Trending:


Odhady: Druhé kolo voleb ve Francii nečekaně vyhrál levicový blok

Paříž - Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle povolebních odhadů by mohl získat 175 až 205 křesel, uvedla stanice BFM TV. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit až 175 křesel. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá nanejvýš 150...


Ivana (36): Manžel má problém s tím, že se po mateřské vracím do práce. Nejraději by mě měl stále doma

Ivana se moc těšila na návrat do pracovního procesu, na mateřské strávila pět let. Bohužel ale zjistila, že se tím jejímu manželovi rozpadne představa spokojeného domova. Nejraději by ji měl stále doma.


Rusko oznámilo, že obsadilo další obec v Doněcké oblasti

Rusko v neděli oznámilo, že obsadilo další obec v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedl to server BBC.


RECENZE z MFF KV: Cizinec je⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sborník situačních mikrosvětů, který ve světě hledá místo

Ve vedlejší soutěži Proxima na právě probíhajícím 58. ročníku karlovarského festivalu byl uveden formálně nesmlouvavý snímek Cizinec, jenž festivalovému publiku osobně představili režisér Zhengfan Yang a producentka Shengze Zhu. Film se skrze několik epizodických situací ptá, kdy se stáváme cizinci a co vlastně znamená domov.


Kunderův román Totožnost poprvé vyšel v češtině

Knihovna Milana Kundery v Brně připravila na září dvě akce, které čtenářům připomenou osobnost slavného spisovatele, jenž zemřel před rokem 11. července. Podvečer s Totožností Milana Kundery se uskuteční 9. září a o dva týdny později přijede do Brna francouzská spisovatelka Florence Noivilleová, aby pokřtila vydání českého překladu biografického díla s názvem Milan Kundera – Psát, jak směšný nápad! Uvedla to mluvčí Moravské zemské knihovny (MZK)...


Film Vlny připomněl i význam Milana Weinera. Měl dramatický a pohnutý osud

Film Vlny režiséra Jiřího Mádla, který líčí události roku 1968 optikou tehdejší zahraniční redakce Československého rozhlasu, přiblížil českým divákům poprvé také zajímavou osobnost šéfredaktora této stanice Milana Weinera. Muže s neobyčejně dramatickým a pohnutým osudem, bez nějž by události legendárního Pražského jara roku 1968 probíhaly nejspíše jinak, než jak se odehrály.


Čínské vesmírné zbrojení může vést až ke střetu s USA, tvrdí analýza

Čínská militarizace vesmíru může vést až k vojenské eskalaci se Spojenými státy. Tvrdí to zpráva amerického think tanku RAND Corporation, který k tomuto závěru dospěl na základě analýzy čínských zdrojů. Peking je nyní schopen podstupovat daleko větší riziko konfrontace s Američany ve vesmíru.


Ašchabad: Oáza tradic, perla pouště a brána Střední Asie

Ašchabad, hlavní město Turkmenistánu, je fascinující metropole, která se rozprostírá na okraji pouště Karakum. Toto město, jehož jméno v překladu znamená „město lásky,“ je známé svou bohatou historií, extravagantní architekturou a rychle se rozvíjející ekonomikou. Ašchabad je jedinečné místo, kde se setkává tradiční kultura s moderními prvky, což z něj činí nezapomenutelnou destinaci pro cestovatele.


Ukrajina má novou strategii pro zatlačení Ruska v Černém moři, řekl Zelenskyj

Ukrajina plánuje snížit ruský vliv v západní části Černého moře pomocí nové národní námořní strategie, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu v sobotu večer. Uvedl to server Kyiv Independent.


Rusko pomocí Iskanderů údajně zničilo dvě odpalovací zařízení systému Patriot

Ruské balistické střely Iskander zničily dvě odpalovací zařízení pro systém protivzdušné obrany Patriot v ukrajinské Oděské oblasti. V neděli o tom informovala ruská státní tisková agentura s odvoláním na tvrzení tamního ministerstva obrany.


