RADAR: V ČESKU BUDE řáDIT SILNý VíTR, TEPLOTY SE VYšPLHAJí VYSOKO. PLATí VýSTRAHA PřED POžáRY

Výstrahu před vznikem požárů vyhlásili odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ta platí v pondělí pro jihozápadní oblast Moravy v souvislosti s vysokými teplotami a zesilujícím větrem. Varování se během týdne nejspíše rozšíří i na další území Česka. V pondělí očekáváme polojasné nebe s letními teplotami, které se mohou vyšplhat až k 25 stupňům Celsia.

Na jihozápadě Moravy platí od pondělních devíti hodin ráno do půlnoci výstraha před vznikem požárů, uvedli experti z ČHMÚ. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území Česka. Riziko by mělo klesnout až v pátek, kdy se objeví přeháňky.

K TÉMATU: Překvapí saharský prach meteorology? Příznivou předpověď pro Česko může hodně ovlivnit

Odborníci doporučují lidem ve zmíněných oblastech nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

V pondělí můžeme podle meteorologů z ČHMÚ očekávat polojasné nebe. „Denní maxima se budou pohybovat okolo 21 až 25 stupňů Celsia, v 1 000 metrech na horách to bude kolem 18 stupňů Celsia,“ přiblížila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová.

Během noci z pondělí na úterý bude převládat polojasno. Nejnižší teploty klesnou na 15 až 11 °C, přičemž na jihozápadě našeho území až k 9 °C. Foukat bude mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Polojasná až jasná obloha nastane v úterý. „Maxima vystoupají až ke 23 až 27 stupňům Celsia. Na mnoha místech se tak dočkáme letních 25 stupňů Celsia,“ uvedla Hujslová. Mírný vítr dosáhne v nárazech kolem 15 m/s, tedy 55 km/h.

Slunečná bude i středa. Teploměry naměří okolo 21 až 25 °C. Ve čtvrtek ale bude přibývat oblačnosti a ojediněle se objeví přeháňky. I přesto ale můžeme očekávat vyšší teploty, a to v rozmezí od 20 do 24 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: 500 ze 700 hrozí krach, škody přesáhly miliardu korun, hlásí ovocnáři po ničivých mrazech

2024-04-29T06:03:31Z dg43tfdfdgfd