy. Kde najdete důležité informace, jaké jsou závěrečné termíny a co si pohlídat...


Lotyšsko přispěje miliony eur do české muniční iniciativy pro Ukrajinu

Riga - Lotyšsko přispěje deseti miliony eur (asi 248 miliony Kč) na českou iniciativu na obstarání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, oznámili novinářům po dnešním jednání vlády premiérka Evika Siliňová a ministr obrany Andris Sprúds. Kromě toho Lotyšsko dodá Ukrajině další drony.


Soud ve čtvrtek otevře případ největšího lesního požáru v historii ČR

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem se ve čtvrtek začne zabývat největším lesním požárem v historii ČR, vznikl v létě 2022 v národním parku České Švýcarsko. Obžaloba z jeho založení viní bývalého dobrovolného strážce rezervace, kterému v případě prokázání viny hrozí až 15 let vězení. Obviněný z obecného ohrožení a poškození cizí věci údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve...


Šokující fakta o bombardování Hirošimy a Nagasaki

Bombardování Hirošimy a Nagasaki je všeobecně považováno za dvě nejničivější zvěrstva druhé světové války. Dne 6. srpna byly na Hirošimu a 9. srpna na Nagasaki svrženy atomové bomby. Jejich následky byly katastrofální a jejich dopad je cítit ještě dnes, téměř 80 let poté. Chcete-li se dozvědět více o Hirošimě a Nagasaki před útokem a po něm, klikněte na následující seznam přesvědčivých faktů.


Bezcitný útok v reedukačním centru: Skupina dívek se pokusila tričkem uškrtit vychovatelku

V reedukačním centru ve Zlatých Moravcích na Slovensku došlo k děsivému incidentu. Skupina dívek se tam pokusila uškrtit tričkem vychovatelku. Iniciátorka, která v době brutálního útoku bylo pouhých 17 let, prý neprojevila žádnou lítost, informoval web Pluska.sk.


Nebezpečná dětská hřiště? Státní zdravotní ústav varoval před karcinogenními materiály

Státní zdravotní ústav (SZÚ) přišel se znepokojivým tvrzením. Podle něj mohou být některé materiály používané při stavbě dětských hřišť karcinogenní. Na rizika spojená s průmyslově vyráběnými sportovními plochami upozornili úředníci ve své zprávě. Podle expertky je velmi obtížné spolehlivě zjistit, zda povrch areálu představuje možné nebezpečí.


Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, informuje agentura AFP.


Kosatky u Gibraltaru „házely“ s lodí, nakonec ji poslaly ke dnu. Cestující vysvobodil tanker

Několik kosatek v neděli ráno zaútočilo na plachetnici v Gibraltarském průlivu. Poté, co zvířata několikrát narazila do trupu lodi a kormidla, se plavidlo začalo plnit vodou a nakonec šlo ke dnu. Cestující přepravila španělská záchranná služba do bezpečí, napsal web Reuters.


Hnůj před městským úřadem v Řeporyjích


Známe nejkrásnější interiér loňského roku: Je jím rekonstrukce původně středověkého domu v jádru Kutné Hory

Absolutním vítězem devátého ročníku ocenění Interiér roku 2023 se stala výjimečná rekonstrukce nazvaná Nová identita domu v Kutné Hoře. Autory jsou Jan Holub a Tomáš Hanus ze studia BYRÓ ARCHITEKTI.


Agáta s Prachařem se dosoudili: Herec se v botách od Diora rozčiloval nad výší alimentů pro Miu

Herec Jakub Prachař (40) se v úterý 14. května dostavil k soudu, kde se řešil spor s jeho exmanželkou Agátou Hanychovou (39). Ta na jednání nepřišla, místo toho poslala svou právničku. Podle informací Expresu měl Prachař, který se oblékl velmi stylově a luxusně, zpočátku dobrou náladu, jenže pak se rozčílil kvůli výši alimentů na dceru Miu.


