Zprávy

Trending:


Kolonisté Měsíce by se mohli udržovat v kondici běháním po „zdi smrti“

Výzkum již dávno ukázal, že dlouhodobější pobyt v prostředí mikrogravitace astronautům způsobuje závažné zdravotní problémy, mezi něž patří např. úbytek...


Lubomír Zaorálek žil s mámou Emmy Smetana. Zajímala ji i politika, říká o zpěvačce

Někdejší ministr zahraničních věcí a později také kultury Lubomír Zaorálek (69) si za normálních okolností potrpí na soukromí. Je o něm ale známo, že byl partnerem Moniky Pajerové (58), maminky Emmy Smetana (36). V jisté době tak byl velkou součástí života zpěvačky, herečky a vystudované politoložky. Proto se trochu diví, že si nevybrala jinou než hudební dráhu.


Další medvědi na Zlínsku? Žena je viděla při projížďce na koni. Zřejmě šlo o samici s mládětem

V neděli spatřila žena u obce Držková na Zlínsku medvědici s mládětem. Nejedná se o jediný výskyt medvědů v Česku – ve stejný den jednoho zaznamenala kamera u nedalekého Újezdu a v sobotu na šelmu narazil také běžec na kraji Zlína.


Masakr na silnici v Asii: Autobusu s maturanty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Oslava maturity se v Indonésii proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Následně přejel do protisměru, kde se střetl s několika projíždějícími auty a motorkami. V troskách zahynulo 11 lidí, povětšinou studentů. Další desítky se zranily, informuje AP.


Ředitelé již mají výsledky přijímaček na střední školy


Ohromující hinduistické chrámy, které musíte vidět, abyste uvěřili

Hinduismus je třetím nejrozšířenějším náboženstvím na světě a podle mnoha vědců je nejstarším náboženstvím na světě. Hinduistické náboženství je rozšířeno na indickém subkontinentu a v některých částech jihovýchodní Asie, kde se uctívá v chrámech různých stylů, barev a na různých místech. Prohlédněte si tuto galerii a podívejte se na některé z těchto úchvatných náboženských staveb.


USA: Na Ukrajinu už dorazila slíbená vojenská pomoc. Kongres ji schválil koncem dubna

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu, kterou Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.


Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů severu země, vyměnila velitele

Kyjev - Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy, operační situace tam je složitá a dynamicky se mění. Dnes to k situaci na frontě v Charkovské oblasti, kde Rusové v pátek zahájili novou ofenzivu, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Vedení ukrajinské armády také podle médií vyměnilo velitele odpovědného za tento region.


Filozofická fakulta v Brně zpřístupní protiletecký kryt s původním vybavením

Brno - Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně zpřístupní protiletecký kryt pod areálem v ulici Arna Nováka. V krytu civilní obrany z 50. let minulého století zůstalo původní dobové vybavení včetně komunikačního zařízení, ventilace či ochranných pomůcek. Muzeologové z pozůstatků původního vybavení sestavili stálou expozici. Zájemci si ji prohlédnou v sobotu při muzejní noci. Termín si musejí zamluvit.


Guterres volá po zastavení války v Pásmu Gazy

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.


Král Karel III. při léčbě rakoviny ztratil chuť. Monarcha to přiznal válečnému veteránu

Král Karel III. v úterý při návštěvě Armádního leteckého muzea v Hampshire poprvé otevřeně promluvil o rakovině. Britský monarcha jednomu z veteránů prozradil, že během léčby ztratil chuť. Informoval o tom britský deník Daily Mail.


Zeman: Fiala nedodržel slovo


První slova Horvátha o nehodě, při níž zemřel Kellner: Všude byla krev, držel se za hrudník

Zpráva o smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera (†56) přišla v roce 2021 jako blesk z čistého nebe. Vyšlo na povrch, že spolu s dalšími lidmi nepřežil havárii vrtulníku na Aljašce u ledovce Knik. Více než tři roky po nehodě nyní o hrozivé tragédii, při níž zemřelo pět osob, promluvil pro web Alaska’s News Source jediný přeživší David Horváth (51).


