UKRAJINSKá ARMáDA POSíLí. ZELENSKYJ PODEPSAL MOBILIZACI

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Hlavním úkolem zákona, schváleného parlamentem minulý čtvrtek, je posílit mobilizační procesy. Vojenští pozorovatelé si tím ale nejsou jisti.

Zákon o mobilizaci zpřísňuje pravidla vojenské registrace, zpřísňuje sankce pro osoby, které se službě v armádě vyhýbají, specifikuje ustanovení o odkladu mobilizace a ukládá mužům povinnost aktualizovat údaje o vojenské registraci na úřadech.

Vlnu rozhořčení na sociálních sítích vyvolal fakt, že pod tlakem armády z návrhu zákona vypadl bod o demobilizaci již bojujících bojovníků ukrajinských obranných sil, jakož i povinná rotace vojenského personálu na frontové linii.

Poslanci však tvrdí, že otázka demobilizace se bude řešit v samostatném návrhu zákona, podrobnosti zatím neuvedly.

Začátkem tohoto měsíce Zelenskyj podepsal i samostatnou legislativu, která snižuje věk mobilizovaných z 27 na 25 let, čímž se rozšiřuje počet mužů způsobilých bojovat.

Poslanci ukrajinského parlamentu přijali zákon o mobilizaci v době, kdy ukrajinské politické vedení a armádní velení stále častěji hovoří o připravované rozsáhlé ofenzivě ruských jednotek, která má být údajně zahájena koncem května - začátkem června tohoto roku.

Zelenskyj vyhlásil všeobecnou mobilizaci hned první den ruské invaze - 24. února 2022.

Od té doby Nejvyšší rada každé tři měsíce prodlužuje platnost tohoto prezidentského výnosu, čili z formálního hlediska mobilizace na Ukrajině pokračuje nepřetržitě již třetí rok, ozřejmila BBC.

Ve třetím roce války je nábor do armády v systémové krizi. Zatímco v prvních týdnech a měsících po ruské invazi lidé stáli v řadách na odvod do armády, přičemž odvodová centra si s tolika dobrovolníky ani neuměla poradit a lidi bez vojenských zkušeností často posílali domů, časem tento zájem klesl.

Armáda však potřebuje nahrazovat ztráty a verbovat nové vojáky, proto byla nucena přejít na klasické metody mobilizace branců. Objevily se však nedokonalosti registračního systému, díky čemuž se odvodu vyhnuly stovky mužů.

2024-04-16T19:21:51Z dg43tfdfdgfd