SOBOTKA PO SEDMI LETECH PROMLUVIL: POLITIKA MU ZNIčILA MANžELSTVí! A JAK VáLčIL S BABIšEM I ZEMANEM

Jeho vláda skončila v roce 2017, od té doby se expremiér Bohuslav Sobotka (52) stáhl do ústraní. K politickému dění se zřídkakdy vyjadřuje. Teď ale po 7 letech prolomil mlčení v podcastu Klub rváčů. V něm nahlédl pod pokličku nejvyšší politiky a třeba prozradil, jak náročný koaliční partner byl Andrej Babiš (69, ANO) nebo proč si nepřál Miloše Zemana (79) na Hradě. Rozpovídal se ale i o tom, jakou si politika vyžádala daň v jeho soukromém životě…

Sobotka byl premiérem za SOCDEM (dříve ČSSD) od roku 2014 do roku 2017. Po odchodu z nejvyšší politiky se po něm ale slehla zem, to bylo podle něj záměrně. „Nic jsem za celou dobu nekomentoval, do médií nechodím. Já prostě nechci být v pokušení,“ prozradil v podcastu Klub rváčů.

Jedním z důvodů podle něj bylo i to, že práce v politice mu pochroumala vztah s rodinou. „Politika prostě vytváří prostředí, které je velmi nemilosrdné, a řekl bych až nepřátelské vůči normálnímu, soukromému a rodinnému životu,“ svěřil se.

Není jediný předseda vlády, kterému pracovní povinnosti zkomplikovaly manželství – vyprávět by mohl Mirek Topolánek (67), Jiří Paroubek (71, ČSSD), Petr Nečas (59, ODS) a teď i Andrej Babiš. „Člověk se s tím ale musí poprat, někdo se s tím popere úspěšně, někdo zkrátka hůř. A mně se s tím úplně poprat dobře nepovedlo,“ naznačil Sobotka.

>

Jeho manželství tlak vrcholné politiky neuneslo, krátce po odchodu z parlamentu se v roce 2018 rozvedl s  tehdejší manželkou Olgou (42), se kterou má dva syny. S nimi se prý snažil během uplynulých let napravit vztah. „Těch šest let, kdy jsem z politiky pryč, jsem se snažil nepromarnit a trávit s nimi čas. Za chvíli odejdou do světa. Už mám doma vysokoškoláka, za chvilku budu mít i středoškoláka, tak už se to prostě posouvá dál,“ prozradil expremiér.

Babiš respektuje jen sebe

Po celou dobu Sobotkova »premiérování« mu za zády stál jeho ministr financí a pozdější nástupce Andrej Babiš. Tři roky života s jeho hlavním koaličním »parťákem« v patách nebyly podle Sobotky snadné.

„Není zvyklý respektovat autority, tedy kromě sebe. Permanentně jsem s ním musel svádět souboje. Nebyl to jednoduchý koaliční partner,“ přiblížil dlouholetý sociální demokrat.

>

Už tehdy si podle něj Babiš brousil zuby na jeho post. „Jeho taktika byla hodně zvláštní. On se jednání vlády a všem těm věcem příliš nevěnoval. Většinou se stavěl proti tomu, co jsme prosazovali, aby se posléze k tomu přihlásil a vlastně si to mediálně přisvojil,“ postěžoval si expremiér s tím, že bylo Babiše těžké odhadnout.

„Šlo o taktiku, na kterou jsme během čtyř let, a koneckonců ani moji nástupci v čele ČSSD, nenašli recept,“ dodal zarputile Sobotka.

Zeman jako užitečný idiot

Bývalý předseda sociálních demokratů neopomenul ve svém vzpomínání i na »novodobého otce« ČSSD Miloše Zemana. Právě on úřadoval na Pražském hradě, když se Sobotka chopil otěží vlády. A i na něj nevzpomíná expremiér příliš v dobrém.

„Vždycky, když měl možnost se rozhodnout, tak se rozhodl prorusky. Nevzpomínám si na moment v jeho kariéře, postoj prezidenta a podobně, kdy by se prostě rozhodl jinak než prorusky,“ zkritizoval Sobotka Zemanův benevolentní přístup ke Kremlu.

