Zprávy

Trending:


Lidé na Tachovsku se bouří. Úřad jim omylem změnil název osady, oni chtějí starý zpět

Slyšeli jste o osadě Vítkov v Tachově? Možná jste jí projížděli a ani o tom nevíte. Minulé vedení města tady totiž při úpravě komunikace omylem změnilo dopravní značení. Místní jsou hrdí patrioti a chtějí původní značku zpět, to je ale záležitost na dlouhé měsíce.


Městské zahradničení: co je potřeba k pěstování plodin ve městě

Mnoho lidí žijících ve velkoměstě se spoléhá na zemědělce z blízkého i vzdálenějšího okolí, kteří jim dodávají produkty na stůl. Koneckonců je to efektivní a nevyžaduje to mnoho úsilí. Ale přemýšleli jste někdy o tom, co by se stalo, kdyby se potravní řetězec náhle zhroutil? Dokážeme se o sebe postarat sami? Nedostatek potravin je velmi reálnou možností a obyvatelé měst musí být schopni se o sebe postarat sami. Zaujalo vás to? Klikněte na následující galerii a podívejte se, jak můžete pěstovat plodiny mezi betonem!


Maminka Simony Postlerové o neúčasti na pohřbu: Nejsem to schopná přijmout, pochopte!

Herečka Simona Postlerová měla v posledních letech svého života velmi špatný vztah s matkou Janou, která nedorazila ani na její pohřeb. Nyní poprvé promluvila o tom, proč se s dcerou nepřišla rozloučit. Vyvrátila také jeden mýtus ohledně vzniku jejich nešťastného konfliktu.


Robert Fico: Nové informace o zdravotním stavu premiéra!

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.


Telemedicína přinese komfort pro pacienty a ušetří náklady

Místo pravidelných cest do porodnice v pražském Podolí absolvují těhotné ženy část kontrol na dálku. „Telemedicínu využíváme u těhotných jako jediní v Česku a jedni z mála v Evropě,“ říká Hynek Heřman, primář porodnického oddělení Ústavu pro péči o matku a dítě. Vyšetření vypadá tak, že si žena doma změří tlak, zváží se a diagnostickými proužky ana...


Párek v rohlíku po česku: Nejen jako stánkové občerstvení, ale i levná domácí večeře

Párek v rohlíku byl v roce 1970 dovezen do Čech českobudějovickým řezníkem Václavem Masopustem z dovolené ze Španělska. Od té doby se prodával v jižních Čechách jako pikador - podle španělských toreadorů.


Vondra: Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

Andrej Babiš (ANO) má hloupé a nebezpečné kecy, přičemž se neštítí ničeho. Ve svém naprosto bezbřehém populismu neváhá používat i putinovskou propagandu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Kromě jiného se rozpovídal například o antikampani „Rusko, pro tebe všecko“. Jsou podle něj ANO a SPD prokremelská hnutí? A co říká na aktivity Grety Thunbergové?


Komentátor Thomas Kulidakis o atentátu na Roberta Fica


Sledujte RADAR: Slunečné počasí vystřídá zatažená obloha. Hrozí bouřky a silný vítr

Po slunečných dnech se v Česku zatáhne, vyskytnou se přeháňky a ojediněle i bouřky. Teploty se budou pohybovat kolem 20 °C., meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu varují před silným větrem, který může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Platí také výstraha před požáry.


Bystroně zbavili imunity. Dvojka AfD pro eurovolby čelí podezření z přijímání úplatků z Ruska

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, který je českého původu. Ve čtvrtek o tom informovala veřejnoprávní televize ZDF. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář.


Podivné dějiny britské královské rodiny

Stejnopohlavní vztahy a nebinární genderové identity existovaly v historii vždy. A platí to i pro britskou královskou rodinu. Co přesně se dělo mezi britskými královskými rodinami za dveřmi paláce, se už nikdo s jistotou nedozví, ale existuje mnoho příběhů, a dokonce i důkazů, že některé z těchto královských rodin přitahovaly osoby stejného pohlaví, a dokonce se projevovaly mimo genderovou binárnost. V této galerii vás zavedeme do minulosti a prozkoumáme queer historii britských královských rodin. Klikněte a zjistěte více.


