SVATBA SKONčILA HRůZNýM KRVEPROLITíM. OZBROJENCI V MALI POVRAžDILI 21 LIDí, PROříZLI JIM HRDLA

Ozbrojená skupina v africkém Mali tento týden přepadla svatební obřad, na kterém zabila nejméně 21 lidí, informovala dnes agentura AP. Africká země, která za posledních pět let zažila několik státních převratů, se s násilím extremistů potýká dlouhodobě.

Útočníci přijeli na motocyklech do vesnice Djiguibombo v oblasti Mopti ve středním Mali v pondělí večer, když se v místě zrovna konala svatba, řekl médiím předseda místní mládežnické skupiny Bakery Guindo. „Většině lidí (útočníci) podřízli hrdlo,“ uvedl Guindo. Podle obyvatel obce ozbrojenci svatebčany obklíčili.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, nicméně proběhl takřka stejným postupem jako dřívější útok extremistické skupiny JNIM, která zastřešuje koalici ozbrojených skupin napojených na Al-Káidu a v oblasti podobné násilné akce páchá pravidelně.

>

Mali s násilím bojuje již více než 20 let. Navzdory dřívější přítomnosti mírových sil OSN se zejména ve středních a severních částech země dostali k moci extremisté, kteří v některých oblastech začali uplatňovat islámské právo šaría. V roce 2015 se rovněž rozpadla mírová dohoda s domorodými Tuaregy, což situaci ještě zkomplikovalo.

2024-07-03T18:31:39Z dg43tfdfdgfd