Klub Za starou Prahu ocenil novostavbu u automatických mlýnů v Pardubicích

Praha - Vítězem Ceny Klubu Za starou Prahu, kterou pražské sdružení oceňuje novostavby dobře zapadající do historické zástavby, se staly centrální polytechnické dílny a galerie města Pardubic studia Šépka architekti. Novostavbu, která rozšiřuje původní budovu Winternitzových automatických mlýnů od Josefa Gočára, navrhli Jan Bárta, Marek Fischer a Jan Šépka. Odborná rada vybrala vítěznou stavbu ze šesti finalistů. O vítězi, který dnes převzal...


Prodloužený jihlavský festival dokumentů bude žádané filmy promítat víckrát

Jihlava - Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji-hlava bude díky letošnímu prodloužení z šesti na deset dní snímky častěji reprízovat, aby je mělo šanci vidět víc zájemců. Díky většímu počtu festivalových dní se také zlepší možnosti pro ubytování návštěvníků ve městě a jeho okolí. Novinářům to řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.


Nekompromisní Británie: Migranty začne posílat do Rwandy, projekt vyjde na 14 miliard korun

Londýnský parlament po měsících průtahů schválil zákon, který umožní deportovat žadatele o britský azyl do africké Rwandy. Plán má za cíl snížit počet ilegálních migrantů, kteří se do Británie dostávají přes Lamanšský průliv. Robustní opatření vyjde podle Sky News v přepočtu na více než 14 miliard korun.


Výzkum o sexuálních prioritách Čechů


Bývalá Miss Šebestová měla těžkou nehodu. Zasahovaly dvě sanitky a vrtulník

Po srážce dvou osobních aut mezi slovenskými obcemi Malacky a Studienka skončili se zraněními čtyři lidé – odvážely je sanitky a vrtulník. Účastnicí nehody byla jako spolujezdkyně také bývalá Miss Slovensko Magdaléna Šebestová. Podle informací webu Nový Čas je v pořádku.


Tragédie! Nehodu autobusu nepřežili úspěšní studenti, mohly selhat brzdy

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků.


Šance na polární záři bude i v dalších letech. Kvůli aktivitě Slunce

Výjimečně dobré podmínky pro pozorování polární záře nastaly v pátek večer a v noci na sobotu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že lidé mají počítat s tím, že úkaz bude na obloze k vidění i v nadcházejících letech.


Senior přecházející na červenou se pohádal s policií


Češi mají méně sexu než dříve, ukazuje průzkum. Snižuje se ale věk konzumentů pornografie

Češi mají sex méně často než před jedenácti lety. Ukazuje to unikátní celorepublikový průzkum odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Průměrný počet pohlavních styků je u nás nižší než jeden za poslední měsíc. Příčinou může být stárnutí populace a méně partnerských vztahů v mladším věku. Data ukázala i to, že sedmnáct procent žen bylo k sexu někdy přinuceno násilím. Jen zlomek z nich, šest procent, šel na policii.


Reliéf s nápisem Moskva-Praha v metru na Andělu bude aktualizován o vysvětlující tabulku

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Bude na ní uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Město zároveň spolu s dopravním podnikem (DPP) a Galerií hlavního města Prahy (GHMP) vypíše výtvarnou...


Některé střední školy daly špatné pořadí uchazečů


Otec dostal 56 let vězení za vraždu dcery: Po ostatcích dívky policie v USA stále pátrá

Padesát šest let vězení. To je úhrnný trest pro Američana Adama Montgomeryho, který brutálně zavraždil svou pětiletou dceru a její ostatky ukryl na několika dosud neznámých místech, informuje americká CNN. Případ, který otřásl Spojenými státy, se stal v prosinci 2019. Muž tehdy dívku ubil k smrti v autě.


Policie obžalovala čtyři převaděče migrantů


Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o odškodném za stíhání Vitáskové

Brno - Ústavní soud dnes vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Žádala od státu 48,55 milionu korun jako odškodnění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním v kauze licencí pro solární elektrárny. Získala jen 600.000 korun, z toho 450.000 jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti a 150.000 korun vysoudila.