„Navrhla jsem extravagantní a futuristický dezert,“ říká Iveta Fabešová

Cukrářka Iveta Fabešová je dnes již věhlasným jménem ve svém oboru. Několik let úspěšně provozuje svoji cukrárnu v historické Werichově vile, kde mají návštěvníci možnost ochutnat její jedinečné dezerty, a je také oblíbeným místem pro snídaně.


Fico není prvním politikem, na kterého mířil atentát. Připomeňte si vraždy Kennedyho nebo Rašína

Atentát na slovenského premiéra, který se stal ve středu odpoledne, není prvním v pořadí. V historii najdeme množství pokusů o odstranění politiků, z nichž některé byly úspěšné.


Sestra císařovny Sisi Matylda Bavorská: Milenecký vztah se jí krutě vymstil

Sňatek Alžběty Bavorské zvané Sisi s rakouským císařem Františkem Josefem I. učinil velmi žádoucí partie i z jejích sester. Až na jednu byly ale jejich osudy nešťastné. Také Matyldu Ludoviku Bavorskou rodiče uvěznili v domluveném politickém manželství, které nikdy pořádně nefungovalo. V novém domově v Itálii situaci řešila mileneckým vztahem. To se ale mladé ženě krutě vymstilo.


Škody způsobené zloději kol rostou. Podívejte, ve kterých krajích kradou nejvíc

V létě každoročně přibývá krádeží jízdních kol. Ne všichni cyklisté totiž chrání svého jednostopého parťáka před zloději dostatečně. Na to, kde se kola kradou nejvíc a jak je správně zabezpečit, se zaměřila datová redakce Deníku.


Auto použil jako zbraň, vezl s sebou 11letého syna. Od soudu v Jablonci si odnesl pět let

Pět let za mřížemi pro muže, který po divoké honičce kradeným autem naboural policisty a jednoho z nich zranil. Pětačtyřicetiletý David Havrda si verdikt vyslechl u jabloneckého soudu. Tam také přiznal, že po celou dobu své riskantní jízdy měl vedle sebe na sedačce spolujezdce tehdy jedenáctiletého syna. „Neprojevil elementární respekt k životu a zdraví zasahujících policistů, jen shodou náhod neskončila srážka s policejním vozem vážnějším...


První vyjádření Agáty k rozhodnutí soudu v péči o Rozárku: Úleva i povzdech k Soukupovi

A je rozhodnuto. Agáta Hanychová a Jaromír Soukup se budou muset podle soudu střídat v péči o jejich malou dcerku Rozárku. A ačkoliv se po vyřčení rozsudku vítězoslavně tvářil dnes již bývalý mediální magnát, spokojená je podle exkluzivního vyjádření pro eXtra.cz i sama dcera herečky Veroniky Žilkové. Ta nám ale prozradila, v čem ji otec její dcerky zklamal.


Zázrak v Izraeli: Staletý kamenný dům v husté zástavbě je dnes plný světla

Ve čtvrti kamenných budov v izraelském městě Safed vznikl unikátní dům, který otevřel dialog mezi starým a novým, ochranou i obnovou, tradicí a moderními trendy.


Ficova ochranka pochybila v přípravě, míní expert. Upozornil na detaily ze záběrů střelby

Ochranka slovenského premiéra Roberta Fica pochybila v přípravě, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS jednatel a majitel bezpečnostní společnosti Shield Tech Viktor Pilař Nikolajev. Zmínil například, že strážci byli od Fica příliš daleko. Podle něj je na místě při takových akcích zvážit i použití bezpečnostních prvků, jako je například neprůstřelná vesta. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.


Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.


Peníze nesmrdí. Ale někdy z nich kape krev

Americká ropná společnost Standard Oil of New Jersey zásobovala těsně před začátkem druhé světové války nacistické Německo tetraethylovým olovem, důležitým pro výrobu vysokooktanového leteckého paliva. Výrazně tak napomohla nacistům v bombardování ostrovů při bitvě o Británii. Ta samá firma rovněž posílala do Německa na tankerech s panamskou vlajko...


