ROZSAH íRáNSKéHO úDERU SPOJENCE šOKOVAL. NA úTOK SE CHYSTALI DESET DNí, UVáDěJí MéDIA

Po útoku Íránu na Izrael vyplavaly na povrch podrobnosti o západní koalici, která židovský stát v osudnou noc podržela. Spojenci v čele s USA se podle listu The Times of Israel chystali na útok deset dní. I přes neshody Tel Avivu a Bílého domu se ukázalo, že v klíčových momentech jsou obě země nadále věrnými partnery.

Byl to obrázek, nad kterým Ukrajina podle BBC tak trochu bledla závistí. Izrael v noci na neděli vojensky podpořilo hned několik vojenských partnerů a i díky jejich pomoci se podařilo obrovský íránský útok utlumit do takové míry, že způsobil jen minimální škody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Írán versus Izrael. Ze spojenců jsou zarytí nepřátelé, všechno změnila islámská revoluce

Teprve nyní se ale ukazuje, jak do hloubky spolu Izrael s Američany a dalšími spojenci plánovali obranu. Přitom se v posledních týdnech mluvilo o ochladnutí izraelsko-amerických vztahů kvůli tomu, že židovský stát nadále vede operaci v Gaze. V neděli se ale ukázalo, že neshody nejsou tak veliké, aby ovlivnily bezpečnostní spolupráci obou zemí.

Američané měli podle listu The Times of Israel vědět o tom, že Izraelci podnikli útok na íránský konzulát v Damašku, kde byli členové teheránských elitních jednotek. USA o útoku věděly buď dopředu, anebo je Izrael informoval okamžitě po úderu.

K útoku – ke kterému se Izrael nepřihlásil – došlo 1. dubna. A jen pár hodin poté měli spojenci zřejmě jasno o tom, že Írán provede odvetný útok na Izrael. Rozběhlo se tak deset dní příprav a vojenské koordinace, která měla připravit židovský stát na historický první útok Íránu na Izrael.

Spojence polil pot

Krátce před útokem odborníci předpovídali, že úder Íránu zřejmě nebude tak velký, protože Teherán nechce Západ příliš dráždit. O rozsahu operace ale Írán dopředu Spojené státy neinformoval.

Když v noci na neděli opustily pevnou zem íránské drony a rakety, v krizové místnosti Bílého domu zavládlo mírné rozčarování. Bylo jasné, že útok Íránu bude mnohem tvrdší, než se čekalo.

Na Izrael letělo 170 dronů, 30 střel s plochou dráhou letu a 120 balistických raket. „Počet balistických raket byl větší, než se očekávalo, a neexistovala žádná záruka, že systémy protivzdušné obrany – jakkoli jsou sofistikované – budou schopné úspěšně zachytit tak velký nápor,“ uvedl izraelský list s odvoláním na americké zdroje.

Americké složky sestřelily nejméně 80 dronů a nejméně šest balistických raket. Do akce se zapojili také Francouzi a Britové. A možná překvapivě i s Izraelem sousedící Jordánsko, které přitom s židovskou zemí v historii opakovaně válčilo.

Teď je ale z Jordánska klíčový partner Izraele. Země nejenže v klíčovou dobu otevřela Izraeli vzdušný prostor, ale zároveň poskytla i vlastní stíhačky, které měly sestřelovat íránské objekty.

Včasná kooperace spojenců způsobila, že Izrael s partnery zlikvidoval 99 procent íránských dronů a raket. Právě kvůli malým ztrátám a jedinému zranění malé holčičky apeloval americký prezident Joe Biden na Izrael, aby se za útok nemstil. Prozatím se zdá, že byl vyslyšen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Po íránském útoku nežádal na českém velvyslanectví v Izraeli o pomoc žádný český občan

2024-04-15T19:06:45Z dg43tfdfdgfd