SOCIáLNí SLUžBY MAJí ZOUFALE MáLO LIDí. NOVě JIM PROTO POMOHOU VěZNI

V sociálních službách dostanou možnost pracovat i lidé, kteří mají záznam v rejstříku trestů. Dosud to nebylo možné. Právě organizace, které v tomto odvětví působí, se v současné době potýkají s výrazným nedostatkem personálu. Od rozhodnutí poslanců si proto slibují, že tuto díru alespoň částečně zacelí.

Záznam v rejstříku testů by už neměl být překážkou v práci v sociálních službách, například v domovech důchodců a podobně. Poslanci v minulých dnech totiž schválili změnu v zákoně o sociálních službách, která to umožní. Podle odborníků tato úprava narovná podmínky mezi sociálními a zdravotními službami, kde tato praxe roky úspěšně funguje.

Práce trestanců má mít určité limity. Dveře do sociálních služeb budou mít otevřené jen ti lidé, kteří se dopustili neúmyslného trestného činu s malou společenskou škodlivostí, například způsobili dopravní nehodu a podobně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje velké změny v sociálních službách:

Navíc jejich trestný čin nesměl mít žádnou souvislost s činností při poskytování sociálních služeb. „Možnost zaměstnávat lidi se záznamem v rejstříku trestu nejen ve zdravotnictví, ale i v sociálních službách, vnímáme jako důležitý dílčí úspěch na cestě za lepší péčí a lepšími podmínkami pro ni,” uvedla ředitelka organizace Mila, která spolupracuje s řadou domovů pro seniory, Simona Bagarová.

Sociální služby se již dlouhou dobu potýkají s nedostatkem pracovních sil a odborníci odhadují, že jim v současné době chybí asi tři tisíce lidí. Největší nedostatek profesionálů je v přímé péči, tedy například u pečovatelů. Organizace se přitom obávají, že by se mohl prohlubovat tím, jak česká populace stárne a bude potřebovat více lidí, kteří o seniory budou pečovat.

V sociálních službách chybí lůžka i pečovatelky. O lidi by v budoucnu mohli pečovat také roboti:

Předsedkyně Asociace organizací v oblasti vězeňství Jana Smiggels Kavková doplnila, že lidé se záznamem v rejstříku trestů nemohli pracovat ani v organizacích, které se odsouzenými přímo zabývají. Změna v zákoně tedy těmto lidem sociální služby zpřístupní. „Mezi našimi klienty o takovou práci vysoký zájem, zejména mezi ženami. Chtějí dělat práci, která jim dává smysl,“ doplnila Smiggels Kavková.

Nová šance dá odsouzeným smysl

Kromě toho, že by změna pomohla řešit nedostatek pracovníků v sociálních službách, dává také druhou šanci lidem, kteří svých trestných činů litují a potřebují pro další život zažít pocit užitečnosti a smyslu.

„První krok k úspěchu je snaha pochopit člověka se složitou minulostí namísto jeho odsouzení,“ vysvětlila řádová sestra Konsoláta. Ta vede zařízení následné péče v pražských Řepích, kde odsouzené ženy získávají praxi a rekvalifikaci pro práci sanitářky.

Drahuše Řezníčková už třicet let obstarává klienty u nich doma, včetně odlehlých samot v podhůří Krkonoš:

Předsedkyně Smiggels Kavková upozornila na to, že ubude peněz v Evropském sociálním fondu plus, který je zaměřen na financování služeb pro lidi, kteří potřebují sociální pomoc. Mimo jiné i pro lidi vracející se z výkonu trestu.

„Prostředky z evropských programů využívá přibližně třetina našich členských organizací. Je to jeden z klíčových zdrojů pro financování služeb postpenitenciární péče. Pokud v nadcházejících letech nebudou v programech potřebné prostředky, tyto služby zaniknou,” varovala.

Zmíněné nevládní organizace ročně pracují se zhruba pěti tisíci propuštěnými ročně, tedy asi s polovinou všech lidí, kteří se ročně vracejí z vězení. Obávají se proto, že pokud by jim nedostatek peněz neumožnil s lidmi pracovat, mohla by vzrůst jejich recidiva.

2024-04-28T08:41:23Z dg43tfdfdgfd