Zprávy

Trending:


Americký voják v ruské vazbě. Média tvrdí, že se přiznal ke krádeži

Americký voják Gordon Black údajně přiznal vinu v případu krádeže, kvůli které ho zadržela ruská policie ve Vladivostoku. Uvedla to agentura RIA Novosti s tím, že Black je ve vazbě a spolupracuje s vyšetřovateli. Zprávu přinesla agentura Reuters.


Rusko nemá dost vojáků pro průlom u Charkova, řekl velitel NATO v Evropě

Brusel - Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to prohlásil americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě, po jednání šéfů generálních štábů členských zemí NATO v Bruselu. Ukrajinské síly podle něj udrží v regionu své pozice.


Tragédie na jižní Moravě: Dítě zemřelo kvůli zubnímu kazu!

Otřesným případem úmrtí se zabývá Městský soud v Brně. Rozhoduje, kdo může za smrt dítěte, které mělo komplikace se zubním kazem. Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera (54) nejde bohužel o ojedinělý případ!


Zelenskyj: Situace v Charkovské oblasti je pod kontrolou, ale je velmi složitá

Kyjev - Situace v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny je k dnešnímu dni obecně pod kontrolou, ale zůstává extrémně složitá, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž se podle svého sdělení na platformě Telegram vypravil do Charkova, kde jednal s veliteli ukrajinské armády. Ta podle hlavy státu posiluje své jednotky v regionu a ruské invazní armádě způsobuje citelné ztráty.


Válka na Ukrajině: Zelenskyj komentoval situaci u Charkova. Ozvala se i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup.


Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další

Olomouc - Pole s jahodami v Olomouci a Prostějově dnes ráno zaplnili lidé, kteří vyrazili na první samosběr tohoto oblíbeného letního ovoce. Zájem byl tak velký, že například na poli v Olomouci-Slavoníně vysbírali červené plody za necelé čtyři hodiny. Samosběr tam musel být na několik dní přerušen, aby mohly dozrát další jahody. Na sociálních sítích o tom informoval provozovatel jahodáren Jan Dostál. Sklizeň jahod byla letos v Olomouci a...


Jihomoravský kraj zefektivňuje dopravu: konec revizorů i pokladen

Pasažéry v jihomoravském kraji čekají velké změny. Cestování ve vlaku bude jiné, budou chybět průvodčí i papírové lístky. Bílo růžové vlaky Moravia nebude nikdo obsluhovat. Lístky, jenž se daly sehnat i v průběhu jízdy u průvodčího, nebudou nové k sehnání ani u pokladen. V nabídce budou pouze lístky v automatu.


Hasiči z Olomoucka truchlí nad ztrátou oblíbeného velitele. Suprový chlap, píší kolegové

Velký smutek zažívají hasiči z Olomouckého kraje. Museli se rozloučit se svým dlouholetým kolegou Bohuslavem Strouhalem, který zemřel ve věku 59 let. V hasičském sboru strávil úctyhodných 35 let, působil mimo jiné jako velitel dobrovolných hasičů. Smutnou zprávu o jeho odchodu oznámil na sociální síti Facebook Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje.


Režisér Zelenka natáčí v Ústí nad Labem seriál, jehož tématem je ekologie

Ústí nad Labem - Režisér Petr Zelenka natáčí v Ústí nad Labem seriál o přeměně severočeského podnikatele v ikonu ekologických protestů a o tom, jak se z manželského sporu celospolečenský konflikt. Do hlavních rolí osmidílného seriálu Limity obsadil Aleše Hámu, Veroniku Khek Kubařovou, Tatianu Dykovou, Maxmiliána Dolanského či Jaroslava Plesla. Informoval o tom na webu Krajský úřad Ústeckého kraje.


Spor o loď se zbraněmi pro Česko. Španělská levice ji chce blokovat, tvrdí, že jsou pro Izrael

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu nákladní loď Borkum, která převáží zbraně z Indie. Vládní uskupení tvrdí, že zbraně na palubě lodi nakonec dostane Izrael. Podle španělského ministerstva dopravy to ale není pravda a vojenský náklad míří do Česka, napsala dnes agentura Europa Press. Loď by měla zakotvit v přístavu na jihu Španělska v příštích několika hodinách. ČTK se snaží získat...


