Zprávy

Trending:


Zoufalý dezinformátor Zítko luxuje transparentní účet. Peníze, které mu lidé poslali na politickou kampaň, zneužívá na útěku

Dezinformátor a bývalý prezidentský kandidát Pavel Zítko má další problém. Poté, co se nedostavil k soudu a policie po něm vyhlásila pátrání, jeho fanoušci i odpůrci si začali všímat podezřelých pohybů na jeho transparentním účtu, kam mu lidé posílali podporu.


Trump si podle průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Washington - Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém domě, si podle předvolebního průzkumu společnosti SSRS pro televizi CNN nadále udržuje náskok nad prezidentem Joem Bidenem zvoleným za demokraty. Většina dotazovaných také hodnotila kladně Trumpovo čtyřleté funkční období, zatímco u Bidena to byla méně než polovina.


Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu, obě strany hlásí mrtvé a raněné

Kyjev/Moskva - Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.


Kyjev přiznal, že se situace na frontové linii zhoršila. Potvrdil úspěchy Ruska

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii zhoršila a potvrdil úspěchy Ruska, k nimž v poslední době došlo na bojišti .


Ruský stařík se snažil odpálkovat ukrajinský dron lopatou. Záběry zachytily i následnou explozi

Ukrajina v poslední době zesílila útoky na Rusko pomocí dronů. Někteří ruští civilisté pojali obranu poněkud netradičním způsobem, jak ukázaly záběry, které zveřejnil na sociální síti X účet Ukraine News Live. Ruský stařík se na nich pokouší odrazit přilétající dron lopatou. Následuje exploze. Okolnosti vzniku videa nelze v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.


Obraz Toyen Tajemství míst byl vydražen za skoro 50 milionů Kč

Praha - Obraz malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl dnes v Praze vydražen za 49,6 milionu korun, včetně aukční přirážky. Jde o dosud nejvyšší částku dosaženou v dražbě za dílo z poválečné tvorby Toyen, uvedla galerie European Arts.


Indonésii zasáhlo silné zemětřesení, bylo cítit i v Jakartě

Při pobřeží indonéského ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemětřesení s magnitudou 6,5. Informovala o tom místní meteorologická a geofyzikální služba BMKG.


Další ukrajinská bašta v ohrožení. Na předměstí Časiv Jaru zuří boje, Rusové nasadili motorky

Na ukrajinské frontě teď není ohroženější město než Časiv Jar. Rusové už obsadili východní předměstí a snaží se oblast dobýt. Město je ale na kopci a obránci ho prozatím s vypětím sil drží. List The New York Times vysvětlil, co by se stalo, kdyby Časiv Jar padl.


Malebná pláž v Chorvatsku je plná rakovinotvorného azbestu. Místní marně bojují s úřady

Obyvatelé malé chorvatské vesnice Vranjic, která leží nedaleko Splitu, si už roky stěžují na azbestem kontaminovanou pláž. I přes dlouhodobou kritiku tamní úřady zatím nezakročily a místo je nadále přístupné veřejnosti.


Situace se vyostřuje. Rusku se místy daří postupovat, přiznal ukrajinský velitel

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku „taktické úspěchy“ v nejméně třech sektorech.


Pomoc, drží mě tu zavřenou. Týraná žena hodila z okna zoufalý vzkaz, mladý pár ji zachránil

Tři krátké věty možná zachránily život mladé Francouzce: „Pomoc. Zachraňte mě. Drží mě tady zavřenou.“ Krátký vzkaz naškrábaný na kusu papíru vyhodila žena z okna. Za svou záchranu vděčí – kromě své odvahy a duchapřítomnosti – mladému páru, který si papíru na ulici všiml, informuje francouzská stanice BFMTV.


MZd dokončilo strategii rozvoje zdravotnictví, v úterý ji představí prezidentovi

Praha - Ministerstvo zdravotnictví (MZd) dokončilo strategický dokument dalšího rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné...


