TRAGICKý POTRAT NA BULOVCE: ŠéF SVAZU PACIENTů VYPíCHL HLAVNí CHYBY, NEMOCNICE SE BRáNí

Během protestů za lepší platy se zaměstnanci Fakultní nemocnice Bulovka stavěli na barikády, ale jinak nejsou podle ředitele Svazu pacientů ČR Luboše Olejára schopni sehnat ani tlumočníka pro pacientku z ciziny. Olejár to prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS v souvislosti s tragickým omylem v pražské nemocnici, jehož následkem došlo k potratu u zdravé ženy. Absence překladatele je podle něj neomluvitelná. Vedení zdravotnického zařízení zkritizoval také za nedostatečně viditelnou omluvu ve veřejném prostoru. Zástupci nemocnice v reakci pro CNN Prima NEWS sdělili, že aktéry incidentu postavili mimo službu.

„K pochybení může dojít vždy. Není však možné, aby vedení nemocnice od pondělí mlčelo. Na jejich webových stránkách schází jakákoliv informace či omluva,“ vyčetl zdravotnickému zařízení Olejár. Zástupci nemocnice však v reakci pro CNN Prima NEWS uvedli, že vyvodili nezbytné důsledky a postavili aktéry mimo službu.

ČTĚTE TAKÉ: Vácha: Na Bulovce selhal systém, občané ale „rádi vidí krev“. Někdo bude muset být potrestán

Šéf svazu rovněž zdůraznil, že v nemocnicích probíhají v souvislosti s operačním zákrokem trojí kontroly. „Na prvním místě musí být komunikace. Pokud se pouze předají papíry do ordinace, kde proběhne zákrok, může dojít k takovým tragédiím,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Když šlo o mzdy, postavili se na barikády a vzali pacienty za rukojmí. Ale zajistit přítomnost překladatele je problém, a to i přesto, že se jedná o státní nemocnici. Něco takového je v našich poměrech automatické. Pokud to třeba v Motole umí, proč to nejde i na Bulovce?“ kritizoval zdravotnické zařízení.

Za pochybením podle něj může být i personální nedostatek. „Ministr zdravotnictví by měl v tomto případě ustanovit znaleckou komisi a neprodleně zahájit šetření, dokud jsou ještě k dispozici nějaké záznamy,“ prohlásil Olejár.

K fatálnímu omylu mělo podle informací CNN Prima NEWS dojít již v pondělí. Personál si měl poplést pacientky z ciziny, následkem čehož zdravá žena potratila. Těhotná žena šla na běžnou kontrolu, zatímco druhé ženě měli lékaři provést zákrok, který se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jím i ukončit těhotenství.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Omylem provedený potrat je trestný čin. Poškozená může vysoudit miliony, tvrdí právníci

2024-03-29T07:12:30Z dg43tfdfdgfd