Benátky připluly do Prahy! Unikátní loď Bissona Praga Nepomuceno je plovoucí umělecké dílo

Pražské svatojánské slavnosti letos ozvláštní vzácná osmiveslice Bissona Praga Nepomuceno. Loď byla v pondělí spušetěna na hladinu Vltavy, aby v dalších dnech místo Benátčanů vozila Pražany. Bissona Praga se do Česka podívá po pěti letech, kdy jí čeští řezbáři předali Italům, kde od té doby reprezentuje Prahu i celé Česko.


Cermat zveřejní výsledky přijímacích zkoušek. Neponocujte, vzkazuje rodičům i žákům

Už v noci na středu se žáci i jejich rodiče definitivně dozvědí, jestli se dítě dostalo na vytouženou střední školu. Výsledky přijímaček se objeví v systému Dipsy. Proces zveřejnění ale jen pár hodin před spuštěním zkomplikovali ředitelé některých škol. Při vytváření pořadníku přijatých studentů udělali chyby a Cermat je na poslední chvíli napravuje. Část expertů se navíc obává, že počítačový systém nápor nevydrží.


Vláda projedná zákon o podpoře bydlení či program asistovaného návratu Ukrajinců

Praha - Zákon o podpoře bydlení, který má systémově řešit bytovou nouzi v Česku a pomoci k efektivnějšímu nastavení potřebných investic do bydlení, projedná na dnešním zasedání vláda. Kabinet by se měl zabývat i pilotním projektem programu pro asistovaný dobrovolný návrat uprchlíků, kteří pobývají v Česku po ruské invazi a chtějí se vrátit na Ukrajinu například z rodinných či zdravotních důvodů.


Biden zavedl: Vyšší cla na zboží z Číny. Peking oznamuje odvetu

V úterý americký prezident Joe Biden oznámil, že cla na čínský export budou dramaticky zvýšena. Nové předpisy se budou mimo jiné týkat elektromobilů, baterií, polovodičů a oceli. Peking oznámil, že v této věci podnikne rozhodné kroky.


Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.


Země, kde jsou legální sňatky osob stejného pohlaví

Ze 195 zemí světa je pouze ve 36 zemích legální manželství osob stejného pohlaví. Naproti tomu ve více než 60 zemích světa jsou sexuální aktivity osob stejného pohlaví nezákonné. Od roku 2000, kdy Nizozemsko jako první země legalizovalo manželství osob stejného pohlaví, se svět změnil. První severoamerickou zemí, která homosexuální sňatky legalizovala, se stala Kanada (v roce 2005), první a stále jedinou africkou zemí Jihoafrická republika (2006), první skandinávskou zemí Norsko (2009), první zemí Latinské Ameriky Argentina (2010), první asijsko-pacifickou zemí Nový Zéland (2013) a v květnu 2019 se první asijskou zemí, která legalizovala stejnopohlavní manželství, stal Tchaj-wan. Pak je tu více než 20 zemí, ve kterých se o tomto tématu stále diskutuje. Thajsko je na dobré cestě stát se první zemí v jihovýchodní Asii, která přijme zákon o rovnosti manželství. Dne 27. března thajská Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona o legalizaci manželství osob stejného pohlaví, 400 hlasů bylo pro a pouze 10 proti. Ačkoli je to velký krok, návrh zákona musí ještě schválit Senát a král Rama X. To znamená, že může reálně trvat několik měsíců, než budou homosexuální sňatky v Thajsku legální. Země se snaží upevnit si svou pověst země, která podporuje LGBTQ+. Vede kampaň za pořádání WorldPride 2028. Pojďte se s námi vydat na duhovou cestu a projděte si tuto galerii, kde najdete seznam zemí, kde je legální vzít si osobu stejného pohlaví.


Seznamte se s “rituálem hněvu”, novým trendem, který se stává virálním mezi ženami

V tzv. "rituálech hněvu" ženy platí za to, aby mohly křičet a lámat kusy dřeva, aby mohly vyjádřit všechny své negativní pocity. The post Seznamte se s “rituálem hněvu”, novým trendem, který se stává virálním mezi ženami appeared first on Instafamosos.


