USA VARUJí ČíNU: POKUD NEPřESTANETE ZáSOBOVAT RUSKO KOMPONENTY PRO VáLKU, ZAKROčíME

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Pekingu varoval, že Washington zakročí, pokud Čína nepřestane zásobovat Rusko komponenty pro válku na Ukrajině. Charakter těchto opatření neupřesnil, informovala stanice BBC.

Šéf americké diplomacie se v pátek setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem i ministrem zahraničních věcí Wang Im. Jedná se o jeho druhou návštěvu Pekingu za uplynulých deset měsíců, která je součástí úsilí o zlepšení vzájemných bilaterálních vztahů.

Blinken v rozhovoru pro stanici BBC uvedl, že čínským představitelům dal jasně najevo, že svým jednáním "přispívají k největší hrozbě" pro evropskou bezpečnost od dob studené války.

Zdůraznil však, že v některých oblastech ve vztazích mezi USA a Čínou došlo ik pokroku. Ocenil snahu Pekingu skoncovat s dodávkami syntetické drogy fentanyl do USA, která podle Bílého domu způsobuje v zemi zdravotní krizi.

Peking podle Blinkena může hrát konstruktivní roli i na Blízkém Východě. Poukazoval při tom na vztahy Číny s Íránem s cílem vyzvat k zabránění další eskalaci konfrontace s Izraelem.

2024-04-29T08:41:28Z dg43tfdfdgfd