Trending:


Francie volí ve druhém kole parlament. Účast je vysoká

Druhého kola francouzských parlamentních voleb se do nedělního poledne zúčastnilo přibližně 26,63 procenta voličů, což je více než v prvním kole a nejvýše od roku 1981. Vysoký zájem o hlasování potvrdili představitelé tamního ministerstva vnitra, uvedl server France 24.


Během jedné noci řešili pražští policisté dvě barikádové situace


Pět demokratů z Kongresu Bidena vyzvalo k odstoupení z kampaně, prezident odmítá

Filadelfie (USA) - Amerického prezidenta Joea Bidena v návaznosti na jeho slabý výkon v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem už pět demokratických zákonodárců vyzvalo k odstoupení z kampaně. Číslo se podle agentury AP může zvýšit v příštích dnech, kdy Kongres zasedne a demokraté budou mít možnost záležitost probrat osobně.


Deportace jsou mrtvé, Palestina má právo na uznání, prohlásil Starmer

Nový britský premiér Keir Starmer v sobotu oznámil, že jeho vláda nebude pokračovat v plánu předchozí konzervativní vlády na deportaci žadatelů o azyl do Rwandy. Starmer také řekl, že uznání palestinského státu je "nepopiratelným právem" Palestinců. Uvedl to server BBC.


"Tady neválčíme, vydělávají všichni." Gangy z Východu využívají na praní peněz Čechy

Ruskojazyčné skupiny shánějí lidi s českým bankovním účtem, kteří jím nechají protéct statisíce korun. Reportéři Aktuálně.cz systém zmapovali.


Ukrajina má novou strategii pro zatlačení Ruska v Černém moři, řekl Zelenskyj

Ukrajina plánuje snížit ruský vliv v západní části Černého moře pomocí nové národní námořní strategie, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu v sobotu večer. Uvedl to server Kyiv Independent.


Ornella Koktová podráždila fanoušky: Na dovolené vytasila svůdné křivky

Ornella Koktová (31) odcestovala na dovolenou do Itálie na ostrov Capri, kam vzala i svoji kamarádku. Děti nechala doma. Fanouškům se pochlubila i svůdnými vnadami.


Útulný byt, ve kterém se stočí zrak na kuchyni v mátové barvě

Často doma hledáme prostor pro odpočinek nebo jen takovou vlastní „zašívárnu“, kde nás nikdo nebude rušit. Přesně o tom snila mladá rodina, která oproti současnému zvyku rozčlenila otevřený prostor v bytě nejrůznějšími policovými systémy, polopříčkami či skleněnou stěnu. Pojďte se s námi podívat do bytu plného zajímavých nápadů. Byt disponuje dvěma obývacími pokoji, přičemž jeden slouží pro […] The post Útulný byt, ve kterém se stočí zrak na...


Rusko hlásí zničení dvou systémů Patriot na Ukrajině. „Jen makety,“ odmítl to Kyjev

Ruské střely Iskander zničily dvě odpalovací zařízení systémů protivzdušné obrany Patriot u města Južne v Oděské oblasti, informovalo dnes ruské ministerstvo obrany na platformě Telegram. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk už v sobotu večer na stejném portále napsal, že Rusové zasáhli na dvou místech – včetně lokace u Južneho – makety. Podobná prohlášení stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.


Macronův den D: Utrpěl těžkou porážku?! Vítěz voleb ve Francii je ale překvapivý, ukazují odhady

Emmanuel Macron neuspěl. Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle povolebních odhadů by mohl získat 175 až 205 křesel, uvedla stanice BFM TV. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit až 175 křesel. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá...


Rusko je středověký stát, říká Mark Galeotti

Když vůdce ruské žoldnéřské wagnerovské skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil pochod na Moskvu s cílem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, vypadalo to na zásadní krizi ruského státu. Pak ale vzpoura skončila stejně náhle, jako začala. Podle dohody, kterou údajně vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, wagnerovci dostali imunitu za vzpouru a za to se mohli stáhnout do Běloruska. Svět si...


