URSULA VON DER LEYENOVá V PRAZE: SETKá SE S PAVLEM A FIALOU, PODPOří LIDOVCE

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dorazila dnes dopoledne na několikahodinovou návštěvu Prahy. Sešla se se zástupci firem z obranného průmyslu, vyplývá z informací, které ČTK poskytli europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský a mluvčí strany Simon Dytrych. Von der Leyenová se také setká s některými politiky zejména z TOP 09 a z KDU-ČSL, později odpoledne ji přijmou prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

Jednodenní návštěva Prahy souvisí s předvolební kampaní Evropské lidové strany, za kterou chce von der Leyenová obhájit svůj mandát v čele unijní exekutivy. V české metropoli má v plánu procházku v doprovodu politiků centrem a posezení v jedné z restaurací.

>

Předsedkyně EK získala začátkem března oficiální nominaci Evropské lidové strany (EPP) pro kandidaturu na druhý mandát. Německou političku na stranickém kongresu v Rumunsku podpořilo 400 delegátů evropských lidovců, proti jich bylo 89. Za své priority a hlavní výzvy pro další pětileté období pokládá válku na Ukrajině, krizi v Pásmu Gazy, nestabilitu na Blízkém východě a vzestup Číny.

EPP je v současné době největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Z českých politických subjektů jsou jejími členy KDU-ČSL a TOP 09 a hnutí STAN. V předvolebních průzkumech zatím EPP jasně vede a na místo šéfa Evropské komise je zpravidla navrhován kandidát z frakce, která ve volbách získá nejvíce hlasů. Podle expertů tedy existuje velká šance, že von der Leyenová bude moci ve funkci zůstat.

2024-04-30T06:23:32Z dg43tfdfdgfd