TEST: HAMA SMART VENKOVNí IP KAMERA – BEZDRáTOVá VENKOVNí KAMERA SE SOLáRNíM PANELEM A SNADNOU INSTALACí

Instalace venkovní dohledové kamery se většina uživatelů bojí, protože bývá spojena s nutností připojení k elektrické a datové síti. To v případě venkovní IP kamery Hama Smart neplatí, protože ji pohání dva integrované 2 600mAh akumulátory dobíjené z dodávaného solárního panelu a s domácí sítí komunikuje přes Wi-Fi.

Kamera má možnost nočního vidění a disponuje snímačem pohybu, který ji dokáže automaticky aktivovat. Záznam se přenáší do připojeného mobilního telefonu s aplikací Hama Smart Home a mohou se ukládat i na microSD kartu, umístěnou pod bateriemi. S odolností IP65 vydrží kamera i silný déšť. MicroSD kamera může mít kapacitu maximálně 128 GB a není součástí dodávky. Bez ní kameru nezprovozníte.

Instalace

Instalace kamery je snadná, držák a solární panel jsou součástí dodávky. Solární panel má rozměry 18 x 13 cm a jeho výkon výrobce neudává. Je k němu připevněn třímetrový dlouhý kabel s bohužel pouze microUSB konektorem. Kabel je k panelu připojen napevno, praktičtější by byla možnost jeho snadné výměny.

 

Zapojení kamery do aplikace Hama Smart Home není těžké, ale telefon musí být připojen k 2,4GHz Wi-Fi síti, protože kamera 5GHz pásmo nepodporuje. Pokud se kamera nevyhledá automaticky, je nutné ji resetovat (vypínač i reset jsou ukryté uvnitř zařízení), případně propojit pomocí QR kódu.

Aplikace a obraz

Rozhraní aplikace je jednoduché a nabízí základní funkce, jako sledování videa, pořizování snímků i hlasovou komunikaci s kamerou pomocí reproduktoru a mikrofonu. Kamera umožňuje záznam videa do cloudové služby, ale tu je nutné zaplatit zvlášť. Roční předplatné pro měsíční ukládání obrazu z jednoho zařízení vyjde na necelých 1 500 Kč.

Kvalita obrazu je velmi dobrá, všechnu potřebné detaily jsou viditelné, v pohodě použitelný je i noční režim. Kamera detekuje pohyby a aktivuje se sama, video se nahrává na microSD kartu a na telefon přijde notifikace.

Solární panel nemusí vždy kameru energeticky uspokojit, ale je možné ji přes microUSB konektor dobít z powerbanky. 

2024-05-07T09:57:23Z dg43tfdfdgfd