UKRAJINA ZAVEDLA NOUZOVé PřERUšENí DODáVEK ELEKTRICKé ENERGIE VE TřECH OBLASTECH

Energetická společnost Ukrenerho uvedla, že musela uplatnit nouzové harmonogramy přerušených dodávek v Dněpropetrovské, Záporožské a Kirovohradské oblasti. Trvat mají do večera.

Omezení v dodávkách elektřiny již po ruském minulém týdnu zavedla ve velkých městech Charkov a Kryvyj Rih. "Od spotřebitelů v ostatních oblastech žádáme, aby používali elektřinu šetrně a uvědoměle," upozornil Ukrenerho.

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že vzdušné údery Ruska nabírají na intenzitě a jsou stále větší hrozbou pro energetiku země. "Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany, aby zajistila kritickou infrastrukturu a ochránila obyvatelstvo," řekl premiér Denys Šmyhal v opakované výzvě západním spojencům Kyjeva.

Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že použilo "přesné letecké, námořní a pozemní zbraně dlouhého doletu" proti energetickým objektům, tvrdilo však, že je využívají ukrajinské ozbrojené síly, napsala AFP. Obě strany se v pátek také vzájemně obvinily z útoků na civilní lokality.

Ukrajinské úřady oznámily, že ruský dron zabil devětatřicetiletého muže u města Nikopol na jihovýchodě země, přičemž nálet na město Kamianské ležící severněji zranil pěti lidí včetně dítěte. V Chersonské oblasti na jihu byl nalezen mrtvý 50letý farmář, který zřejmě narazil traktorem na minu.

V Rusku ukrajinský dron narazil do obytného domu ve městě Belgorod nedaleko hranice, o život přišel jeden muž a další dvě osoby utrpěly zranění, uvedl oblastní gubernátor Viačeslav Gladkov.

2024-03-29T21:00:49Z dg43tfdfdgfd