PůL ROKU S RUSKOU PROPAGANDOU Z PRAHY. MíSTO „HLASU EVROPY“ ZNěL HLAS KREMLU

Odhalení webu Voice of Europe sídlícího v Praze coby nástroje ruské propagandy může zatřást i českou politickou scénou. Vláda sice tvrdí, že mezi politiky, kteří od webu placeného a řízeného podle BIS z Ruska dostávali peníze, nejsou Češi, při podrobnějším pohledu je ale zjevné, jak blízko měl k SPD a Trikolóře. Přinejmenším výběrem témat i respondentů. Jen před pár dny byl Voice of Europe partnerem společenské akce v Bratislavě s účastí českých poslanců i slovenských ministrů.

Pro pochopení toho, že nadnárodně se tvářící web Voice of Europe má ruské pozadí, stačila i krátká návštěva sídla této firmy poblíž pražského Václavského náměstí. Nešlo oproti očekávání o virtuální adresu, ale o skutečnou kancelář – z níž zněla ruština.

HlídacíPes.org adresu navštívil na konci loňského září, krátce poté, co se rozhovorem s tímto údajně nezávislým zahraničním médiem pochlubil předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Už tehdy existovaly indicie, že nejde o nezávislé médium, ale o nástroj ruské propagandy.

Proč Praha? Nižší nájem…

Po zazvonění u kanceláře Voice of Europe tehdy otevřela mladá žena, která po krátkém představení v angličtině rusky zavolala kamsi do útrob místnosti: „Serjožo!“ Vzápětí se objevil urostlý mladý muž, který se po opakovaném dotazu nakonec představil jako Serhij.

Po anglicky vedeném rozhovoru mezi dveřmi HlídacíPes.org později zaslal do Voice of Europe e-mail s dotazy. V odpovědích její zástupci – kteří se už ale nepředstavili jménem – mluvili i o tom, proč si vybrali jako sídlo firmy právě Prahu: „Je tu výrazně nižší nájem než v Německu a logisticky je to mnohem pohodlnější než v Polsku,“ tvrdili.

Z dalších odpovědí byla zjevná neurčitost a snaha neprozradit příliš detailů o fungování webu. Viz třeba výrok o tom, že „jsme panevropské médium“ nebo „máme celkem malý mezinárodní tým“ nebo „financování projektu považujeme za obchodní tajemství“.

Po včerejšku už je tajemství definitivně pryč. Podle české vlády a kontrarozvědky BIS stojí v pozadí Voice of Europe politik a podnikatel Viktor Medvedčuk, muž blízký Vladimiru Putinovi, který web sídlící v Praze financoval a řídil přes dalšího prostředníka, politika, mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského.

Oba se proto nově ocitli na české sankční listině, stejně jako sama společnost Voice of Europe. Podle Deníku N nebo německého týdeníku Der Spiegel bylo součástí vlivových operací také předávání hotovosti či převody částek v kryptoměnách některým proruským politikům z různých evropských států.

Spiegel píše celkem o několika stovkách tisíc eur, které měly těmto politikům sloužit částečně i jako financování kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

A Medvedčuka pustíte kdy?

Při pohledu na respondenty, s nimiž Voice of Europe za několik měsíců svého aktivního fungování udělal rozhovor, je zjevné, koho web aktivně vyhledával a preferoval.

Šlo vesměs o zástupce takzvaných vlasteneckých stran, nezřídka se silným extremistickým křídlem. Rozhovor webu opakovaně poskytli třeba vysoce postavení kandidáti Alternativy pro Německo do Evropského parlamentu Petr Bystroň a Maximilian Krah. Krah už ale včera pro Spiegel popřel, že by za rozhovory dostal peníze.

V poslední době byl Bystroň opakovaně vidět v Česku, jak pomáhá s předvolební kampaní do eurovoleb společné kandidátce SPD a Trikolóry. Shodou okolností u toho byl opakovaně i Voice of Europe.

Za zmínku stojí, že Bystroň a Krah navštívili v roce 2021 v Kyjevě zmíněného organizátora celé vlivové akce kolem Voice of Europe Viktora Medvedčuka v době, kdy ho Ukrajina kvůli napomáhání Rusku obvinila z vlastizrady a skončil v domácím vězení.

Bystroň byl také ve skupině poslanců německého Bundestagu, kteří předloni podali interpelaci k německé vládě, kde se mimo jiné dotazovali, „zda se kabinet zasadil o Medvedčukovo propuštění, a pokud ne, proč“.

Bystroň je svými proruskými názory znám dlouhodobě, předloni také navštívil Bělorusko, které aktivně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu – údajně proto, aby tam jednal o míru.