Meknés: Historická perla Maroka, která vám vezme dech

Meknés, jedno z marockých královských měst, leží v severní části země, kde se prolínají bohaté dějiny a moderní kultura. Město, často zastíněné populárnějšími turistickými destinacemi jako je Marrákeš či Fez, nabízí návštěvníkům jedinečný pohled do marocké historie a architektury.


Ivana Christová je vzornou babičkou: Dceru ve výchově nepodrážím, ale respektuji

Přesně před 35 lety se konala první Miss Československo za účasti prezidenta Miloše Zapletala, kterou vyhrála tehdy osmnáctiletá Ivana Christová. Od té doby ušla dlouhou cestu, která nebyla vždy lemována klidem a pohodou, se svým životem je nyní třiapadesátiletá podnikatelka ale spokojená. Už čtyři roky je nadšenou babičkou.


Aktuální stav slovenského premiéra Roberta Fica


Svět nadále odsuzuje útok na Fica. Putin poslal Čaputové telegram

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.


Macronův koňak a maďarský trojský kůň

Po pěti letech zavítal minulý týden čínský prezident Si Ťin‑pching do Evropy. Z programu a výběru zemí, jež se rozhodl navštívit, lze poměrně dobře odhadovat, jaké byly hlavní cíle jeho cesty: nabourat politickou jednotu na starém kontinentu a pokročit v přípravách půdy pro čínskou ekonomickou expanzi. První zastávka čínského lídra se odehrála ve F...


Brutální útok: Bojoví psi v parku roztrhali kokršpaněla. Agresivní zvířata patřila starostce

Děs a hrůzu zažila majitelka čtrnáctileté fenky kokršpaněla Abbey v obci Worksop v hrabství Nottinghamshire poté, co je při venčení překvapili bojoví psi čínského plemene šarpej. Annette Edsonová jen bezmocně přihlížela, jak se na jejího mazlíčka vrhli. Podle ní pobíhali bez vodítka a obojku v místním parku ve Worksopu. Za jejich majitelku označila místní starostku Marii Charlesworthovou, která později rezignovala na svou vrcholnou funkci....


Čaputová: Všichni jsme šokováni z hrozného a záludného útoku. Nevynášejme ale soudy

Nenávistná rétorika, jíž jsme svědky, vede k nenávistným činům. Prosím vás, zastavme to, řekla dnes po útoku na slovenského premiéra Roberta Fica prezidentka Zuzana Čaputová.


Kámen starý asi 800 let se po letech vrátil na zříceninu hradu Lukova

Lukov (Zlínsko ) - Kámen starý zhruba 800 let se po letech vrátil na zříceninu hradu Lukova na Zlínsku. Původně sloužil jako patka sloupu v hradní kapli, po zbourání hradu se dostal do Lukova ke Staré lesovně, kde jej využívali jako lavičku. Na přelomu 19. a 20. století na ní sedávala také druhá manželka Bedřicha Smetany Bettina. Zástupci Spolku přátel hradu Lukova, který památku léta zvelebuje, dnes kámen vrátili na hrad, a to do průchodu...


Kvůli útoku na Roberta Fica zasedne bezpečnostní rada státu. Jednat bude i slovenská vláda

Po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zasedne ve čtvrtek dopoledne na Slovensku bezpečnostní rada státu a bude jednat i vláda. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády. Postřelený premiér ještě ve středu podstoupil operaci, o jejímž výsledku zatím nemocnice ani úřad vlády oficiálně neinformovaly.


Velitel NATO: Ukrajinci dosáhli úspěchů na bojišti, ale potřebují naši pomoc

Brusel - Ukrajinci ukázali světu, že mají schopnost dosáhnout úspěchů na bojišti, neexistuje nic, co by nedokázali, jediné, co potřebují, je naše pomoc. Na úvod jednání Vojenského výboru NATO v Bruselu to prohlásil jeho předseda, admirál Rob Bauer. Zdůraznil, že Ukrajina bude mít i nadále podporu Severoatlantické aliance. Česko na jednání v Bruselu zastupuje náčelník generálního štábu Karel Řehka.


