RUSOVé V NOCI PODNIKLI DALší úTOK NA UKRAJINU. CíLILI NA ENERGETIKU

Rusko podniklo v noci na středu další masivní raketový a dronový útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Úřady hlásí poškození několika elektrárenských zařízení. V Kyjevské oblasti byli dva lidé zraněni a museli být hospitalizováni. 

Rusové podle ukrajinského letectva útočily střelami s plochou drahou letu, balistickými střelami, raketami a bezpilotními letadly Šáhid íránské výroby.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko na telegramu uvedl, že terčem byla energetická infrastruktura v několika oblastech. Většinou šlo o regiony, které se nachází poměrně daleko od frontové linie. Rozsah škod způsobených nočními útoky nebyl bezprostředně známý. 

Ukrajinská energetická firma Ukrenerho uvedla, že došlo k poškození jednoho zařízení na střední Ukrajině. Největší soukromá elektrárenská společnost DTEK oznámila, že ruský letecký útok vážně poškodil zařízení třech tepelných elektráren. Zaměstnanci pracují na odstranění následků.

Ve střední části Poltavské oblasti zasáhl dron zařízení kritické infrastruktury a způsobil požár, informoval gubernátor Filip Pronin. Úder se obešel bez obětí na životech. I úřady Vinnycké a Záporožské oblasti oznámily, že byla poškozena zařízení civilní infrastruktury. 

Výbuchy hlásily kolem půl šesté ráno místního času i obyvatelé Kyjeva. Podle šéfa místní vojenské správy Serhije Popka byly všechny rakety mířící na metropoli zničeny, takže nedošlo k větším škodám či zraněním. 

K zásahu však došlo ve městě Brovary v Kyjevské oblasti, kde v důsledku raketového útoku vypukl požár. Dva lidé, žena ve věku 62 let a muž ve věku 34 let, museli být hospitalizováni.

2024-05-08T12:46:51Z dg43tfdfdgfd