USMRTIL TřI LIDI, CHYSTAL I MASAKR V PRAžSKéM METRU. PO DOPADENí SI „LESNí VRAH“ VZAL žIVOT

V úterý 16. dubna je tomu přesně osmnáct let od chvíle, kdy padl doživotní rozsudek nad Viktorem Kalivodou – mužem, jemuž se přezdívalo lesní vrah. Chladnokrevný zabiják mezi stromy připravil o život tři náhodně vybrané lidi a plánoval i další vraždy.

Vysoce inteligentní student několika vysokých škol. Podle sousedů vždy slušný a vzorný. V roce 2004 se zúčastnil vědomostní soutěže a vyhrál 320 tisíc korun. Může se to zdát jako zdánlivě nepodstatný detail z jeho života. Nabyté peníze ale sloužily k nákupu dvou pistolí a většího množství střeliva.

ČTĚTE TAKÉ: Tělo měli uvařit a hodit na hnůj. Začal soud v případu umučeného mladíka na Svitavsku

13. října roku 2005 se Kalivoda rozhodl proměnit své plány v realitu. Starší manželský pár tehdy vyrazil na klestí do lesa u Nedvědice na Brněnsku. „Jenomže v tom lese byl také podivný muž, který rozhodně nebyl houbař a rozhodně tak ani nevypadal,“ připomínal ve videopodcastu Hlasy zločinu moderátor pořadu Jakub Kvasnička.

Motiv nikdy neprozradil

„Senioři sbírají klestí, jenomže k nim přistupuje také Viktor Kalivoda. Když je zhruba 10 metrů od nich, natahuje svou paži a střílí,“ doplnil druhý moderátor pořadu Václav Janata.

Podobný scénář se opakuje o tři dny později v lese u Malíkovic na Kladensku. Obětí se stává pejskař. I když je Kalivoda nadprůměrně inteligentní, nechává za sebou řadu stop. Jakoby si přál být dopaden. To se policistům podařilo přesně týden po první vraždě.

„Můžeme si oddechnout, šílené řádění lesního zabijáka pravděpodobně skončilo. Viktora Kalivodu policisté zatkli dnes ráno doma. A vraždit se prý chystal znovu,“ líčila tehdy moderátorka televize Prima.

Chtěl postřílet větší množství lidí v pražském metru. Policistům přiznal, že ve vagónu opakovaně sahal po zbrani. Proč vraždil, nikdy jasně nevysvětlil. „Ten opravdový motiv pachatele neznáme,“ sdělil tehdejší vyšetřovatel Michal Murín. Chladnokrevný zabiják dostal od soudu doživotí. Odseděl si ale jen pět let. „Mohu potvrdit, že včera došlo k sebevraždě odsouzeného,“ sdělila tehdy reportérovi mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová s tím, že šlo o podřezání.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Brutální vražda v zahrádkářské kolonii na Mostecku. V noci raději nevycházíme, tvrdí místní

2024-04-16T18:44:14Z dg43tfdfdgfd