TVRDý NáVRAT ZIMY DO ČESKA: NA ŠUMAVě NAPADLO 20 CM A CHUMELí SE DáL, SLEDUJTE RADAR BLESKU

Mrazivá rána, závěje sněhu a celkově nevlídno. Na víkendové procházky bude nutné opět vytáhnout zimní bundy a na letní šaty nějaký čas zapomenout. Zima se vrátila a své vlády se zatím nehodlá vzdát. Například na Šumavě a ve vyšších polohách Jihočeského kraje napadlo na 24 hodin 20 cm sněhu a sněžení bude pokračovat. Pozor by si měli dát hlavně řidiči na letních pneumatikách.

V sobotu 20. 4. bude na naše území postupovat přes Německo a Polsko tlaková níže, která přinese sněžení s tvorbou nové sněhové pokrývky zejména na horách (tedy v polohách nad 800 m n. m.), kde v celkovém úhrnu napadne 15 až 40 cm, informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

V sobotu bude zatažená obloha s deštěm či přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. V noci a ranních hodinách se sníh objeví i v nižších polohách. Ráno teploty klesnou na 4 až 1 °C, denní vystoupají k 5 až 9 °C.

Aktuální situaci sledujte na radaru Blesku

V horách na severu Čech nasněžilo a místy se stále objevují sněhové přeháňky. V Krkonoších napadlo místy až deset centimetrů sněhu. I na hlavních tazích leží sníh. Platí to i pro rušnou silnici I/10 z Tanvaldu na Kořenov a Harrachov. Žádné problémy ale zatím podle policie hlášené nejsou.

Silničáři v Jihočeském kraji prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od pátečních 22:00 udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimpersko. Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé, informovala Andrea Sáčková ze Správy údržby silnic Jihočeského kraje. V ostatních částech kraje jsou dešťové přeháňky, silnice jsou vlhké.

Pozor na letní prenumatiky

Motoristé, kteří už zimní pneumatiky vyměnili za letní, by měli jezdit se zvýšenou opatrností i tam, kde žádný sníh není. Letní pneumatika funguje jen zhruba do sedmi stupňů Celsia, při nižších teplotách má auto s letními pneumatikami až dvakrát delší brzdnou dráhu než se zimními a horší ovladatelnost při manévrech. Zimní pneumatiky také lépe odvádějí vodu při dešti.

„Sněhové přeháňky se můžou objevovat v polohách nad 700 až 800 metrů nad mořem a sníh bude zůstávat v polohách 900 – 1000 metrů nad mořem kvůli nižším teplotám. Přes den čekáme většinou dešťové přeháňky, v polohách nad 600 metrů nad mořem pak sněhové,“ řekl František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Sněhové přeháňky budou slábnout večer a v noci na neděli. Od půlnoci na neděli pak začne platit výstraha před mrazem, kdy teploty v noci a ráno můžou klesnout až na pět stupňů pod bod mrazu. Takový mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

Velká podívaná v trojské botanické zahradě: Před zraky návštěvníků se vylíhnou tisíce motýlů!

V přílivu studeného vzduchu od severu očekáváme od neděle 21. 4., nejpravděpodobněji do úterý 23. 4. nebo středy 24. 4., déletrvající období, kdy bude teplota v noci a ráno klesat na většině území, vyjma jihovýchodní Moravy, v průměru na 0 až -5 °C (ve 2 m nad zemí), přízemní teploty budou ještě nižší.

Mrazy mohou poškodit ovocné stromy, zeleninu či vinnou révu

Mrazy jsou rizikové a mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. V průběhu druhé poloviny příštího týdne bude síla mrazů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine. Situaci s ohledem na aktuální meteorologické podmínky a stav vegetace budeme v následujících dnech upřesňovat.

V neděli bude převládat oblačno až polojasno, místy opět s přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. V noci a ráno se může sněžení objevit i v nížinách. Nejnižší teploty klesnou k 1 až -3 °C, denní se dostanou k 6 až 10 °C. Výhled od pondělí do středy slibuje přetrvávající oblačno až polojasno, místy s přeháňkami. 

V pondělí se ranní teploty podívají k 1 až -5 °C, přes den bude mezi 5 a 9 °C. Sněhové srážky se mohou objevit od středních poloh.

2024-04-20T03:12:43Z dg43tfdfdgfd