Český cestovatel Vráz údajně kdysi pojmenoval hory na Nové Guineji po Smetanovi

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Jako Smetanovo pohoří údajně pojmenoval v roce 1896 hory na Nové Guineji český cestovatel Enrique Stanko Vráz. Informace o své cestě publikoval v německém tisku a jedné knize, podrobnosti o jeho objevu však známé nejsou. Jasno si chce v celé věci udělat ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek, který si před lety adoptoval Vrázův hrob na Olšanských hřbitovech a stará se o něj. Na podzim se chce na...


Co doma dělat pro minimalizaci rizika požáru

Zásady požární ochrany mají několik základních pravidel, podle kterých je dobré se řídit. Otevřený oheň může vyústit v katastrofu či obrovskou finanční újmu již během několika vteřin. Plameny vznikají nejčastěji v důsledku nepozornosti a nedbalosti. I obyčejná cigareta vás může připravit o celý majetek. Únikové cesty, na které se často zapomíná, nejsou vždy tak průchozí, jak by měly. Ochránit byt, nebo dům před požárem není vždy tak jednoduché....


Ben Cristovao s Alagiou opět rozvířili spekulace. Na Majálesu se od sebe nemohli odtrhnout

O vztahu influencerky Dominique Alagii a zpěváka Bena Cristovaa se stále vedou hromadné diskuze. I sama kráska nedávno sdílela na sociálních sítích, že je šťastně zadaná, a tak fanoušci si nemohou pomoci a stále ji spojují s Benem. A to, co se dělo na Majálesu, tyto spekulace opět přiživí. Celý večer totiž prakticky strávili spolu. Na místě byla i redakce eXtra.cz.


V Německu začne proces se skupinou, která čelí obviněním z přípravy puče

Berlín - V Německu v pondělí začne první část jednoho z nejočekávanějších procesů roku, a to soud s členy extremistické skupiny Říšští občané (Reichsbürger), kteří čelí obviněním z přípravy státního převratu. Za hlavu spiknutí je považován člen německého šlechtického rodu, 72letý Heinrich XIII. Prinz Reuss, který se po převzetí moci chtěl stát regentem. Rozpletení celé kauzy soudům nějaký čas potrvá, rozsudky lze proto očekávat až v...


Kdo nahradí Langšádlovou? Válek má prý čtyři jména

Podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má strana čtyři kandidáty na pozici ministra pro vědu a výzkum, z nichž tři jsou muži a jedna žena. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.


Macron: Evropa by se měla začít bránit jadernými zbraněmi

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných zbraní v rámci společné evropské obrany. Uvedla to agentura AFP.


Rusko vyhrožuje Západu "tvrdou reakcí". Někteří už to pochopili, tvrdí Kreml

Ruští představitelé varovali Západ před tvrdými reakcemi, pokud by došlo k zkonfiskování zmrazených ruských aktiv. Slíbili "nekonečné" právní potíže a protiopatření. Informuje o tom agentura Reuters.


Sociální služby mají zoufale málo lidí. Nově jim proto pomohou vězni

V sociálních službách dostanou možnost pracovat i lidé, kteří mají záznam v rejstříku trestů. Dosud to nebylo možné. Právě organizace, které v tomto odvětví působí, se v současné době potýkají s výrazným nedostatkem personálu. Od rozhodnutí poslanců si proto slibují, že tuto díru alespoň částečně zacelí.


Orbán má tvrdé jádro voličů, které udržuje ve strachu, říkají politologové

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz mají tvrdé jádro voličů, které se snaží neustále udržovat ve strachu a přesvědčovat je, že jsou jedinými, kdo je může ochránit před nepřáteli. Domnělé hrozby se přitom stále mění, před červnovými volbami do Evropského parlamentu hrozí Fidesz především třetí světovou válkou, pokračují ale i útoky proti Bruselu. V rozhovorech s ČTK to řekli politologové Ellen Bosová z Andrássyho...