Detaily tragické nehody manžela moderátorky Svobody: Oživování trvalo desítky minut

Posádky záchranářů z Tábora a Veselí nad Lužnicí mířily v neděli k tragické dopravní nehodě na Táborsku, při které zemřel devětatřicetiletý cyklista. Mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová pro CNN Prima NEWS uvedla, že resuscitace probíhala desítky minut, ale neúspěšně. Jak se následně ukázalo, šlo o mediálního manažera Ondřeje Křivku, manžela modelky a moderátorky Petry Svobody.


Demokratické státy se musí bránit, tvrdí švédský premiér. Uvítal by americké jaderné zbraně

Švédský premiér Ulf Kristersson v pondělí uvedl, že je otevřený tomu, aby povolil rozmístění jaderných zbraní na území Švédska v době války. Uvedla to agentura AFP. Podobná prohlášení přišla před několika dny z Polska.


Fiala se v Římě sešel s premiérkou Meloniovou, jednali o migraci

Praha - Italská premiérka Giorgia Meloniová dnes přijala v Římě předsedu české vlády Petra Fialu. Oba politici jednali o migraci, budoucnosti Evropské unie po volbách či bilaterálních vztazích. Během jednodenní návštěvy italské metropole se premiér Fiala v odpoledních hodinách setkal i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.


Policista podle obžaloby podplácel kvůli bytu v Brně, vinu u soudu popřel

Brno - Městský soud v Brně se začal zabývat případem policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360.000 korun. Muž vinu popřel. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakara Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Hlavní líčení bude pokračovat ve středu, kdy by měl vypovídat jako svědek i Bradáč. Není předpoklad, že v...


Tragédie na Jihlavsku: Zřítilo se dvojmístné letadlo, pilot pád nepřežil

Na Jihlavsku se v pondělí odpoledne zřítilo ultralehké dvojmístné letadlo. Jeden člověk zemřel, podle prvních informací policie to byl pilot. V letadle zřejmě cestoval sám, sdělila mluvčí policie Michaela Lébrová.


Policie zadržela dvě ženy: Podezřívá je, že na prodeji psů z množírny vydělaly milion korun

Policie zadržela letos v dubnu dvě ženy, které podezírá, že vydělávaly na prodeji psů z množírny. Při domovních prohlídkách zajistili policisté téměř stovku psů. Protiprávního jednání se ženy podle kriminalistů prokazatelně dopouštěly minimálně po dobu jednoho roku a na prodeji vydělaly kolem jednoho milionu korun.


Neúspěch u přijímaček? Hlavně děti neponižujte, počítejte s pláčem, radí rodičům expertka

Ve středu se tisíce dětí dozví výsledky přijímacího řízení na střední školy. Je třeba počítat i se zklamáním, proto ředitelka pedagogicko-psychologické poradny Galina Jarolímková ve vysílání CNN Prima NEWS rodičům neúspěšných uchazečů doporučila, aby je hlavně podpořili a společně našli řešení. Je vhodné si zjistit, která škola má volná místa pro druhá a třetí kola.


Král Karel III. předal Williamovi vojenský titul. Sám ho držel po 32 let

Britský král Karel III. v pondělí předal svému synovi, princi Williamovi, vojenský titul plukovník Armádního vzdušného sboru, který držel po 32 let. Neokázalá ceremonie v armádním leteckém muzeu na jihu Anglie byla vzácným vystoupením panovníka a následníka trůnu na veřejnosti poté, co se 75letý Karel III. i 41letý William vrátili k plnění svých povinností.


Rusko mění ministra obrany


Ministerstvo chce spotřební daň na slazené nápoje


Smrtelná nehoda uzavřela Pražský okruh


Děti nemají kde tábořit


Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.


Ve Francii zapsali do vesnické školy čtyři ovce, aby splnili kvótu na počet žáků

Paříž - Ve Francii zapsali rodiče malých dětí ke studiu ve vesnické škole také čtyři ovce, aby splnili požadavek úřadů na minimální počet žáků. Chtěli tak vyjádřit svůj protest proti předpisům, kvůli nimž hrozí jejich škole uzavření, napsala dnes stanice BFM TV.


Top 15 měst pro digitální nomády v roce 2024

Práce na dálku se skutečně rozjela, hlavně díky pandemii COVID-19. Mnoho míst díky tomu vytvořilo skvělé zázemí pro digitální nomády, které často lákají na takové věci, jako jsou daňové úlevy nebo víza. Díky tomu do svých měst lákají stále nové lidi, kteří tam žijí a pracují na dálku. Ale o jaká místa tedy jde? V této galerii jsme na základě informací z Nomad Capitalist sestavili 15 nejlepších destinací pro digitální nomády.


