TOTO VIDEO ZACHYCUJE PROTESTNí AKCI PROTI VáLCE S FALEšNýMI PYTLI NA MRTVOLY

Od ruské invaze v únoru 2022 sice západní země poskytují Ukrajině finanční a materiální pomoc, ale ke květnu 2024 žádná zahraniční země zatím oficiálně nevyslala do konfliktu své vojáky. Čeští uživatelé sociálních sítí přesto sdíleli z kontextu vytržené video s černými pytli na tělesné ostatky společně s tvrzením, že se jedná o polské vojáky zabité na Ukrajině. Není to pravda. Video pochází z polské demonstrace na protest proti podpoře Ukrajiny a pytle byly pouze symbolické, což ve videozáznamu akce uvedl sám organizátor.

Přes tisíc uživatelů sdílelo na Facebooku toto video z 28. dubna 2024, na němž jsou vidět muži oblečení do uniforem skládající na ulici černé pytle. Popisek videa zní: „Návrat polských vojáků z UK“, přičemž „UK“ má znamenat Ukrajinu, nikoliv Spojené království. 

Online vyhledávání pomocí sloganu ve videu

Video ukazuje černé pytle naskládané před pódiem, na jehož pozadí je vidět nápis v polštině: „Najgorszy dzien pokoju jest lepszy niz najpiekniejszy dzien wojny“, což v češtině znamená „Nejhorší den míru je lepší než nejkrásnější den války“. 

Pomocí zpětného vyhledávání videaobrázků a sloganu se nám podařilo nalézt video na streamovacím portálu CDA s názvem „TOTO NENÍ NAŠE VÁLKA Prezidentský palác Varšava 23/03/2024“ v polštině.

Další video, které se nám podařilo nalézt, bylo zveřejněno 25. března 2024 na YouTube s názvem v polštině, který můžeme přeložit jako „Nejhorší den míru je lepší než nejkrásnější den války. Demo Varšava, Polsko 23/03/2024.“ 

Protiválečná demonstrace

V krátkém klipu sdíleném v českém příspěvku je vidět uživatelské jméno @mateuszjarosiewicz. Na stránce tohoto uživatele na TikToku našla agentura AFP dotyčné video s popisem: „Polští chlapci a děvčata se vracejí v pytlích z Ukrajiny! Brutální happening Kamraci“. Video i celý účet byly mezitím odstraněny. 

Dalším vyhledáváním slova „Kamraci“ našla AFP na platformě X stránku skupiny s názvem „Rodacy Kamraci“, jež sdílela 24. března videozáznam celé události, který je dostupný na YouTube (archiv).

Název skupiny je uveden také na spodní části plakátu za pódiem.

„Rodacy Kamraci“, což znamená Krajané, jsou polskými médii označováni za krajně pravicovou extremistickou skupinu (archiv) a varšavské Centrum pro monitorování rasistického a xenofobního chování o jejich činnosti pravidelně informuje prokuraturu.

Skupinu vede Wojciech Olszanski, kterého polský deník Rzeczpospolita označuje za „proputinovského xenofoba, antisemitu a fašistu“ (archiv). Polský deník Gazeta Wyborcza v červenci 2023 uvedl, že Olszanski zaregistroval Kamraci jako politickou stranu s cílem „rozbít systém“ (archiv).

Z videozáznamu vyplývá, že akce trvala více než dvě hodiny. Hlavním řečníkem byl Olszanski oblečený v černé uniformě. Novinářka z varšavské redakce AFP si jeho projev vyslechla a potvrdila, že hromadění černých pytlů označil za „představení“, které má lidi odradit od toho, aby Ukrajinu podporovali v boji proti Rusku. 

„Než si připomeneme, co politici naším jménem říkají a co chtějí, pojďme si sehrát válečné představení. Válka produkuje mrtvoly, spoustu mrtvol, čím více mrtvol, tím lépe. Máme pro vás obrázek toho, co bude v praxi, pokud nás do té války natlačí,“ tvrdí Olszanski ve videu v čase od 13:45 do 14:20. 

Zhruba v čase 24:30 pak Olszanski vyzve účastníky, aby ustoupili o krok zpět a umožnili tak kolemjdoucím zhlédnout „představení“. „Ukažme Varšavanům, ukažme kolemjdoucím tento symbol, protože nic na lidi nezapůsobí tak jako obraz,“ řekl.

Přestože záběry ve falešném českém příspěvku na Facebooku byly natočeny z trochu jiného úhlu než dvouhodinové video z akce, které zveřejnila skupina Kamraci, na obou videích jsou vidět stejní lidé.Obě videa například ukazují Olszanského a dalšího obrýleného muže v khaki uniformě, jak nesou maketu mrtvoly: 

Na obou videích se také objeví tři muži, kteří událost fotografují nebo natáčejí:

Polsko je jedním z nejvěrnějších podporovatelů Ukrajiny ve válce proti Rusku. Přijalo více válečných uprchlíků než kterákoli jiná země (archiv) a je mezi hlavními iniciátory návrhu EU poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 20 miliard eur (archiv). Navzdory napětí mezi oběma sousedy ohledně dovozu obilí polský vůdce Donald Tusk během své lednové návštěvy Kyjeva přislíbil, že Polsko bude Ukrajinu nadále neochvějně podporovat v jejím boji proti Rusku (archiv). 

Poté, co Rusko přesunulo své jaderné zbraně do sousedního Běloruska, polský prezident Andrzej Duda 22. dubna 2024 prohlásil, že jeho země je připravena na svém území rozmístit jaderné zbraně ostatních členů NATO (archiv). 

Od počátku ruské invaze poskytuje Západ Ukrajině finanční podporu, vojenské vybavení a humanitární pomoc. Americký Kongres 24. dubna schválil další balík pomoci pro tuto zemi ve výši 61 miliard dolarů. Členové EU dosud přislíbili vojenskou podporu ve výši 32 miliard eur.

Francouzský prezident Emmanuel Macron 2. května nevyloučil možnost vyslání západních jednotek na Ukrajinu v případě, že by Rusko prolomilo ukrajinskou frontovou linii. Polsko ani žádný jiný člen NATO však doposud žádné vojáky na Ukrajinu nevyslali.

2024-05-06T16:27:05Z dg43tfdfdgfd