Komentátor Antoš měl autonehodu. Leží ve vážném stavu, policie obvinila řidiče

Mistr republiky s pražskou Slavií je naštěstí mimo ohrožení života, za mikrofonem České televize se už v dalším průběhu mistrovství světa neobjeví.


Proč byste vy a vaše rodina měli mít bezpečné slovo

Představte si, že vám někdo zavolá a zoufalý hlas tvrdí, že má potíže a potřebuje vaši finanční pomoc. Co kdyby ten hlas zněl jako hlas někoho blízkého? Jak byste reagovali? Zhroutili byste se a poslali peníze? Co kdybyste si později uvědomili, že váš blízký je ve skutečnosti v pořádku a telefonát byl ve skutečnosti podvod? Kybernetická bezpečnost v dnešní stále se rozvíjející digitální době není žádná legrace. Jen ve Spojených státech došlo v roce 2023 k více než 856 000 případů podvodů s podvodníky. Federální obchodní komise uvedla, že v celé zemi bylo odčerpáno 2,7 miliardy USD, což z tohoto typu podvodu v daném roce učinilo nejčastější typ podvodu v zemi. Dobrou zprávou však je, že vzdělání může být zdrojem prevence a zajištění bezpečnosti vaší rodiny. Zajímá vás více informací o kybernetické bezpečnosti a bezpečných slovech? Klikněte na tuto galerii a vydejte se na cestu.


První slova o rozpadu rodiny. Manžel Pagáčové poděkoval za hezkých 6 let

Bohužel se potvrdily spekulace, které naznačovaly, že manželství Patricie Pagáčové nevzkvétá. Herečka oznámila, že manželství zkrachovalo. Tibor Pagáč nese rozpad vztahu statečně, herečce poděkoval za hezké roky.


Co se stane s mincemi vhozenými do římské fontány di Trevi?

Fontána di Trevi v Římě je jednou z nejznámějších památek města. Je oslavována pro tradici starou stovky let, kdy se do jejích vod hází mince pro štěstí. Množství peněz vložených do fontány je značné. Kde však všechny tyto drobné končí a jak se používají? Klikněte a zjistěte, jak staletý rituál pomáhá chudým a potřebným.


Nevysvětlitelné záhady: Tajemství bermudského trojúhelníku není odhaleno dodnes

Prostor mezi floridským městem Miami, portorickým San Juan a Bermudskými ostrovy tvoří tajemný trojúhelník opředený mnoha záhadami. Dodnes nejsou uspokojivě vysvětleny, a přitom se jedná o mizení celých letadel nebo posádek lodí.


U Zlína řádí medvědi: Potuluje se tam samec a samice s mládětem. Policie varuje obyvatele

Policie apeluje na obyvatele Zlína, ať jsou v lesích opatrní. Mají se tam totiž potulovat hned tři medvědi, jak vyplývá z fotopastí. Ze záběrů je pravděpodobné, že jde o dospělého samce a medvědici s mládětem. Na medvědy upozornili svědci pro web TN.cz.


Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. V sobotu 18. května se od 9 do 18 hodin představí návštěvníkům armádní profesionálové, příslušníci Hradní stráže, Vojenské policie, studenti vojenských škol a vojáci aktivní zálohy. Bohatý program bude zpestřen ve 12 hodin přeletem transportních vrtulníků W-3A Sokol a Mi-17 nad budovou centra.


Otce ubodal, nožem zranil i svou matku. U soudu dostal osm let za opilství

Za usmrcení otce a vážné zranění matky v bytovém domě v Tovačově na Přerovsku potrestal v úterý olomoucký krajský soud jednatřicetiletého muže z Ukrajiny osmi lety vězení. Uložil mu zároveň ochranné léčení v ústavní formě. Muž byl původně stíhán za vraždu a pokus o vraždu, na základě znaleckých posudků byl případ překvalifikován na opilství.


Ukrajinci se nepřipravili, Rusům dali příležitost. Druhé největší město je v ohrožení

Ukrajina zaspala v budování obranných linií a dochází jí vojáci i munice. Charkov ale Rusové jen tak nedobudou, míní bezpečnostní analytik.