Sedm českých důstojníků zabitých raketou na Ukrajině? Nesmysl odporující realitě

Na sociálních sítích se zhruba od 26. dubna znovu šíří dezinformace, že ruská raketa zabila v Charkově sedm českých důstojníků. Celé tvrzení je ale nesmyslné – jednak vyslání ozbrojených sil mimo území České republiky podléhá podle ústavy souhlasu obou komor Parlamentu ČR, jednak se hoax už poněkolikáté opakuje. Navíc popis celé situace, jak mělo k zabití skupiny důstojníků dojít, odporuje používané vojenské praxi.


Ruské firmy utrácí miliardy rupií za indické zbraně: Využívají nečinných vostro účtů

Moskva se rozhodla efektivně zužitkovat přebytečné prostředky v indických rupiích, které se nahromadily na ruských vostro účtech. V rámci snahy oživit průmyslovou výrobu a posílit obranné kapacity investovala téměř čtyři miliardy dolarů, tedy značnou část dříve nevyužitých rezerv, do nákupu vojenské techniky a výzbroje od svého významného obchodního partnera – Indie.


Vykázané kusy ulovené zvěře podle myslivců zřejmě neodpovídají realitě

Praha - Myslivci ulovili v minulé sezoně, která trvala od dubna 2022 do konce března minulého roku, podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) 114.100 kusů srnčí zvěře. Oproti předchozímu období je to o 6,2 procenta více. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti i Českomoravská myslivecká jednota ale poukazují na to, že vykázaný počet ulovené zvěře se může významně lišit od reálných úlovků. Ministerstvo zemědělství chce v připravované...


Mobil dětem do ruky nepatří. Sociální sítě ničí pozornost, říká trenér paměti

Už žádné nákupní seznamy, hledání zaparkovaného auta nebo otázek, co jsem to chtěl udělat. Vše si lze uložit do paměti, která funguje podobně jako sval. Dá se velmi dobře vytrénovat, i když si to mnozí nemyslí. „Znám tisíce lidí, kteří přišli k nám na kurz a zpočátku o sobě tvrdili, že mají katastrofální paměť, nejsou schopni si nic pamatovat nebo nepůjdou studovat vysokou školu, protože jim vždycky říkali, že jsou blbci a nemají na to. Je to...


Komárům přenášejícím malárii se díky extrémnímu jaru daří i v Česku. Vědci už objevili čtyři lokality, kde se množí

Komárům přenášejícím malárii se díky extrémnímu jaru daří i v Česku. Vědci už objevili čtyři lokality, kde se množí. Česká republika, stejně jako většina Evropy, je v posledních letech svědkem znepokojivých změn v místních ekosystémech. Postupné zvyšování teplot a změny v klimatických modelech nejen změnily krajinu, ale také připravily půdu pro migraci tropického hmyzu, včetně některých druhů, které přenášejí potenciálně smrtelné choroby.


Proč je ve městech takové horko

Když slunce každý den vychází nad rušnou městskou krajinou, jeho paprsky nasávají betonové džungle a asfaltové dálnice, které neúnavně zahřívají městské ulice. Jedná se o tzv. „efekt městského tepelného ostrova“, kdy se města mění v opravdové sauny, které zachycují vysoké teploty a negativně ovlivňují obyvatele. Vlivem tohoto horka může docházet i ke změnám klimatu. Jak ale tento tepelný ostrov vůbec vzniká? A existuje způsob, jak ho zastavit, než bude pozdě? Klikněte na tuto galerii a zjistěte to.


Z pražské psychiatrie uprchl nebezpečný muž


Lobotka prohlásil vinu u malých požárů, zapálení Č. Švýcarska odmítl

Ústí nad Labem - Obžalovaný Jiří Lobotka dnes prohlásil u Krajského soudu v Ústí nad Labem vinu v případě menších požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. To, že by úmyslně způsobil největší požár v České republice, odmítl. Protože obžalovaný působil chaoticky a zmateně, soudce nařídil před částečným prohlášením viny přestávku. Podle státního zástupce Tomáše Skály lze jeho prohlášení přijmout.