Čarodějnice v ohrožení: Meteorologové vydali výstrahu, lidé by neměli rozdělávat oheň

Na jihozápadě Moravy platí od pondělí výstraha před vznikem požárů. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území České republiky. Riziko by mělo klesnout až v pátek, kdy se objeví přeháňky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


V Chorvatsku pozor na nové chytré radary. Přitvrdí vůči neukázněným řidičům

Desítky nových moderních radarů se ještě před letní sezonou objeví na silnicích Chorvatska. Změří nejen překročenou nejvyšší povolenou rychlost, ale poznají i další přestupky. Českým turistům se těžká noha na plynu v autě směr Jadran může řádně prodražit.


Poslední dny Ivety Bartošové. Samota, extrémní hubnutí a telefonát matce před sebevraždou

Je to 10 let od doby, kdy si Iveta Bartošová sáhla na život. Poslední dny jejího života jsou obestřeny tajemstvím, většinu času trávila zavřená doma. Ostatní se snažila přesvědčit, že je vše v naprostém pořádku, jak dokazuje i záznam posledního telefonátu s maminkou, který má redakce eXtra.cz k dispozici. Realita byla ovšem jinde. O pár dní později Iveta skočila pod vlak.


Hodinky nejbohatšího muže na Titaniku se prodaly za více než milion liber

Londýn - Zlaté kapesní hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu Kč), informuje zpravodajský web televize Sky News. Potopení britského zaoceánského parníku Titanic při jeho první plavbě je nejznámější lodní katastrofou v dějinách. Plavidlo postavené v Belfastu ztroskotalo po srážce s ledovcem v severním Atlantiku v dubnu 1912. O život tehdy...


Incident z Majálesu


Tajemný ukrajinský dron RAM X sbírá skalpy ruských systémů PVO

Na ukrajinských bojištích se postupně objevují nové a nové zbraňové systémy, které přesouvají rovnováhu sil směrem k Rusku a vzápětí zase naopak k Ukrajině....


Stivínová jako šéfka mordparty v minisérii Vedlejší produkt: Ráda hraju ženy, které nenosí kabelky, říká

Herečka Zuzana Stivínová (50) nedávno zazářila jako laborantka forenzní expertizy v krimiseriálu Oktopus. Nyní ji v minisérii Vedlejší produkt režisér Peter Bebjak povýšil na šéfku ostravské mordparty. Vážná a drsná role jí opravdu sedla. Jak řekla redakci eXtra.cz prostřednictvím České televize, ráda hraje ženy, které nenosí kabelku.


Při sobotní nehodě na kajaku zemřel v Rakousku 36letý Čech

Scheffau (Rakousko) - Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech. Oznámila to dnes rakouská policie. Muž byl nejprve považován za nezvěstného, dnes však bylo nalezeno jeho tělo, napsala agentura APA. Úmrtí českého občana ČTK následně potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí.


Policisté v Krumlově zaklekli mladíka, měl být agresivní. Tvrdý zásah zachytila žena na video

Policisté v neděli po půlnoci zasahovali v Českém Krumlově, kde podle oznamovatele dva mladíci kopali do zaparkovaných aut. Video ze zásahu policistů se nyní šíří po sociálních sítích. Uživatelka, která záběry sdílela, označila zasahující policisty za hovada. Podle ní totiž chlapce takzvaně zaklekli. Policisté se ale brání, že mladík byl natolik agresivní, že museli použít donucovací prostředky.


Václav Slabyhoudek alias Pan Lišák ze soutěže Na lovu: S lovci si píšeme každý den!

Jeho kolegové o něm říkají, že je »největší bedna«, byť má statisticky nejhorší skóre. „Ze začátku byla znát nervozita, teď už jsem ostřílenější a zlepšuji se,“ říká absolvent Fakulty sociálních věd UK i Právnické fakulty UK Václav Slabyhoudek (31) alias Pan Lišák ze soutěže Na lovu, který je dle svých slov pěkně mazaná liška.


