STRACH NA BULOVCE: VšECHNY VYHODí, HROZIL PODLE ZAMěSTNANCů řEDITEL. NEMOCNICE TO VIDí JINAK

Ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček měl podle webu PrahaIN.cz uvalit informační embargo na případ fatální záměny pacientek, který skončil potratem jedné ženy. Zaměstnancům údajně zakázal o pondělním incidentu vynášet informace. „Kdo o tom promluví, toho nechá vyhodit,“ řekl podle redakce PrahaIN.cz nejmenovaný zdroj. Nemocnice však tyto informace razantně odmítla.

„Už tady byl její manžel s právníky, podle Kvačka budou všichni vyhozeni,“ vypověděl prý o tragédii pro web PrahaIN.cz jeden ze zástupců nemocnice. Zveřejnit své jméno z pochopitelných důvodů odmítl. „Jo, jo, pan ředitel uvalil na všechno embargo,“ měl potvrdit jiný zaměstnanec nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický potrat na Bulovce: Šéf Svazu pacientů vypíchl hlavní chyby, nemocnice se brání

Zdroje, se kterými mluvila PrahaIN.cz, si za svým tvrzením stojí. Portál zveřejnil ještě jednu zprávu, kterou si měli zaměstnanci nemocnice vyměnit krátce po neštěstí: „Tak si představ, co se stalo. Přišly k nám dvě ženský na gyndu, jedna jen nějaký kontrolní výkon, druhá na curettage (kyretáž). A co se nestalo? To dítě jsme (té zdravé) vyškrábli. Tomu říkám bordel.“

V reakci na tuto zprávu mediální zastoupení nemocnice uvedlo, že zdravotnické zařízení nemá odpovědnost za to, co si mezi sebou píšou její zaměstnanci. „Tahle SMS vůbec nevypovídá o tom, že by ředitel vydal jakékoliv embargo,“ poznamenala Eva Stolejda Libigerová pro CNN Prima NEWS s tím, že k žádnému embargu ani pohrůžkám výpovědí v případě jeho porušení nedochází. „Personál nemocnice je nicméně povinen u všech pacientů, dotčenou pacientku nevyjímaje, dodržovat obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) a zákon o zdravotních službách, který stanovuje další povinnosti týkající se zdravotnické mlčenlivosti,“ zdůraznila.

„Údajnou komunikaci mezi našimi zaměstnanci a informace, které měli redakci PrahaIN.cz poskytnout, nebudeme jakkoliv komentovat,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neuvěřitelné, tvrdí experti o tragickém omylu na Bulovce. Popsali chyby, k nimž muselo dojít

2024-03-29T20:28:47Z dg43tfdfdgfd