Posun v kauze tragické záměny těhotných pacientek na Bulovce. Nemocnice propouštěla

Kvůli tragické záměně pacientek propustila Fakultní nemocnice Bulovka jednu zaměstnankyni. Další člověk pracuje pod dozorem. Uvedl to web Seznam Zprávy. Kvůli omylu jedna z žen na konci března absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice jí koncem dubna navrhla mimosoudní odškodnění, částku zveřejnit nechtěla.


Co chce učitel vašeho dítěte abyste věděli

Když rodiče posílají své děti do školy, vkládají do vzdělávacího systému velkou důvěru. Může však být těžké zjistit, co se ve třídě skutečně děje. Dělá učitel svou práci efektivně? Jak se dítě ve škole vyvíjí? Dělají rodiče doma správné věci, aby dětem pomohli v učení? Vy jako rodič můžete mít mnoho otázek, na které má učitel díky svým odborným znalostem odpovědi. A pak jsou také věci, o kterých nemáte tušení, ale učitelé chtějí, abyste je věděli. Jaké to jsou? V této galerii se podívejte, co chce učitel vašeho dítěte abyste věděli.


Töpfer popřál zemřelé Postlerové do nebeské premiéry herecké 'zlom vaz'

Praha - Herečtí kolegové, rodina i veřejnost se dnes dopoledne ve zcela zaplněném Divadle na Vinohradech zúčastnili posledního rozloučení s herečkou Simonou Postlerovou. Již hodinu před obřadem přicházeli do divadla, kde zesnulá působila přes 30 let, první smuteční hosté. Před katafalk s rakví, u které stála čestná stráž, pokládali květiny a poté mlčky seděli v přítmí hlediště. Postlerová zemřela nečekaně 5. května ve věku 59 let.


Ministerstvo navrhlo zvýšení TV poplatku na 150 Kč a další růst

Praha - Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rozhlasový o deset Kč na 55 korun. Původně navrhovalo televizní poplatek 160 Kč, navrhovanou výši rozhlasového zachovalo. V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent. Vyplývá to z aktuálního návrhu mediálních novel, které ministerstvo vypracovalo. Počítá s jejich...


Novotného slova se podle ODS neslučují s členstvím ve straně. Politik svého chování lituje

Výroky starosty pražské městské části Řeporyje Pavla Novotného z poslední doby jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS. V úterý večer to konstatovalo předsednictvo občanských demokratů, sdělil ČTK jejich mluvčí Jakub Skyva. Politik na sebe nedávno upozornil nevkusným vyjádřením na adresu nemocné herečky Anny Slováčkové a vulgaritami směrem ke svým politickým oponentům. Za chyby se platí. To, co jsem předvedl, je neodpustitelné,...


Soud potvrdil recidivistovi Pávovi výjimečný trest 25 let za vraždu tety

Praha - Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci nad Nisou. Výjimečný trest mu dnes potvrdil pražský vrchní soud. Dvaapadesátiletý muž se k činu přiznal, žádal ale mírnější potrestání. Odmítal totiž, že příbuznou zardousil kvůli jejím šperkům. Po vraždě ženě vytrhal kleštěmi zlaté zuby a její tělo ukryl do úložného prostoru postele. Prodejem ukradených cenností získal zhruba 7000 korun.


Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, Rusko 25 raket

Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, kterými na ni útočilo Rusko, uvedlo ukrajinské letectvo. Na druhé straně Rusko informovalo o 25 raketách, které její protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí. O události informovala agentura Reuters.


Náprava fiaska Topky s ministrem pro vědu? Pavel jmenuje Ženíška ve čtvrtek

Po dvou týdnech intezivních jednání je jasno - novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude dosavadní předseda sněmovního zahraničního výboru za TOP 09 Marek Ženíšek. Hrad po dnešním setkání Ženíška s prezidentem Petrem Pavlem oznámil, že poslance hlava státu jmenuje do úřadu ve čtvrtek v 11:30. Sám Ženíšek odcházel z jednání v dobré náladě, prezident dle něj považuje vědu za prioritu.


