SCHWARZENBERGA JSEM ZNAL OD DěTSTVí, říKá RAKOUSKý MINISTR SCHALLENBERG. ČEHO SI U NěJ VážIL?

Nedávno zesnulého zakladatele TOP 09, bývalého šéfa tuzemské diplomacie a prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga znal už od dětství a obdivoval ho. Rakouský ministr zahraničí a někdejší kancléř Alexander Schallenberg na jednoho z nejvýznamnějších politiků polistopadové historie v Česku zavzpomínal v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Cenil si na něm zejména jeho způsobu myšlení a možnosti vidět za roh.

„Karla Schwarzenberga jsem znal už od dětství. Pro mě to byl naprosto perfektní Středoevropan, protože neměl jen rakouské kořeny, ale také švýcarské, české či slovenské,“ řekl pro CNN Prima NEWS Schallenberg. Za zmínku stojí, že stejně jako Schwarzenberg i on sám pochází ze šlechtické rodiny.

POSLEDNÍ ROZHOVOR CNN PRIMA NEWS s Karlem Schwarzenbergem si můžete přečíst zde: Poslední rozhovor CNN Prima NEWS se Schwarzenbergem: Mluvil o králi Karlovi i Zemanovi

Dodal, že nejvíce na něm obdivoval zejména schopnost „vidět a přemýšlet dál, než jen k nejbližšímu problému“. Obecně jej označil za „ukázkového ministra zahraničí a Evropana v tom pravém smyslu“.

„Kromě dějin své vlastní rodiny dobře znal i ty evropské, což je podle mě naprostá nutnost pro každého ministra zahraničí. Abyste pochopili vašeho partnera a mohli s ním pracovat, musíte vědět, odkud a z jakých poměrů pochází. Karel toto dobře věděl a vždy jsem si to na něm cenil,“ pokračoval v rozhovoru rakouský šéf diplomacie.

Jaký vliv má v Evropě Rusko a jeho propaganda? Jak se Rakousko staví k členství v NATO? A co říká na aktuální napětí mezi Českem na jedné a Slovenskem a Maďarskem na druhé straně? Celý rozhovor CNN Prima NEWS s rakouským ministrem zahraničí a exkancléřem Alexanderem Schallenbergem si můžete přečíst o víkendu na našem webu.

2024-03-29T06:42:27Z dg43tfdfdgfd