TOP 09 Má TRISTNí PREFERENCE. JE TO JEN TRéNINK, SOUSTřEDíME SE NA VOLBY, řEKLA PEKAROVá

TOP 09 je v existenčních problémech. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Median, podle kterého by strana při případných sněmovních volbách u voličů pohořela. V březnu by totiž získala jen tři a půl procenta hlasů.

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v březnu, dostalo by se do dolní parlamentní komory jen pět stran. Ukázaly to výsledky průzkumu agentury Median. Nejvíce překvapil výsledek TOP 09, která se propadla na 3,5 procenta. „Stejně jako ve sportu je důležité vyhrát samotný zápas, na ten trénink, který k tomu vede, tolik nehledíme. To znamená, že volby jsou to klíčové,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropské volby budou o rozumu, míní Valeš. Odhadl, kdo posílí a jak to bude s vlivem Ruska

Předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová si myslí, že aktuální průzkum, který přisuzuje 3,5 procenta nejenom TOP 09, ale i lidovcům, ukazuje, že zmíněné strany drží nad vodou jenom ODS a existence koalice Spolu. „Dneska se už ani nedá odlišit, jestli některá z těch stran dělá nějakou jinou politiku. Oni obě dvě v podstatě dělají politiku ODS. TOP 09 je z politického hlediska neviditelná,“ řekla Schillerová.

„Vládě důvěřují jen dvě procenta původních voličů, to je prostě tristní. Tady nepomůže umělé dýchání do něčeho, co už je dlouho mrtvé,“ komentoval výsledky průzkumu poslanec Jaroslav Foldyna (SPD). „Každá z těch stran má svoji svébytnou roli a politiku. V období, ve kterém žijeme, některá témata převažují. Dnes dle mého názoru převažuje bezpečnost. Může to být třeba něco, co aktuálně tyto dvě strany nenesou,“ míní místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

Politolog Jan Kubáček si myslí, že si TOP 09 z nízkých preferencí vrásky nedělá. „Pro TOP 09 to už vlastně takový šok není, neb tam už vidíte, že se usídlili v útrobách ODS a v útrobách koalice Spolu. Oni to prostě berou jako dlouhodobý koaliční projekt. To se naposled ukázalo, když se hlasovalo o Miroslavu Kalouskovi,“ uvedl Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Kalouska se strana rozhodla navzdory krajským nominacím zamítnout jako kandidáta pro volby do Evropského parlamentu, a to právě kvůli nevoli ODS a KDU-ČSL. Koalice Spolu totiž staví společnou kandidátku.

Na celý díl pořadu K věci s Janem Kubáčkem se můžete podívat ve videu níže:

2024-04-28T18:46:43Z dg43tfdfdgfd