USA OHLáSILY DALší SANKCE VůčI ÍRáNU. CHCEME PARALYZOVAT VýROBU DRONů A RAKET, řEKL SULLIVAN

Spojené státy uvalí nové sankce na Írán po jeho víkendovém útoku proti Izraeli. Cílit mají mimo jiné na výrobu raket a dronů, uvedl podle agentur poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Očekává se, že spojenci budou krok USA brzy následovat.

Írán v noci ze soboty na neděli vypustil stovky bezpilotních letounů a raket směrem k Izraeli. Židovský stát s pomocí spojenců naprostou většinu přilétajících objektů zničil, nálet díky tomu nezpůsobil významné škody. Tento bezprecedentní útok byl reakcí na úder připisovaný Izraeli proti íránskému konzulátu v Damašku z 1. dubna.

K TÉMATU: Prezident Pavel odsoudil útok Íránu na Izrael. Budeme se snažit přispět ke zklidnění situace, tvrdí

„V nejbližších dnech Spojené státy uvalí nové sankce zaměřené na Írán, včetně jeho dronových a raketových programů,“ citovala ze Sullivanova prohlášení v úterý místního času agentura AFP. Cílem sankcí budou podle něj také íránské Revoluční gardy a ministerstvo obrany.

Již v úterý oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, že Evropská unie začne v reakci na žádosti některých členských států pracovat na rozšíření sankcí proti Íránu. Návrh by podle Borrella rozšířil sankční režim, jehož cílem je omezit dodávky íránských bezpilotních letounů do Ruska takovým způsobem, aby zahrnoval i dodávky střel a mohl by se vztahovat i na dodávky prostředníkům na Blízkém východě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak Izrael odpoví na útok Íránu? Jsou tři varianty včetně drtivého úderu, vysvětlil expert CNN

2024-04-17T05:23:52Z dg43tfdfdgfd