Japonské město zacloní výhled na ikonickou horu Fudži. Aby turisté neviděli, vztyčí bariéru

Město Fudžikawagučiko se chystá vztyčit bariéru, aby zaclonilo výhled na horu Fudži z místa, odkud si ji s oblibou fotografují turisté. Důvodem je neukázněnost a příliš velký počet především zahraničních turistů, kteří na místo přicházejí, píše list The Guardian.


Glosa | Události Petra Nutila: Odsouzený Feri a Babišova „nová“ slečna

Týden v Česku, kalendárium bez Saskie Burešové, aneb pravidelné Události PN jsou opět tady. Tak pojďme na to.


Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda obsadila další ukrajinskou vesnici

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí Novobachmutivka, která se nachází přibližně deset kilometrů severně od dobyté Avdijivky v Doněcké oblasti. Uvedl to agentura AFP.


Koaliční poslanci i opozice šijí do Jurečky. Vyšší odvody bezdětným mohou být i protiústavní

Vyšší odvody pro bezdětné jsou velmi citlivým tématem pro politiky z opozičních i vládních stran. S nápadem lidovců v pořadu Partie Terezie Tománkové shodně nesouhlasili zástupci obou politických barikád. Karel Haas z vládní ODS dokonce řekl, že podle něj by se mohlo jednat o protiústavní návrh. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka chce předlohu nejprve představit na jednání vlády.


Dostálová: Zrušte tři ministry a přidejte uklízečkám. Srovnáváte mravence a slona, řekl Bartoš

K debatě o tom, kolik vlastně ministrů má mít vláda, se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS stočila slova k rezignaci ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09). Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kláry Dostálové (za ANO) by zrušení rezortu zabývajícího se vědou ušetřilo peníze na platy uklízeček či školníků. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) její hypotézu odmítl s tím, že srovnává mravence a slona.


Nepovedená frajeřina? Mladík v Praze projel výlohou pumpy. Předváděl se, míní obsluha

Zřejmě frajeřina, která se příliš nepovedla. Mladý řidič v noci ze soboty na neděli v Praze ve Kbelské ulici projel výlohou čerpací stanice. Podle vyjádření obsluhy se mladík ve Fabii předváděl před dívkou, kterou vezl, píše agentura AKTU.cz


Babybox ve Znojmě zachránil holčičku. Dostala jméno po ženě, která projektu odkázala majetek

Babybox ve Znojmě zachránil další dítě. Podle zakladatele projektu Ludvíka Hesse jde o holčičku vážící 2 880 g a měřící 48 cm. Byla mírně podchlazená, lékaři ji proto uložili do inkubátoru. Hess dle svých slov lékaře požádal, aby holčičku pojmenovali Eva Němcová. „Je to jméno osmdesátileté dámy, která odkázala Babyboxu velkou část svého majetku,“ vysvětlil.


Příběh jehněčí farmy: Petr Musil chtěl kvalitní bílkoviny pro své děti, práce ho nakonec pohltila

Příběh této jehněčí farmy začal jako mnohé jiné: útěkem z města na venkov. Vystudovaný politolog Petr Musil si nejdříve pořídil čtyři ovečky a ze záliby se nakonec stalo živobytí. Dnes se po ekologickém hospodářství pohybuje pořádné stádo a každý rok tu odchovají sto padesát jehňat.


Strach o syna Obermaierové: Ošklivý pád, zaklínění mezi auty a strašná panika

Herečka Jaroslava Obermaierová (78) minulý týden zažila drama se synem Jarouškem (44). Ten nešikovně upadl v garáži mezi auta a nemohl se dostat ven. Ustavičně volal o pomoc, jak informoval web Aha!


Rusko není neporazitelné a Trump není černobílý, míní polský ministr zahraničí

Varšava - Rusko je možné porazit a Západ má na výběr, zda tak učiní na Ukrajině, nebo na polských hranicích, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru poskytnutém skupině novinářů, který dnes zveřejnil zpravodajský server Onet. Pokud by ruský prezident Vladimir Putin dobyl Ukrajinu, udělal by podle Sikorského to, "co (Adolf) Hitler udělal s Československem", tedy zmocnil by se průmyslu okupované země, Ukrajince zmobilizoval do...