Do Česka přijdou i trvalejší srážky, teploty budou dál převážně nad 20 stupni

Praha - Do Česka od jihozápadu přijdou srážky, v pátek může být déšť i trvalejší, od neděle už meteorologové očekávají jen přeháňky. V pátek by tak měla pominout výstraha před zvýšeným rizikem vzniku a šířením požárů vyhlášená kvůli suchému počasí. Nejvyšší teploty se budou dál pohybovat převážně nad 20 stupni Celsia. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).


Sofie (23): Ve vlaku si ke mně sedl neznámý muž. Později jsem zjistila, že šlo o tátova ztraceného bratra

Během cest člověk potká různé lidi. Sofie jednou narazila ve vlaku na staršího muže a v jejich společné cílové stanici už z nich byli příbuzní.


Je lepší elopement (útěk), než klasická svatba?

Svatba by měla být oslavou. I malá svatba se však může proměnit ve velkou produkci, jakmile se k tomu přidají rodinné spory a logistické noční můry. Možná proto se stále více párů rozhoduje pro útěk. To neznamená, že nemůžete uspořádat samostatnou „oslavu“ se svými blízkými, jen to bude mnohem méně stresující a nákladné na organizaci... Jaké jsou ale další výhody útěku a měli byste o něm uvažovat jako o alternativě pro svůj velký den? Klikněte na galerii a dozvíte se více.


Míra nenávisti je neúnosná. Hrozí, že se situace vymkne kontrole, varuje Radičová

Bývalá politička popisuje, proč se Slovensko nepoučilo z předchozích tragédií. "Nenabídli jsme emoci, která by převážila negativitu populistů," říká.


V USA potvrdili první přenos ptačí chřipky z krávy na člověka. Otevírá se tím nová kapitola

Počátkem dubna jsme informovali o možném přenosu ptačí chřipky ze savce (konkrétně z krávy) na člověka. Následně se toto podezření potvrdilo, čímž...


Čekám, kdy dojde k vraždě, řekl před měsícem Fico

Slovenský premiér Robert Fico, který se dnes stal terčem útoku, před měsícem na svém facebookovém profilu hovořil o hrozbách proti vládním politikům.


Policie propustila policistu viněného z napadení dívky před barem na Smíchově

Praha - Pražská policie propustila policistu stíhaného za napadení devatenáctileté dívky před barem na pražském Smíchově. Uvedla to dnes na sociální síti X. Muže v dubnu obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z těžkého ublížení na zdraví, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení. Policistu stíhá také za výtržnictví.


Putin poprvé od začátku války ukázal velitele všech vojenských okruhů

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. Ze seznamu účastníků vyplývá, že generálplukovník Alexandr Lapin, dříve kritizovaný za selhání na Ukrajině, se nově stal velitelem Leningradského vojenského okruhu, upozornil server Meduza.


Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

Berlín - Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, který je českého původu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ZDF. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář. Prohlídka podle magazínu Der Spiegel souvisí s vyšetřováním, jež vede mnichovské státní zastupitelství. Bystroň, dvojka na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu, čelí podezření,...


Masová migrace: důvod, proč se ptáci stahují do měst

Pojem stěhovavý pták není ničím novým. Již v dětství jsme se dozvěděli, že ptáci odlétají na zimu na jih, kde hledají úkryt a potravu. Zajímavějším pojmem je migrace některých ptáků do měst. Co chtějí ve městech a jak jim můžeme pomoci přežít? Podívejte se do této galerie a dozvíte se vše o tom, proč se ptáci stahují do měst.


Dojemné projevy z pohřbu Simony Postlerové: Vacek se rozplakal, Töpfer jí poslal vzkaz do nebe

Na pohřbu Simony Postlerové (†59) vystoupilo několik jejích kolegů, kteří veřejně zavzpomínali na nejhezčí společná setkání. Například velice dojemný, ale zároveň úsměvný proslov měl herec Petr Vacek, který na konci projevu neudržel slzy a rozplakal se. Podobný problém měl i herec Tomáš Töpfer. Na místě byla i redakce eXtra.cz.