V poslední době byl Bystroň opakovaně vidět v Česku, jak pomáhá s předvolební kampaní do eurovoleb společné kandidátce SPD a Trikolóry. Opakovaně u toho byl i Voice of Europe.

SPD, Trikolóra a připravené kamery

Prvním příkladem je lednový sjezd hnutí Trikolóra, kde Petr Bystroň vystoupil jako jeden z řečníků. Voice of Europe na místě pořídil videorozhovor s předsedkyní Trikolóry Zuzanou Majerovou Zahradníkovou a celému sjezdu věnoval ještě samostatný text na webu.

Dalším příkladem je únorová pražská konference o budoucnosti Evropy organizovaná lidmi z SPD Tomia Okamury. Také tam vystoupil Petr Bystroň, i zde s ním Voice of Europe pořídil rozhovor a také této spíše okrajové akci věnoval samostatný souhrnný text. Dalšími hosty byli znovu Zuzana Majerová a poslanec za SPD Jaroslav Foldyna. Jeho poslanecký asistent Milutin Ilić konferenci organizoval.

Charakteristické pro Voice of Europe bylo také to, že v různých jazykových mutacích šířil informace a texty z netransparentních webů nebo alternativních médií prokazatelně blízkých krajní pravici

Na konferenci vystoupil také šéf maďarské strany Mi Hazánk (Naše vlast) László Toroczkai. S ní má od loňského léta SPD rovněž podepsanou spolupráci. A byl to právě Toroczkai, který letos v lednu vyvolal pozdvižení napříč Evropou svými výroky o tom, že pokud Ukrajina padne, Maďaři si pro sebe odtrhnou Zakarpatí.

A do třetice nejnovější příklad: Česko-slovenský diplomatický večer v Bratislavě v polovině března. Společenskou akci zaštítilo slovenské ministerstvo hospodářství, na místě byli slovenští ministři vnitra a financí nebo šéf poradců premiéra Fica. Z Česka přijeli znovu poslanec Foldyna a šéfka Trikolóry Zahradníková, dále někteří poslanci za ANO anebo exministr zahraničí Cyril Svoboda. Znovu byl na místě i poslanec AfD Bystroň. V tomhle případě byl Voice of Europe podle oficiálního textu organizátora přímo jedním z partnerů akce.

Z těchto tří příkladů je zjevné, jaké typy politiků se kolem webu Voice of Europe pohybovaly, i to, že kamery tohoto „média“ měly přístup i za leckteré zavřené dveře. Kdo přesně je otvíral, zatím není jasné, agenda Voice of Europe ale v některých momentech vykazovala až překvapivou shodu třeba s tou, již razí SPD Tomia Okamury.

Mediální kanonáda před eurovolbami

Loni na podzim se špičky SPD, Tomio Okamura a Radim Fiala, i zástupci pražské buňky strany, hned dvakrát sešli se zástupci ultrakonzervativního křídla amerických republikánů. V jednom případě do Prahy přijela Julie Pickren z Texasu, podruhé šéf sdružení Republicans for National Renewal Mark Ivanyo.

Krátce po jejich návštěvě v Praze vyšel s oběma na Voice of Europe rozhovor. V případě Marka Ivanya se SPD sama pochlubila, že součástí jeho programu bylo i „několik interview“.

Všechny zmíněné rozhovory vesměs potvrzovaly světonázor šířený dlouhodobě také Kremlem. Západ se hodnotově rozpadá, eurovolby jsou šancí na takzvanou konzervativní změnu, následovanou vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. Totéž tvrdí AfD v Německu, strana Svobodných v Rakousku a řada dalších takzvaně vlasteneckých partají v Evropě.

Charakteristické pro Voice of Europe bylo také to, že v různých jazykových mutacích šířil informace a texty z netransparentních webů nebo alternativních médií prokazatelně blízkých krajní pravici. Šlo třeba o web německého magazínu Compact, web Deutschland Kurier blízký AfD nebo web Unser Mitteleuropa, kolem kterého existuje už dříve zmapovaná síť více než dvaceti webů navzájem šířících svůj obsah.

V půl roku starém redakčním textu, kde se HlídacíPes.org pozadí Voice of Europe věnoval poprvé, redakce došla k následujícímu závěru:

„Cílovou skupinou Voice of Europe jsou právě voliči a sympatizanti takzvaných vlasteneckých, někdy však i částečně extremistických stran. Ty se budou pokoušet společně uspět ve volbách do Evropského parlamentu a podobná celoevropská mediální kanonáda jim může pomoci mobilizovat příznivce.“

To, že právě to – a nikoli nezávislé zpravodajství – byl smysl a cíl webu Voice of Europe, teď potvrzují tuzemské tajné služby; včetně toho, že za projektem stály finance z Ruska.

2024-03-28T05:43:39Z dg43tfdfdgfd