>

Připomenul, že exprezident se hojně stýkal s lidmi, kteří režim Vladimira Putina (71) představovali. „Postupem času se zařadil do kohorty užitečných idiotů v rámci Evropy, která vytvářela prostor pro rozpínání Putinovy politiky,“ nebral si servítky a zkritizoval i to, že Zeman po obsazení Krymu v roce 2014 veřejně hovořil o tom, že by se měly zrušit protiruské sankce.

Na Hradě ho nechtěl

Bývalý premiér ale Zemana neměl prý v lásce dlouhodobě – a nešlo jen o situaci, kdy na něj na Hradě mával holí, když do jeho rukou v roce 2017 předával demisi. Vadila mu už Zemanova politika během jeho premiérské kariéry, proto ho jakožto tehdejší ministr financí nepodpořil v nepřímé prezidentské volbě v roce 2003.

„Byla to zkušenost s tím, jak vládl, jaká byla jeho personální politika, co se odehrávalo na pozadí toho všeho, co jsem zjistil jako ministr financí,“ uvedl. „Řada vztahů, které byly vybudovány ve prospěch nějakých soukromých zájmů, které se musely přetrhat, souvisela s opoziční smlouvou,“ poodkryl Sobotka.

>

Roli hrála i jeho obava z toho, že by si Zeman chtěl znovu podmanit ČSSD a vrátit se právě k systému opoziční smlouvy. „Vláda a sociální demokracie by byly fakticky ohroženy okamžikem, kdyby se stal prezidentem. Myslím si, že by to vedlo k tomu, že by znovu sociální demokracii vzal z pozice prezidenta a pak by si dosadil svého premiéra,“ řekl.

Fico je černou labutí

V čele vlády se Sobotka setkával i se slovenským premiérem Robertem Ficem (59), dokonce spolu jako předsedové vlád seděli v Evropské radě. Fico je podle Sobotky zkušeným politikem, který dobře zná slovenskou mentalitu a umí ji využívat ve svůj prospěch.

Dokáže velmi pružně střídat mezi tím, co říká na Slovensku a co říká v Bruselu. Tu »orbánovskou« rétoriku má dovnitř, ale ne navenek,“ dokreslil. Co Fica vedlo k přesunu směrem na východ? Podle Sobotky zřejmě vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

>

„Podle mě ho to silně zasáhlo a poznamenalo. V okamžik, kdy před lety skončil jako předseda vlády, byl černou labutí. Černou labutí těch vražd,“ uvedl.

A jak expremiér nahlíží na současnou politickou situaci našich sousedů?  „Myslím si, že právě to ovlivní způsob, jak teď bude na Slovensku vládnout. Už je to zase jiný Fico, ale lidi se prostě mění. V tomhle je to trochu »milošismus«,“ dodal Sobotka.

Život v politickém důchodu

Sobotka se po odchodu z politiky vydal do financí. Momentálně je úspěšným manažerem v české nadnárodní firmě BTL, vyrábějící zdravotnickou techniku. „Vážím si té příležitosti, kterou jsem dostal od majitele. Jsem součástí týmu, který identifikuje potenciál na trhu,“ prozradil.

Momentálně prý jeho tým pracuje na zařízení, které by mohlo pomoct se srdečními potížemi. „Je to zdravotnický systém, který vlastně odstraní srdeční arytmii a léčí ji. Čekají nás klinické zkoušky a certifikace a pak samozřejmě příprava a vstup na trh,“ upřesnil expremiér.

Od politiky se prý nové zaměstnání značně liší. „Je to něco úplně nového. V podstatě to opravdu je privátní sektor, tzn. bez kontaktu se státem, není to žádný lobbing,“ přiblížil Sobotka.

>

Na svoji politickou kariéru však vzpomíná v dobrém, hlavě kvůli zážitkům. „Vedl jsem stranu ve vládě i v opozici. Byl jsem předseda vlády, ministr. Takže nemám pocit, že mě život o něco připravil - naopak jsem vděčný tomu, co jsem všechno měl možnost poznat a zažít,“ zavzpomínal Sobotka.

2024-04-29T03:06:06Z dg43tfdfdgfd