Kdo zemřel v Bílém domě?

Za více než 200 let historie v Bílém domě žily, pracovaly a navštívily ho tisíce lidí. Kolik z nich tam ale skutečně zemřelo? Je to překvapivě málo, ale jsou mezi nimi i prezidenti, první dámy a mnoho dalších. Nedávno, 4. května 2024, narazil do brány Bílého domu motorista a zemřel. Co však víme o těch, kteří zemřeli v oficiálním sídle POTUS ve Washingtonu? Klikněte na tuto galerii a dozvíte se vše o lidech, kteří zemřeli v Bílém domě, a jejich příbězích.


Prezidenti USA, kteří neměli druhé funkční období

Když Donald Trump v roce 2020 prohrál s Joem Bidenem, stal se prezidentem na jedno funkční období. Ačkoli se Trump uchází o druhé funkční období v roce 2024, není sám, kdo nedosáhl na opakované vítězství. V historii se o znovuzvolení ucházelo 10 prezidentů, kteří si druhé funkční období nedokázali zajistit. Dále zde bylo několik prezidentů, kteří o znovuzvolení nikdy neusilovali, včetně Jamese Polka, Jamese Buchanana a Rutherforda B. Hayese. Od George Bushe mladšího až po Donalda Trumpa, klikněte dále a seznamte se s vůdci národa, kteří byli zvoleni na jedno funkční období.


Na hlavním tahu z Prahy do Karlových Varů se srazila tři auta a kamion. Jeden člověk zemřel

Na silnici I/6 u Čichalova na Karlovarsku se v pondělí odpoledne srazila tři osobní auta a kamion. Při nehodě jeden člověk zraněním podlehl, další tři se zranili, sdělil mluvčí záchranné služby Radek Hes. Na místě zasahovaly i dva vrtulníky záchranné služby. Dopravu z hlavního tahu na Karlovy Vary policisté odkláněli. Před 21:00 na sociální síti X informovali, že silnice je již zcela průjezdná.


Ukrajina zřejmě v Černém moři nasadila dronové čluny s protileteckými raketami

V důsledku konfliktu na Ukrajině jsme svědky překotné evoluce bojových dronů | Objevují se pozoruhodná řešení, jaká svět ještě neviděl | Patří k nim i dronové čluny vybavené tepelným zářením naváděnými raketami vzduch-vzduch krátkého dosahu


V nové vánoční pohádce ČT se potkají tři princezny. Chytrá, odvážná a krásná

V lesích Českého Švýcarska, které před dvěma lety zachvátil rozsáhlý požár, začal režisér Tomáš Pavlíček natáčet letošní vánoční premiérovou pohádku České televize Tři princezny. Spálenou krajinou v ní putují na koních chytrá Sofie, odvážná Leona a krásná Flóra. Čeká je cesta plná nástrah, dobrodružství a zdolávání nesnadných úkolů.


Novotného nechutný výrok o nemocné Aničce Slováčkové byl přes čáru: Hrozí mu vyhazov z ODS

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) si pořádně naběhl svým výrokem o nemocné Aničce Slováčkové. O té na sociální síti X sdělil, že zemře a "bohužel nemá žádnou šanci". Novotného budoucnost bude podle poslance ODS Marka Bendy tato strana ještě řešit. „ODS se ozvala, ještě se o tom určitě budeme bavit,“ uvedl Benda v pořadu Partie na CNN Prima NEWS. Novotný je navíc v podmínce za jiné hanlivé výroky.


Migrační pakt nestačí. EU unie nedosáhla v otázce migrace dostačujícího pokroku, varuje Fiala

Premiér Petr Fiala tvrdí, že Evropská unie nedosáhla v otázce nelegální migrace dostačujícího pokroku a stojí teprve v polovině cesty. Migrační pakt v pondělí před plánovaným setkáním s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou označil za nedostatečný krok.


Zeman šel se svou pravdou ven! Jak to bylo s Mynářovou abolicí?

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.