Hádka ve studiu: Rouček posílal komunisty do Moskvy, aby demonstrovali za mír

Ve speciálním vysílání pořadu 360°, věnovaném tématu Evropská unie a bezpečnost, se rozhořela hádka ohledně pomoci Ukrajině. Kandidát za STAČILO! Ondřej Dostál opakovaně zdůrazňoval potřebu mírového řešení, což rozčílilo zástupce SOCDEM Libora Roučka. Ten svého konkurenta vyzval, aby společně se svými „komunistickými“ kolegy odjel do Moskvy, postavil si stánek na Rudém náměstí a demonstroval tam za mír.


Rusům se zdařil průlom přes nenápadnou vesničku. Může vést k pádu fronty, říká analýza

Ukrajinská armáda se v současnosti snaží zbrzdit prozatím nejhlubší průlom ruské armády v oblasti městečka Očeretyne. Co na první pohled vypadá jako nenápadná puklina ve frontovém pásu, může podle analýzy listu The New York Times ve skutečnosti otevřít cestu pro zborcení linie.


Ivan Kytka: Útoky verbální žíravinou, Babiš a unesená Poslanecká sněmovna

KOMENTÁŘ. Existuje patrně v poslaneckých hlavách jakási pomýlená představa, že kvalitu či hloubku parlamentní demokracie lze měřit počtem hlasování, pozměňovacích návrhů, faktických připomínek, sérií nekonečných obstrukcí nebo snad dokonce počtem instancí, při kterých většina přehlasuje menšinu. Nutno hned na úvod zdůraznit, že tomu tak ve skutečnosti není. Stručný pohled do nic neodpouštějících stenografických záznamů naznačuje, že


Komplikace na kolejích v Praze! Spadlé trakční vedení omezuje provoz mezi hlavákem a Libní

Spadlé trakční vedení v úterý před polednem zastavilo provoz mezi pražským hlavním nádražím a Libní na železniční trati na Kolín. Po zhruba hodině byl obnoven po jedné koleji ze dvou. Dál ale nejezdí ze stejného důvodu vlaky mezi hlavním nádražím s Smíchovem na trati do Berouna. Vyplývá to z aktuálních informací Českých drah a Správy železnic. Obnovení provozu předpokládají do 15:00.


Ukrajinští velitelé se hádají. Rusové změnili taktiku a táhnou na Charkov, píše list

Ukrajinské úřady evakuují občany v Charkovské oblasti. Důvodem je postup ruské armády k druhému největšímu městu Ukrajiny. Podle listu The New York Times jí stačí dobýt vesničku Lypci a dostane se na dostřel od Charkova. Analýza rovněž popisuje ruskou taktiku a neshody v řadách ukrajinských velitelů.


Černochová: Situace na Ukrajině není dobrá, ve hře je jednání o míru. Zmínila i chyby Západu

Situace se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Část evropské i americké pomoci tam přichází pozdě, ale jsem optimista a věřím, že s přísunem munice se situace zlepší. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zároveň připustila, že je možné s Ruskem vyjednávat o míru, ale Ukrajina nesmí být obětována, podobně jako bylo obětováno Československo v roce 1938.


EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.


Televize Barrandov už nepatří Soukupovi. Ovládl ji podnikatel Čermák, stejně jako časopis Týden

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy.


Fiala o sporu se Zemanem: Abolici jsem nevyhověl, i když o to exprezident opakovaně žádal

Výbušné tvrzení exprezidenta Miloše Zemana (79) v pořadu Blesku Hráči o přislíbené abolici pro bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře (56) opět jednoznačně popřel premiér Petr Fiala (59, ODS). V rozhovoru s Českou televizí zdůraznil, že žádnou abolici nikdy neschválil, i když ho o to Zeman opakovaně žádal.


Fiala a Meloniová řešili v Itálii problematiku nelegální migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.