V Česku začala kvést nebezpečná rostlina. I malé množství je rozsudkem smrti, varují lékaři

V českých a polských horách začal kvést náprstník červený. Rostlina, která svými výrazně barevnými květy láká především děti, je však prudce jedovatá. Podle odborníků znamená jistou smrt už požití pouhých několika gramů rostliny, a to jakékoli její části.


Lidé z Třebotova u Prahy hlásili střelbu, na místě zasahovala policie


Patrioti pro Evropu získali dost členů na to, aby se stali plnohodnotnou frakcí

Nová aliance krajně pravicových stran v Evropském parlamentu (EP), nazvaná Patrioti pro Evropu, kterou před týdnem představil maďarský premiér Viktor Orbán společně s bývalým českým premiérem Andrejem Babišem, již získala dostatek členů na to, aby se stala frakcí v EP. Uvedl to server Deutsche Welle.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Francie volí. Účast je nejvyšší za 40 let, první odhady výsledků budou už večer

Ve Francii v neděli začalo hlasování ve druhém kole předčasných parlamentních voleb. Volby se těší dlouho nevídanému zájmu voličů. Do 17:00 SELČ odevzdalo svůj hlas 59,7 procenta oprávněných voličů. Podle agentury AP tak dnes volební účast bude patrně nejvyšší za více než 40 let. Poslední volební místnosti se uzavřou ve velkých městech ve 20:00. Favoritem je opoziční Národní sdružení (RN), které zvítězilo v prvním kole. Poslední průzkumy nicméně...


Probuzená Etna uvěznila turisty na Sicílii. Láva a dým přerušily provoz letiště

Na Sicílii se v noci na neděli probudila k životu sopka Etna. Proudy horké lávy a vrstva sopečného popela zahalila velkou část ostrova, včetně letiště. Kvůli velké vrstvě popela byl přerušený provoz letiště v Catanii, kde byly pozastaveny přílety i odlety a uzavřely se sektory B2 a B3. Jedná se tak o další sopečnou erupci, která může zkomplikovat letní dovolenou v Itálii, píše deník La Sicilia. Ze sopky aktuálně tryská láva a okolí zahalil oblak...


Vivien Babišová se vysmála tátovi. Natočila jeho jízdu na kole bez schopnosti řadit

Prodloužený víkend a pěkné počasí přímo vyzývají k času strávenému venku. Bývalý premiér Andrej Babiš (69) se rozhodl spojit příjemné se zdraví prospěšným a vzal své děti na cyklistický výlet. Nemohl ale tušit, že dcera Vivien (23) z něj udělá internetovou senzaci. Natočila, jak se mu směje za to, že usilovně šlape na kole, protože na něm neumí řadit.


Pět demokratů z Kongresu Bidena vyzvalo k odstoupení z kampaně, prezident odmítá

Filadelfie (USA) - Amerického prezidenta Joea Bidena v návaznosti na jeho slabý výkon v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem už pět demokratických zákonodárců vyzvalo k odstoupení z kampaně. Číslo se podle agentury AP může zvýšit v příštích dnech, kdy Kongres zasedne a demokraté budou mít možnost záležitost probrat osobně.


Lvíče Le Penové a idol žen, který podporuje Ukrajinu. Kdo je Bardella, možný premiér Francie?

Francie není moc daleko od toho, aby si do čela dosadila nejmladšího premiéra ve svých dějinách. Vážným uchazečem o tento post je Jordan Bardella, teprve 28letý politik z krajně pravicového Národního sdružení (NS). Šéfem vlády se po víkendových volbách teoreticky může stát jinoch, který vyrůstal v osmém patře paneláku uprostřed problematické čtvrti. Hvězda sociálních sítí, miláček prvovoličů, který chce omezovat imigraci, byť má sám...


V katedrále v Linci vystavili sochu Panny Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík jí uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Každý třetí Rus by byl pro jaderný úder proti Ukrajině, vyplývá z průzkumu

Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.


