RUSKá VLáDA PODALA DEMISI, PUTIN NAVRHNE NOVéHO PREMIéRA: OBHáJí MIšUSTIN POST?

Ruská vláda dnes podle zvyklostí po inauguraci prezidenta Vladimira Putina podala demisi. Odpovídající nařízení podepsal premiér Michail Mišustin. Ruská hlava státu Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu, v nejbližších dnech předloží jméno nového šéfa kabinetu; kdo to bude, zatím není jasné, napsal server Meduza.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes dopoledne uvedl, že Putin by mohl jméno nového premiéra navrhnout už dnes, napsala agentura Interfax. Parlamentní schůze, na které se jméno nového premiéra bude schvalovat, je naplánovaná na 10. května.

Je téměř jisté, že si Mišustin, který vládu převzal v roce 2020 od svého předchůdce a exprezidenta Dmitrije Medveděva, udrží premiérský post, píše Meduza s odkazem na své zdroje. Objevují se ale spekulace, že by ho mohl nahradit zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko nebo moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Meduza dříve s odkazem na své zdroje v Kremlu uvedla, že o nových členech ruské vlády aktivně spekulují i ruské elity. Některé prominentní osoby přitom „s napětím“ doufají v povýšení, nebo se naopak obávají sesazení. Další zdroj blízký ruské vládě serveru řekl, že kremelští úředníci a vysoce postavení představitelé se v současnosti snaží obsadit „co nejvyšší pozice“ pro případ, že by nadcházející Putinovo šestileté prezidentské období bylo vzhledem k jeho věku jeho posledním.

>

Jedenasedmdesátiletý Putin se dnes ve Velkém kremelském paláci ujal už popáté prezidentského úřadu. Volby hlavy státu vyhrál letos v březnu poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a v podstatě zničil jakoukoliv politickou opozici.

2024-05-07T11:51:02Z dg43tfdfdgfd