Odvrácená strana cestování aneb kde nejsou turisté vítáni s otevřenou náručí

Cestovní ruch je v řadě států poměrně důležitou součástí národního hospodářství, protože do státní kasy přináší nezanedbatelné peníze. Jeho rozvoj začal už v 19. století a po druhé světové válce se stal fenoménem, kdy cestovat začali i ti, co je to dříve ani nenapadlo. Cesty do zahraničí jsou příjemnou volnočasovou aktivitou a kdo nebyl alespoň jeden za rok u moře, jakoby nežil. Ale ouha. S tím, že s jídlem roste chuť, což se dotýká i cestování,...


Divočina na Majálesu: Policie zatýkala, rozběsněný dav krotila donucovacími prostředky

Letošní Pražský Majáles skončil velice bouřlivě. Na závěr jinak vydařeného festivalu musela zasahovat policie, protože se prali návštěvníci s pořadateli. Organizátoři jednoho ze stánků, kde hosté vraceli kelímky, totiž údajně najednou neměli peníze a nemohli vrátit mnoha lidem jejich 80 korun coby předtím složenou zálohu za plastovou nádobu. To přítomné účastníky rozzuřilo a vzbouřili se, několik z nich dokonce zatkla policie. Více informací redakci eXtra.cz poskytl tiskový mluvčí Jan Rybanský.


Prezident Si mění čínskou armádu. Vymýšlí, jak vyhrávat „inteligentní“ války budoucnosti

Čína zahájila největší restrukturalizaci své armády za téměř deset let. Zaměřila se na strategické síly vybavené technologiemi pro moderní válku, které jí mají pomoci v soupeření s Washingtonem o vojenské prvenství v regionu plném geopolitického napětí.


Dvě třetiny Čechů stále bijí děti. Tělesné tresty nefungují, jen ubližují, chystá se jejich zákaz

Odborníci v Česku už několik let volají po zákazu tělesných trestů při výchově, který by se zároveň týkal i psychického ubližování. Studie totiž ukazují, že oboje může děti nenávratně poznamenat na celý život. Za porušení zákazu by nicméně rodičům nehrozily žádné sankce.


Biden si na večeři pořádané sdružením zpravodajů utahoval z Trumpa

Washington - Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval na adresu svého předpokládaného soupeře v podzimních volbách Donalda Trumpa, kterého se ale rovněž snažil vykreslit jako hrozbu pro demokracii. Tradiční akci tentokrát provázely protesty proti americké podpoře Izraele v jeho válce s palestinským hnutím Hamás, informovala média.


České chaty snů: Ze staré maringotky je pěkná chata na kolech s originální vychytávkou

Šestý díl pořadu České chaty snů nás zavedl do jižních Čech. Naše architekty ve složení Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar čekala originální výzva – proměnit starou cirkusovou maringotku v moderní mobilní chatu na kolech. A povedlo se!


Ruská vojska podle Moskvy dobyla další ves na východě Ukrajiny

Moskva - Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.


Tereza (19): Kousek od mého bydliště je ulička přízraků. Po třech děsivých zkušenostech už se jí vyhýbám

Tereza má kousek od domu uličku, do které vstoupila třikrát a stačilo jí to. Je přesvědčená, že se tam stalo něco hrozného. V ulici totiž straší a svědkem byli Terezina kamarádka i její pes.


Chvíle hrůzy hvězdy Ulice Jaroslavy Obermaierové: Syn se zranil mezi auty!

Pořádné drama se minulý týden odehrálo na chalupě Jaroslavy Obermaierové (78) na Benešovsku, kde žije se svým synem. Jaroušek (44) tam nešikovně upadl v garáži a zaklínil se mezi auty. Kvůli bolestivému zranění se nemohl zvednout a volal ze všech sil o pomoc.