Tragédie v Německu: Při požáru zemřeli tři lidé. Z domu nebylo úniku, policie nevylučuje úmysl

Požár v šestipatrovém domě v německém Düsseldorfu v noci na čtvrtek si vyžádal tři mrtvé a 16 zraněných, z toho dva těžce. U domu zasahovala stovka hasičů, hořela okolní auta a plameny šlehaly z kiosku pod domem, ze kterého se podle svědků nejdříve ozvala exploze. Informovala o tom agentura DPA.


Kdy je zapotřebí opatřit dům hromosvodem a je vůbec povinný?

Období častých bouřek se pomalu, ale jistě blíží, a pokud ještě nemáte na domě připevněný hromosvod, nebo spíše bleskosvod, měli byste nad ochranou před úderem blesku popřemýšlet. Hromosvod blesk dokáže svést do země, a vy se tak nemusíte bát poškození a požáru domu. Kdy nad ním tedy popřemýšlet a je ze zákona povinný? Nutno podotknout, […]


Ministři 15 zemí EU včetně ČR žádají nová řešení pro boj s nelegální migrací

Brusel - Ministři 15 členských zemí EU včetně České republiky žádají v dopise Evropskou komisi, aby společně se státy navrhla nové způsoby a řešení, jak zabránit nelegální migraci do Evropy. Koalici zemí, které chtějí jít dál než současný migrační pakt, dalo dohromady Česko spolu s Dánskem a Rakouskem. Dopis, který podepsalo 15 ministrů vnitra, byl ve středu večer doručen do Bruselu, potvrdila dnes mluvčí Evropské komise. Unijní exekutiva se...


Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.


Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem bude 27. května v Národním divadle

Praha - Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle (ND). Bez bližších podrobností to ČTK sdělil mluvčí ND Tomáš Staněk. Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf, zemřel po dlouhé nemoci. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným...


Manévry ve škole ve Vysokém nad Jizerou


Schizofrenik z Prahy odešel z domova a už se nevrátil. Může být v ohrožení života

Policie pátrá po devětatřicetiletém autistovi z Prahy, který trpí schizofrenií. Z domova ve Strašnicích odešel ve středu ráno. Pravidelně bere léky, které si sebou nevzal, a může tak být v ohrožení života. Policie žádá o pomoc při pátrání veřejnost. Na webu to uvedl její mluvčí Richard Hrdina.


Kdo je muž, který postřelil Fica: Amatérský básník, kterého zbili v supermarketu

Střelce zadrželi policisté bezprostředně poté, co v Handlové ve středu odpoledne z legálně držené pistole několikrát vypálil na slovenského premiéra Roberta Fica. Slovenská média ho v krátké době ztotožnila jako jednasedmdesátiletého Juraje Cintuly z Levic. Deník přináší přehled důležitých dostupných informací o něm.


Politologové spojují atentát na Fica s polarizací slovenské společnosti

Praha - S dlouhodobou polarizací a radikalizací slovenské společnosti spojují politologové oslovení ČTK středeční atentát na tamního premiéra Roberta Fica. Situaci na Slovensku vyostřily podle nich mimo jiné dvoje důležité volby v poslední době - parlamentní loni v září a prezidentské letos na přelomu března a dubna. Za cestu ven považují semknutí kolem zásad demokracie a právního státu.


Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky.


Fica čekají nejtěžší hodiny a dny, řekl Pellegrini po několika minutách s premiérem

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.


Svět je v šoku. Střelbu na Fica odsoudil Biden, Macron i Bělorusko

Americký prezident Joe Biden ve středu odsoudil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Velvyslanectví USA v Bratislavě je podle něj připraveno pomoci vládě, uvedl Bílý dům v prohlášení.