Výbuch ruského skladu


Američtí bankéři věří, že Le Penová dnes pohoří

ANALÝZA: Strana Marine Le Penové v dnešním druhém kole francouzských parlamentních voleb pohoří, spočetli specialisté americké investiční banky Jefferies. Semkla se totiž proti ní „národní fronta“ – či, jak praví prezident Emmanuel Macron, „republikánská fronta“ – sestávající z nebývale širokého konglomerátu stran a politických proudů, od centristů právě Macronových třeba po komunisty, Zelené či propalestinskou ultralevici. Le Penová podle banky...


Sledujte speciál k volbám ve Francii. Jak se země změní a čekají ji nepokoje?

Francie ve druhém kole rozhoduje o vítězi předčasných parlamentních voleb. Zodpovězena bude otázka, kolik mandátů v Národním shromáždění po nedělním druhém kole získá opoziční krajně pravicové Národní sdružení (RN) – strana Marine Le Penové. Sledujte od 20:15 speciální vysílání CNN Prima NEWS, které doprovodí názory expertů i živé vstupy z Francie.


Nemocný Bartoška dojal na závěrečném ceremoniálu ve Varech. Herecké legendy mu děkovaly, sám v rozloučení naznačil obavy

Závěrečný ceremoniál Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byl ve znamení dojemných momentů. Kromě ceny za přínos kinematografii pro Ivana Trojana nabitý sál tleskal také prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi, který bojuje s rakovinou a o jehož zdraví se mnozí strachovali. Na místě vše sledovala redakce eXtra.cz.


Řekové jako lenoši? Kdepak, budou mít šestidenní pracovní týden

Řecko pluje proti proudu západní řeky. Za cenu stabilizace a upevnění pracovních sil chtějí pro sebe Řekové více práce. Místo pěti všedních dní budou pracovat dnů šest, i v sobotu.


KVÍZ: Zvládnete tyto otázky státních maturit z ČJ? Když dáte 8, jste skvělí

Maturity v posledních letech procházejí nejrůznějšími změnami. Jednak kvůli odlišným představám ministrů, jednak kvůli pandemii koronaviru. Společná část „zkoušky dospělosti“ byla v režii státu, konkrétně její podobu diktoval CERMAT (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání). Dnes se kompetence opět z velké části navrátily školám.


Vyvražďování, lágry, násilí. Tchajwanští domorodci popisují Čechům nedávná utrpení

Prožili si peklo v éře japonské nadvlády i za generalissima Čankajška. „Japonci tchajwanské domorodce často fyzicky likvidovali. Za takzvaného bílého teroru, který skončil až v roce 1987, jsme zase čelili neustálému zatýkání, věznění, převýchově v pracovních táborech a občas naši lidé prostě zmizeli,“ vypráví 55letá Liglav Awu, příslušnice kmene Paiwan. Původní obyvatelé pacifického Tchaj-wanu ale pociťují diskriminaci i dnes. „Vláda nám...


Čtyři mláďata kapybary se narodila v pražské zoo. Jedno ale nejspíš nepřežije

V pražské zoologické zahradě se v neděli ráno a dopoledne narodila čtyři mláďata kapybary. Jedno z nich ale patrně není životaschopné. Uvedl to ředitel zahrady Miroslav Bobek. Tyto největší žijící hlodavce začala zoo znovu chovat po deseti letech loni na podzim, kdy přivezla samici z Německa a samce z Dánska.


Rusko pomocí Iskanderů údajně zničilo dvě odpalovací zařízení systému Patriot

Ruské balistické střely Iskander zničily dvě odpalovací zařízení pro systém protivzdušné obrany Patriot v ukrajinské Oděské oblasti. V neděli o tom informovala ruská státní tisková agentura s odvoláním na tvrzení tamního ministerstva obrany.