Pozor při cestě do Chorvatska: Jiná pravidla pro přepravu dětí i zabavení řidičáku kvůli únavě

V letních měsících lidé často absolvují autem delší a náročnější trasy. A mezi pasažéry bývají i jejich malé ratolesti. Reportérka Alex Hrdinová zjišťovala, na co si při delších přesunech dávat pozor a jak se v jednotlivých evropských státech liší pravidla pro cestování s dětmi. Dopravní expert zároveň prozradil, proč je důležité v Chorvatsku při řízení auta působit odpočatě.


Tyto norské kostely jsou poslední svého druhu na světě.

V kopcích a údolích nehostinného norského podnebí se nachází řada středověkých staveb, které jsou svědky zkoušky časem. Jedná se o klášterní kostely v zemi, které jsou významné nejen svou architektonickou nádherou, ale také bohatou historií. A co víc, na celém světě jich zbývá už jen 28! Zaujalo vás to? Projděte si tuto galerii, kde se na každý z nich podíváme blíže.


VIDEO: „Alláh akbar,“ křičel muž, který se chtěl v Praze zapálit. Další chtěl skočit z římsy

Pražští policisté během jedné noci ze soboty na neděli vyjížděli k dvěma případům, kdy dotyční vyhrožovali sebevraždou. Jeden muž ve svém bytě v Podolí vykřikoval Alláh akbar, polil se benzinem a vyhrožoval, že se zapálí. Zatímco druhý muž seděl na římse domu v Praze 1 a chtěl skočit. Policisté se museli dostat v jednom případě přes okno do bytu a v druhém případě pomocí vysokozdvižné plošiny a oba muže zpacifikovali.


V Českém Švýcarsku dosejí druhově méně pestré louky sesbíranými semeny

Srbská Kamenice (Děčínsko) - Správa národního parku České Švýcarko doseje druhově méně pestré louky semeny sesbíranými v jiných lokalitách. Přebytky nabídne místním zemědělcům, kteří si tak budou moci své louky také zpestřit. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.


Vladimír Menšík svou chalupu koupil za 3500 korun. Udělal z ní luxusní letní sídlo

Legendární český herec a bavič Vladimír Menšík trávil každé léto na své chalupě poblíž České Lípy. Jak to v jeho prázdninovém sídle vypadalo a jaký byl chalupář?


Čtyři mláďata kapybary se narodila v pražské zoo. Jedno ale nejspíš nepřežije

V pražské zoologické zahradě se v neděli ráno a dopoledne narodila čtyři mláďata kapybary. Jedno z nich ale patrně není životaschopné. Uvedl to ředitel zahrady Miroslav Bobek. Tyto největší žijící hlodavce začala zoo znovu chovat po deseti letech loni na podzim, kdy přivezla samici z Německa a samce z Dánska.


V Praze spadl při bouřce strom na dva lidi, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Vyvražďování, lágry, násilí. Tchajwanští domorodci popisují Čechům nedávná utrpení

Prožili si peklo v éře japonské nadvlády i za generalissima Čankajška. „Japonci tchajwanské domorodce často fyzicky likvidovali. Za takzvaného bílého teroru, který skončil až v roce 1987, jsme zase čelili neustálému zatýkání, věznění, převýchově v pracovních táborech a občas naši lidé prostě zmizeli,“ vypráví 55letá Liglav Awu, příslušnice kmene Paiwan. Původní obyvatelé pacifického Tchaj-wanu ale pociťují diskriminaci i dnes. „Vláda nám...


Múza Felixe Slováčka obětí zločinců. Dragounovou okradli o miliony, psychicky se zhroutila

Lenka Dragounová zahání trápení ve Varech. Blond podnikatelku, která dříve chodila s hercem Zdeňkem Mahdalem, vykradli. Škody se šplhají do milionů, jak prozradila Dragounová během rozhovoru pro eXtra na party Innogy. Případ stále řeší kriminálka.


