PREZIDENT CHCE POMOCI NAJíT SHODU U DůCHODOVé REFORMY. ŽáDNý POSUN NEčEKáM, říKá JUREčKA

Prezident Petr Pavel projedná ve čtvrtek důchodovou reformu se zástupci opozičního hnutí ANO a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Hlava státu chce, aby koalice s opozicí našla na změnách v penzích shodu. To doporučují i ekonomové, kteří se obávají, že se důchodový systém v budoucnu zhroutí. Jurečka ale uvedl, že žádný posun nečeká. Hnutí ANO totiž podle něj zatím nepodalo žádný návrh, jak by chtělo záměry vlády měnit.

Výpočet nových důchodů, ale i výčet rizikových profesí, které budou mít nárok na dřívější odchod do penze. To vše je v balíku změn, který má zajistit, aby byly důchody udržitelné. Měnit by se měla i věková hranice pro odchod do důchodu. „Prodlužuje se doba dožití a snižuje porodnost, chybí nám 900 tisíc dětí za 30 let, které se už nenarodí. Zároveň mladí přicházejí na trh práce později. To jsou neoddiskutovatelné věci, které nelze pominout,“ vysvětlil důvod změn ministr Jurečka.

K TÉMATU: Kocábka penzijního systému se potápí a vy navrtáváte díry, řekl Juchelka. Jurečka to tvrdě odmítl

Opozice má ovšem k reformě řadu poznámek, s nimiž jde za hlavou státu. „Doba dožití se prodlužuje, to je fakt, ale nikde není podloženo, že se lidé dožijí tohoto věku ve zdraví. O tom se chceme bavit,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Dostane-li se hnutí ANO po příštích volbách opět k moci, hodlá důchodovou reformu předělat. „Pokud se skutečně rozhodnou prosadit toto silou, tak systém kompletně zrevidujeme,“ uvedla Schillerová.

Právě tomu chce prezident Pavel zabránit, staví se proto do role moderátora. „O konkrétní podobě reformy chce diskutovat s vládou i opozicí, aby na ní panovala shoda dlouhodobě, bez ohledu na volební období,“ řekla jeho mluvčí Eva Hromádková.

Na důležitost udržitelného systému upozorňují i ekonomové. „Nyní máme důchodový systém tak štědrý, že až přijdou do důchodu Husákovy děti, začne se dramaticky zadlužovat,“ podotkl ekonom Štěpán Křeček. Tuto hrozbu zmiňuje i místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). „Důchodová reforma je potřeba. Data jasně ukazují, že pokud ji neuděláme, důchodový účet bude v ‚megadluhu‘,“ řekla.

Schůzky na Hradě se kromě Pavla, Jurečky a Schillerové zúčastní také další členové ANO, a to místopředseda Sněmovny Karel Havlíček a poslanec Aleš Juchelka. Další opoziční hnutí SPD podle jeho předsedy Tomia Okamury pozvánku na jednání neobdrželo.

Jurečka ale po úterním jednání vlády médiím sdělil, že žádný velký posun nečeká. „Z naší strany, a mluvím za celou koalici, je tady otevřenost v hledání shody i s opozicí na důchodové reformě, aby byla dlouhodobě udržitelná. Pokud budou návrhy opozičních partnerů takové, že se dokážeme v těchto mantinelech pohybovat, můžeme se bavit o změně parametrů,“ řekl ministr. Dodal, že hnutí ANO ale zatím nepodalo žádný návrh, jak by chtělo záměry vlády měnit.

Zásadní posun nepředpokládá ani komentátor Ondřej Leinert. „Vláda chce prosadit důchodovou reformu. To, že prezident přidá své názory, nezmění její záměr. Je ale logické, že se prezident chce setkat se všemi stranami, protože tohle je důchodová reforma a ne recept na přípravu domácí Nutelly,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

2024-03-28T04:54:58Z dg43tfdfdgfd