Kunderův román Totožnost poprvé vyšel v češtině

Knihovna Milana Kundery v Brně připravila na září dvě akce, které čtenářům připomenou osobnost slavného spisovatele, jenž zemřel před rokem 11. července. Podvečer s Totožností Milana Kundery se uskuteční 9. září a o dva týdny později přijede do Brna francouzská spisovatelka Florence Noivilleová, aby pokřtila vydání českého překladu biografického díla s názvem Milan Kundera – Psát, jak směšný nápad! Uvedla to mluvčí Moravské zemské knihovny (MZK)...


V Českém Švýcarsku dosejí druhově méně pestré louky sesbíranými semeny

Srbská Kamenice (Děčínsko) - Správa národního parku České Švýcarko doseje druhově méně pestré louky semeny sesbíranými v jiných lokalitách. Přebytky nabídne místním zemědělcům, kteří si tak budou moci své louky také zpestřit. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.


Muž, který na Vinohradech pronásledoval ženy, skončil na psychiatrii


Ašchabad: Oáza tradic, perla pouště a brána Střední Asie

Ašchabad, hlavní město Turkmenistánu, je fascinující metropole, která se rozprostírá na okraji pouště Karakum. Toto město, jehož jméno v překladu znamená „město lásky,“ je známé svou bohatou historií, extravagantní architekturou a rychle se rozvíjející ekonomikou. Ašchabad je jedinečné místo, kde se setkává tradiční kultura s moderními prvky, což z něj činí nezapomenutelnou destinaci pro cestovatele.


Patrioti pro Evropu získali dost členů na to, aby se stali plnohodnotnou frakcí

Nová aliance krajně pravicových stran v Evropském parlamentu (EP), nazvaná Patrioti pro Evropu, kterou před týdnem představil maďarský premiér Viktor Orbán společně s bývalým českým premiérem Andrejem Babišem, již získala dostatek členů na to, aby se stala frakcí v EP. Uvedl to server Deutsche Welle.


V Česku začala kvést nebezpečná rostlina. I malé množství je rozsudkem smrti, varují lékaři

V českých a polských horách začal kvést náprstník červený. Rostlina, která svými výrazně barevnými květy láká především děti, je však prudce jedovatá. Podle odborníků znamená jistou smrt už požití pouhých několika gramů rostliny, a to jakékoli její části.


Le Penová nevyhrála. Volby ve Francii překvapivě ovládla levice

Levicová Národní lidová fronta (NFP) překvapivě zvítězila v předčasných parlamentních volbách ve Francii, předstihla centristickou alianci prezidenta Emmanuela Macrona i krajně pravicovou stranu Národní sdružení (RN). Uvedl to server France24.


Orbán opět zaskočil EU. Navštívil summit o Severním Kypru v Ázerbájdžánu

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu překvapuje západní svět. Sotva pár dnů poté, co se vrátil z moskevské cesty za Vladimirem Putinem, navštívil Ázerbájdžán. Zúčastnil se zde neformálního summitu Organizace tureckých států (OTS), kde se mimo jiné také jednalo o legitimizaci takzvaného Severního Kypru, píše francouzský deník Le Monde. Orbánova účast na summitu zemí, které chtějí legitimizovat Severokyperskou tureckou republiku, vyvolala kritiku z...


Politolog Petr Drulák o volbách ve Francii


Drama v chorvatském kaňonu: Žena s miminkem spadla z mostu, pro zraněné dítě letěl vrtulník

Chorvatští záchranáři mají za sebou dramatický nouzový výjezd. V kaňonu Kamačnik spadla v sobotu z mostu žena spolu se svým osmiměsíčním dítětem. Kvůli vážným zraněním muselo být miminko transportováno do nemocnice vrtulníkem. O výjezdu informovala horská služba z města Delnice.