Vlámský zájem se připojuje k Patriotům pro Evropu

Belgická strana Vlámský zájem se připojí k Patriotům pro Evropu (Patriots for Europe), nové plánované frakci v Evropském parlamentu. Uvedl to v sobotu večer web vlámské veřejnoprávní stranice VRT. „S hrdostí chceme být součástí této politické rodiny. Spojuje nás láska k našim lidem a rozmanitosti evropských národů. Společně můžeme zajistit, že naši lidé budou v Evropě opět na prvním místě,“ uvedl podle Vrt.be předseda strany Tom Van Grieken....


Evropský parlament má nástroj proti „slepencům“. Co to znamená pro „Babišovu“ frakci

Nedávné změny jednacího řádu Evropského parlamentu vyžadují, aby všichni členové nově vzniknuvší politické skupiny písemně prohlásili, „že sdílejí stejné politické názory“. Jedná se o jednu z podmínek pro vytvoření frakce. Zabránit má vzniku uskupení, která nemají reálně nic společného, ale chtějí například čerpat výhody z existence skupiny.


Macronův den D: Utrpěl těžkou porážku?! Vítěz voleb ve Francii je ale překvapivý, ukazují odhady

Emmanuel Macron neuspěl. Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle povolebních odhadů by mohl získat 175 až 205 křesel, uvedla stanice BFM TV. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit až 175 křesel. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá...


Komentář | "Chtěli něco slyšet, prostě!" Eroze Varšavské smlouvy započala před 35 lety

Dvoudenní summit organizace Varšavské smlouvy v rumunské metropoli, který začal 7. července 1989, proběhl v době historických změn. Doznívaly poslední pomyslné výstřely studené války a rozpadaly se hlavní nosné pilíře komunistické moci ve východní části železnou oponou rozdělené Evropy. Bukurešťská vrcholná schůzka vojensko-politické aliance Sovětského svazu a jeho šesti spojeneckých zemí tak byla dle vzpomínek pamětníků ve srovnání s...


Exploze a výjimečný stav v Rusku: Trosky dronů spadly na sklad výbušnin ve Voroněžské oblasti

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky sestřelených ukrajinských dronů spadly na sklad, jenž začal hořet a začaly v něm explodovat výbušniny. Informovala o tom dnes ruská agentura TASS. Server Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje z ukrajinské tajné služby SBU píše, že útočily ukrajinské drony a exploze otřásly muničním skladem.


Zemětřesení ve Francii. Premiér po vítězství levice oznámil demisi, distancoval se od Macrona

Francouzský premiér Gabriel Attal v neděli večer oznámil, že v pondělí ráno podá demisi. Distancoval se od prezidenta Emmanuela Macrona, který ho do čela vlády jmenoval, uvedli komentátoři stanice BFM TV. Attal rezignací reagoval na výsledky předčasných parlamentních voleb, v nichž podle odhadů nečekaně zvítězil levicový blok Nová lidová fronta.


Le Penová nepovolí Ukrajině použití dalekonosných francouzských zbraní proti Rusku

Francouzské krajně pravicové Národní sdružení (RN) nepovolí Ukrajině použití dalekonosných francouzských zbraní proti ruským okupačním silám, pokud se po aktuálních parlamentních volbách dostane do vlády. Podle serveru Kyiv Post to uvedla bývalá předsedkyně RN Marine Le Penová.


Srážka dvou motorek v Rakousku: Vážná zranění utrpěli Čech (61) a Češka (60)

Při srážce dvou motocyklů na silnici nedaleko rakouské obce Altaussee v sobotu večer utrpěli vážná zranění tři lidé, včetně 61letého Čecha a 60leté Češky. Informovala o tom rakouská policie.


Srážka aut na Klatovsku: Šest lidí je zraněných, všichni skončili v nemocnici

Vážná nehoda se stala v sobotu odpoledne u Velkého Boru na Klatovsku. Při srážce dvou osobních automobilů byli zraněni všichni účastníci nehody. Sanitky odvezly do nemocnice šest osob, jedna je ve středně těžkém stavu.


