UKRAJINA POD TLAKEM RUSKé OFENZIVY. MOSKVA VYUžILA čEKáNí NA DODáVKY POMOCI ZE ZáPADU

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

"Společně musíme narušit ruskou ofenzivu," burcoval Zelenskyj podle zahraničních agentur a zdůraznil, že rychlost dodávek souvisí se stabilizací frontové linie. 

Stoltenberg přiznal, že členské země NATO nedodaly Ukrajině slíbenou pomoc. Podle jeho názoru však není pozdě na to, aby Kyjev vyšel z války, která trvá už přes dva roky, vítězně. "Ukrajina je už měsíce přetížená, nucená dělit svou munici... Ještě však není pozdě na to, aby zvítězila," nechal se slyšet v ukrajinské metropoli.

Generální tajemník aliance konstatoval, že několikaměsíční zpoždění klíčové americké pomoci má vážné dopady na situaci na bojišti. Ruským pozemním jednotkám se podařilo postoupit a při vzdušných úderech se kvůli nedostatku prostředků protivzdušné obrany daří agresorovi zasáhnout více cílů. 

"Ruská armáda se teď snaží využít situace, kdy čekáme na dodávky od našeho partnera," podotkl Zelenskyj s tím, že zbraně už začaly přicházet. "Proces se musí urychlit," dodal. 

Americký Institut pro studium války (ISW) v dubnu naznačil, že Moskva může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci. Podle expertů by invazní vojska mohla vystupňovat pozemní útoky i vzdušné údery, než budou mít ukrajinští vojáci k dispozici nový materiál. 

ISW v pravidelné zprávě uvedl, že pokud ruské jednotky zesílí útoky před dodávkami nové americké pomoci, bude se situace na frontě s největší pravděpodobností nadále zhoršovat. Zmínil přitom, že už nyní je na některých místech patrná zvýšená aktivita ruských jednotek. Kromě nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně k tomu napomáhá i abnormálně suché počasí. 

Američtí experti zároveň napsali, že není pravděpodobné prolomení frontové linie, protože Rusové za uplynulého půl roku dosáhli jen na taktické úspěchy. Podle odborníků se dá očekávat, že invazní jednotky se budou soustředit zejména na místa, kde se ukrajinská obrana zdá být zranitelná. Jde například o oblasti západně od Avdijivky či města Časiv Jar. 

2024-04-29T19:54:22Z dg43tfdfdgfd