Pád části stromu na dva lidi v Braníku byla podle policie nešťastná náhoda

Praha - Policie eviduje sobotní pád části stromu na dva lidi v pražském Braníku jako nešťastnou náhodu. V situaci, při které dvojice utrpěla zranění, podle policie nešlo o cizí zavinění ani nedbalost. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vrchní část stromu v sobotu večer při bouřce spadla na muže a ženu, muž je vážně zraněný.


VIDEO: „Alláh akbar,“ křičel muž, který se chtěl v Praze zapálit. Další chtěl skočit z římsy

Pražští policisté během jedné noci ze soboty na neděli vyjížděli k dvěma případům, kdy dotyční vyhrožovali sebevraždou. Jeden muž ve svém bytě v Podolí vykřikoval Alláh akbar, polil se benzinem a vyhrožoval, že se zapálí. Zatímco druhý muž seděl na římse domu v Praze 1 a chtěl skočit. Policisté se museli dostat v jednom případě přes okno do bytu a v druhém případě pomocí vysokozdvižné plošiny a oba muže zpacifikovali.


Rusko tvrdí, že obsadilo další obec v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny

Rusko v neděli oznámilo, že obsadilo další obec v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedl to server BBC.


Srážka dvou motorek v Rakousku: Vážná zranění utrpěli Čech (61) a Češka (60)

Při srážce dvou motocyklů na silnici nedaleko rakouské obce Altaussee v sobotu večer utrpěli vážná zranění tři lidé, včetně 61letého Čecha a 60leté Češky. Informovala o tom rakouská policie.


Kupka: Jste spíš Patrioti pro Rusko. Požádejte na ministerstvu o zrušení ANO, opáčil Nacher

Byla to sólová akce, Viktor Orbán slouží jako užitečný idiot Vladimíra Putina. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS tak zhodnotil cestu maďarského premiéra do Moskvy ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher ale podotkl, že Orbán je jako jediný evropský politik schopný hovořit jak s Ukrajinou, tak s Ruskem. Odmítl, že by hnutí ANO Orbánovu návštěvu Kremlu tolerovalo kvůli společné frakci...


Tunis mimo resorty: street art, boho kavárny a ráj pro filmové fans

Znamená po vás Tunis nevýraznou dovolenou ve znamení pohodlného pobytu v hotelovém resortu? Opusťte brány hotelu a poznejte, že tato země nabízí mnohem víc, než jste si dosud mysleli. My vám povíme, kde se ukrývají skutečné tuniské klenoty, do kterých zavítal i Luke Skywalker a Gladiátor.


Exploze a výjimečný stav v Rusku: Trosky dronů spadly na sklad výbušnin ve Voroněžské oblasti

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky sestřelených ukrajinských dronů spadly na sklad, jenž začal hořet a začaly v něm explodovat výbušniny. Informovala o tom dnes ruská agentura TASS. Server Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje z ukrajinské tajné služby SBU píše, že útočily ukrajinské drony a exploze otřásly muničním skladem.


Downing Street stavěl Cromwellův špion, dveře s číslem 10 jdou otevřít jen zevnitř

Nejslavnější dveře světa v Downing Street mají svá tajemství. A nejde jen o barvu nebo číslovku 10.


Stále více Rusů považuje případný jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný

Moskva - Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.


Počet Rusů, kteří souhlasí s jaderným útokem proti Ukrajině, stále roste

Stále více Rusů považuje jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, avšak těsná většina je nadále proti. Ukazuje to průzkum nezávislého střediska Levada, zveřejněný tento týden.


Odhady: Druhé kolo voleb ve Francii nečekaně vyhrál levicový blok

Paříž - Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle povolebních odhadů by mohl získat 175 až 205 křesel, uvedla stanice BFM TV. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit až 175 křesel. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá nanejvýš 150...


Bojoval se svou orientací a zajímala ho víra. Výstava přináší nový pohled na Zrzavého

Nová výstava představuje národního klasika Jana Zrzavého jako člověka, který se zabýval vírou, bojoval se svou sexualitou i tělem.