Le Penová nevyhrála. Volby ve Francii překvapivě ovládla levice

Levicová Národní lidová fronta (NFP) překvapivě zvítězila v předčasných parlamentních volbách ve Francii, předstihla centristickou alianci prezidenta Emmanuela Macrona i krajně pravicovou stranu Národní sdružení (RN). Uvedl to server France24.


Muž, který na Vinohradech pronásledoval ženy, skončil na psychiatrii


Záběry smrtelné kombinace HIMARS a létajícího Žraloka. Ukrajinci zničili ruský super-radar

Ukrajinci na jihu země zničili multifunkční ruský radar Nebo-SVU. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS, kterému poskytl informace průzkumný dron Shark UAV. Zmíněná kooperace bezpilotního letounu s americkým raketometem představuje pro nepřítele často smrtelnou kombinaci. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.


Útulný byt, ve kterém se stočí zrak na kuchyni v mátové barvě

Často doma hledáme prostor pro odpočinek nebo jen takovou vlastní „zašívárnu“, kde nás nikdo nebude rušit. Přesně o tom snila mladá rodina, která oproti současnému zvyku rozčlenila otevřený prostor v bytě nejrůznějšími policovými systémy, polopříčkami či skleněnou stěnu. Pojďte se s námi podívat do bytu plného zajímavých nápadů. Byt disponuje dvěma obývacími pokoji, přičemž jeden slouží pro […] The post Útulný byt, ve kterém se stočí zrak na...


Obří predátor likvidoval kořist „agresivní sešívačkou“. Vědci popsali tvora z dávných dob

Vědci popsali fosilie obřího, mloku podobného tvora, který opanoval vody před příchodem prvních dinosaurů. Predátor byl větší než člověk a měl velkou plochou hlavu s tlamou plnou ostrých zubů. Jenom jeho lebka měřila přes 60 centimetrů, píše agentura AP.


Zapomeňte na focení letenky na sociální sítě, říká mluvčí Čedoku. Co vše po zveřejnění hrozí?

V dnešní době je sdílení zážitků na sociálních sítích běžnou součástí našich životů. Při odletu na dovolenou nebo služební cestu jsou lidé často natolik nadšení, že se chtějí pochlubit fotkou letenky či palubní vstupenky se svými sledujícími. „To však skrývá vážná rizika,“ upozornila pro CNN Prima NEWS mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.


Je horší mobil nebo počítač? Odborníci radí, jak si ve světě digitálního chaosu nezničit zrak

Práce s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem neumožňuje očím chvilku odpočinku. Lidé jim ho často nedopřejí ani ve večerních hodinách, kdy projíždějí internet těsně před spaním. To pro zrak představuje velké zatížení. Samotná obrazovka však podle odborníků takovým problémem není, jde o čtení a soustředěnost. Jak únavě zraku předejít?


Stará se o manželku na plicní ventilaci. Státu šetří statisíce, nemá za to nic

Někdejší sanitář Fakultní nemocnice Motol Martin Zelinka (46) se už sedm let doma stará o manželku Evu (44), která je na umělé plicní ventilaci. Státu svou péčí šetří statisíce, nemá za to ani korunu.


Sledujte speciál k volbám ve Francii. Jak se země změní a čekají ji nepokoje?

Francie ve druhém kole rozhoduje o vítězi předčasných parlamentních voleb. Zodpovězena bude otázka, kolik mandátů v Národním shromáždění po nedělním druhém kole získá opoziční krajně pravicové Národní sdružení (RN) – strana Marine Le Penové. Sledujte od 20:15 speciální vysílání CNN Prima NEWS, které doprovodí názory expertů i živé vstupy z Francie.


Na festivalu v Jihlavě se zranilo 17 lidí


Znamení zvěrokruhu, která jsou předurčena k bohatství: Peníze mají Kozorozi i Štíři

Zajímá vás, jací lidé jsou předurčeni k bohatství? Některá znamení zvěrokruhu k sobě přirozeně přitahují peníze díky svým jedinečným vlastnostem. Představíme vám čtyři lídry, kteří se v žebříčku umístili na předních příčkách, a odhalíme to, co je odlišuje od ostatních.