„PříBěH NEJVěTšíHO úPLATKU“. SKRYTá KAMERA ODHALILA NEVíDANý LUXUS V PUTINOVě PALáCI

Alexeje Navalného ruský režim zlikvidoval, jeho kolegové však v investigativní práci pokračují nadále. Teď se pochlubili pokračováním svého skandálního odhalení, že si Putin u Černého moře nechává budovat neskutečně opulentní palác. Už je po mnoha letech hotový – a Navalného tým tam vše natočil skrytou kamerou!

„Máme pro vás téměř čtyři hodiny videozáznamů zevnitř všech místností Putinova paláce. Z nitra nejtajnějšího a nejstřeženějšího objektu v zemi. Ložnice, kanceláře s vládní komunikací, tělocvičny, kryosauny, a dokonce i domácí kaple, kde posoudíme skutečný rozsah jeho šílenství a uvidíme Putina, jak se modlí sám k sobě,“ láká investigativní tým na webu

Na Navalného kanále na YouTube jeho tým publikoval čtyřicetiminutové video, záběry z paláce z velké části prokládají „mluvící hlavy“.

contenteditable="false" data-option-allowfullscreen="true" data-url="https://youtube.com/watch?v=TL0dSaqhfVs"> > src="https://www.youtube.com/embed/TL0dSaqhfVs?enablejsapi=1&origin=https://www.cncenter.cz" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

V roce 2021 se k vlastnictví záhadného budovaného paláce přihlásil oligarcha Arkadij Rotenberg, tvrdil, že u Gelendžiku roste apartmánový hotel. „Za rok a půl nebo za dva roky vás pozvu a uvidíte tu krásu, která tam bude!“ chvástal se v rozhovoru pro Maš.

„Apart-hotel tam není. Ani ve vyhledávačích, ani na webových stránkách, ani v prospektech a letácích. Navzdory Rotenbergovým slibům sem nikdo novináře nepřivedl, nikdo novinářům tu krásu neukázal. Všechno vypadá, jako by hotel prostě neexistoval,“ uvádí Navalného investigativci. „Svým způsobem nás neoklamal - stavba je skutečně u konce. Holé odizolované zdi, které nám ukazovali v televizi, teď září novou renovací.> Mramorové podlahy jsou vyleštěné, nábytek naaranžovaný, nádherné dekorace a povrchové úpravy jsou připravené.“

>>„Soutěž o umístění maximálního počtu soch na metr čtvereční. Múzy, bohyně, půvabné dámy, některé s ovocem, jiné s dětmi,“ komentuje „průvodce“ z Navalného týmu park vedoucí k hlavní budově paláce.

>

Palác byl skoro dokončený už před lety, ale ukázaly se četné vady, například do mnohých místností zatékalo a ve vlhkosti se rozmohly plísně. Následovaly proto dlouhé rekonstrukce.

Nové plány už se snaží, alespoň „na papíře“, vypadat skutečně jako apartmánový hotel. Některá z ložnic s příslušenstvím tak vypadat může, jiné místnosti jsou ale vybavené podezřele jinak, než tvrdí plány. „Kancelář vrchního číšníka o rozloze 130 metrů čtverečních?“ ptá se Navalného tým. Nábytek v oné kanceláři je rozvržen stejně jako v pracovně v Kremlu. „Při pohledu na tuto místnost je obzvlášť legrační, že se nám snaží namluvit, že to není Putinův palác, nýbrž hotel.“

„Rekonstrukce místa probíhala v nejpřísnějším utajení. Dělníci byli do práce sváženi pronajatými autobusy, ale často nebyli na území hned vpuštěni. Přijížděli na kontrolní stanoviště a několik hodin museli čekat bez jídla a vody. Musel přijet někdo důležitý, usoudili,“ píše Proekt ve svém článku, zveřejněném v koordinaci s Navalného týmem. Uvnitř měli zakázáno telefonovat a všichni se báli, že práci sleduje tajná služba FSB. Putinovo jméno nikdo nezmiňoval. „Stejně jako Voldemort,“ popsal pro Proekt jeden ze zaměstnanců – jako temný nepřítel Harryho Pottera, jehož jméno se nevyslovuje.

Kaple svatého Vladimira

Dřívější úniky ukázaly, že v paláci bylo malé kasino. Z této místnosti je nyní kaple - a to kaple svatého Vladimira. „Není pochyb, že se Putin považuje za reinkarnaci knížete Vladimira,“ píše web Navalny.com a zmiňuje, kterak prezident podniká nejrůznější akce na oslavu legendárního vládce a dobyvatele Kyjeva.

„Jen si to představme. Vladimir Putin, jakože demokraticky zvolený prezident (jak se tváří), státní úředník, si postavil šílený palác za 100 miliard rublů a sedí v něm v temné komnatě. Na trůně. Poslouchá modlitby a obdivuje ikonu (jak si myslí) sebe sama,“ glosují Navalného spolupracovníci.

„Všechny Putinovy rezidence, a dokonce i jachty jsou uspořádány stejně: ložnice jsou vždy oddělené, jedna pro něj a druhá pro jeho životní partnerku. Tento palác není výjimkou a Alina Kabajevová (pokud se nic nezměnilo) má svůj vlastní byt,“ popisuje „královské komnaty“ web a zmiňuje gymnastku-poslankyni, se kterou má podle některých médií Putin malé děti.

Její komnaty mají 275 metrů čtverečních a ty „pána domu“ stejně tolik. Investigativci zapátrali v katalozích luxusního nábytku a žasli. Jen Putinova postel stála 5,8 milionu rublů (1,5 milionu Kč). Další vybavení má také milionové cenovky, často jde o dovoz z Itálie, ovšem vydávaný například za srbskou produkci, aby se obešly mezinárodní sankce.

Ve veřejných zdrojích Navalného lidé našli, kolik lidí musí tento palác udržovat: přes 250. Jen na úklid 28, k tomu 12 pokojských, dalších 27 zaměstnanců se stará o zahrady a lesy... Dokonce jeden herpetolog - expert na plazy. „To není jen tak nějaká dača, tohle je trpasličí stát s obrovskou infrastrukturou, vytvořenou pro rekreaci jediné osoby,“ čílí se investigativci. 

2024-05-06T13:18:40Z dg43tfdfdgfd