Tyto norské kostely jsou poslední svého druhu na světě.

V kopcích a údolích nehostinného norského podnebí se nachází řada středověkých staveb, které jsou svědky zkoušky časem. Jedná se o klášterní kostely v zemi, které jsou významné nejen svou architektonickou nádherou, ale také bohatou historií. A co víc, na celém světě jich zbývá už jen 28! Zaujalo vás to? Projděte si tuto galerii, kde se na každý z nich podíváme blíže.


Libor (32): Matčina vážná nemoc završila můj tragický život. Pomohla mi až moudrá rada starého pána u rybníka

Libora od mládí stíhá jedna pohroma za druhou, jen se oklepe z jednoho nepříjemného zážitku, už řeší jiný. Až rozhovor se starým mužem u rybníka mu změnil pohled na svět.


Vivien Babišová se vysmála tátovi. Natočila jeho jízdu na kole bez schopnosti řadit

Prodloužený víkend a pěkné počasí přímo vyzývají k času strávenému venku. Bývalý premiér Andrej Babiš (69) se rozhodl spojit příjemné se zdraví prospěšným a vzal své děti na cyklistický výlet. Nemohl ale tušit, že dcera Vivien (23) z něj udělá internetovou senzaci. Natočila, jak se mu směje za to, že usilovně šlape na kole, protože na něm neumí řadit.


Vladimire, jak se máte? Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Pane prezidente Vladimire Vladimiroviči, jak se máte? Přesně tak měl začít páteční dialog Viktora Orbána s Putinem v Moskvě. Orbán to řekl během nekonfrontačního rozhovoru pro švýcarský týdeník Die Weltwoche. Maďarský premiér šéfovi Kremlu kromě jiného položil tři otázky týkající se mírových jednání s Ukrajinou, která se již třetím rokem brání ruské agresi. Jak Putin, odpovědný za rozpoutání nejkrvavějšího konfliktu v Evropě od druhé světové...


Lidé v panice opouštěli halu. Na festivalu v Jihlavě se v tlačenici zranilo sedm lidí

Na festivalu v Jihlavě se v noci na dnešek v tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu zranilo několik lidí. Lidé stan v panice opouštěli, když se začala prohýbat jeho střecha, informovala policie ráno na síti X. Podle mluvčího krajských záchranářů Petra Janáčka v jihlavské nemocnici skončilo s lehkým zraněním sedm lidí. Stejný počet zraněných ČTK potvrdili i pořadatelé. Policie původně uvedla, že zraněných je nejméně 12. Festival...


Požáry na řeckých ostrovech: Evakuovali i české turisty! Češka: Na vlastní kůži to není OK

Již na začátku prázdnin se s požáry potýkají na řadě řeckých ostrovů - zasáhly Lesbos, Chios i turisty oblíbený a vyhledávaný Kos. Do uhašení požárů se zapojilo více než 100 hasičů, 11 letadel a 5 vrtulníků. Podle Češky Martiny museli někteří lidé během evakuace spát na fotbalovém stadionu, svědkyně z Velké Británie hovořila o apokalypse. Informovalo o tom britské zpravodajství Sky News.


Le Penová nepovolí Ukrajině použití dalekonosných francouzských zbraní proti Rusku

Francouzské krajně pravicové Národní sdružení (RN) nepovolí Ukrajině použití dalekonosných francouzských zbraní proti ruským okupačním silám, pokud se po aktuálních parlamentních volbách dostane do vlády. Podle serveru Kyiv Post to uvedla bývalá předsedkyně RN Marine Le Penová.


Ivana (36): Manžel má problém s tím, že se po mateřské vracím do práce. Nejraději by mě měl stále doma

Ivana se moc těšila na návrat do pracovního procesu, na mateřské strávila pět let. Bohužel ale zjistila, že se tím jejímu manželovi rozpadne představa spokojeného domova. Nejraději by ji měl stále doma.