Vysokoškolský profesor bude souzen za smrt muže při protestech v USA kvůli Gaze

Washington - Profesor z jihokalifornské vysoké školy bude souzen za neúmyslné zabití a ublížení na zdraví v souvislosti se smrtí židovského muže, který minulý rok zemřel po paralelních demonstracích na podporu Izraele a Palestiny. Dnes tak rozhodl soud v jižní Kalifornii. Informovala o tom agentura AP.


U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.


Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná.


Francie, Itálie i Československo. Atentátníci útočili na evropské politiky noži i pistolemi

Atentát, jako na slovenského premiéra Roberta Fica, je v Evropě sice vzácným, ale rozhodně ne ojedinělým činem. K podobným pokusům o vraždu politika došlo v minulosti třeba ve Francii, Itálii, ve Velké Británii, ale také v Československu. Historik Oldřich Tůma pro CNN Prima NEWS řekl, že atentáty se dějí i v klidných dobách a ve zdánlivě stabilních společnostech.


Náročná záchrana české paraglidistky: V italských Alpách uvázla v koruně stromu!

Komplikovanou záchranu má za sebou paraglidistka z České republiky, která se ve čtvrtek zřítila v Alpách v italském regionu Tridentsko. Češka uvázla v koruně stromu a zachraňovat jí podle deníku il Dolomiti musely dva výsadky z vrtulníku. Záchranná operace skončila zhruba po dvou hodinách, kdy se podařilo ženu dostat na zem.


Blažek se zastal gruzínské vlády, odmítl její označení za proruskou

Praha - Český ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se dnes zastal gruzínské vlády, odmítl její označování za proruskou. Uvedl to na česko-gruzínském právnickém fóru, které uspořádal v pražském Hrzánském paláci. Gruzínský ministr spravedlnosti Rati Bregadze řekl, že cílem kritizovaného zákona o zahraničních agentech je pouze transparentnost a že gruzínská vláda je ochotná zákon přepracovat, pokud od oponentů "uslyší právní argumenty, a...


Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.


Nejskandálnější císaři starověkého Říma

Odkaz starověkého Říma lze jen stěží podcenit. Nebýt Římanů, náš kalendář, jazyky a právní systémy by byly zcela jiné. Když k tomu připočteme jejich technické dovednosti a praktiky demokracie (až do doby císařství), získáme zdaleka nejvyspělejší civilizaci starověkého světa. Ale to samozřejmě není jediná věc, kterou se starověký Řím proslavil. Příběhy o zvěrstvech, zhýralostech a krutostech jeho císařů jsou přinejmenším stejně legendární. Jsou však pravdivé? Hrál Nero skutečně na loutnu, zatímco město hořelo? Opravdu Caligula jmenoval koně konzulem? Objevte více o nejskandálnějších císařích starověkého Říma v této nové galerii.


Rozhovor s bezpečnostním expertem o útoku na Fica


Lobotka prohlásil vinu u malých požárů, zapálení Č. Švýcarska odmítl

Ústí nad Labem - Obžalovaný Jiří Lobotka dnes před krajským soudem v Ústí nad Labem částečně přiznal vinu v případě menších požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. To, že by úmyslně způsobil největší požár v České republice, odmítl. Soudce Roman Felzmann zatím o částečném prohlášení viny nerozhodl, vyžádá si zprávu lékaře vazební věznice, kde je obžalovaný od loňského května. Sedmatřicetiletý muž působil při hlavním líčení...


Ficova ochranka chybovala, tvrdí expert. Popsal kiksy bodyguardů před i po atentátu

Středeční útok na Roberta Fica vyvolává otázky, zda neudělala premiérova ochranka někde chybu či se dalo střelbě zabránit. Odpovědi se v současné době snaží najít vyšetřovatelé ze Slovenska. Odborník oslovený redakcí CNN Prima NEWS má však jasno – minimálně jeden člen ochranky mohl pochybit.


Masová migrace: důvod, proč se ptáci stahují do měst

Pojem stěhovavý pták není ničím novým. Již v dětství jsme se dozvěděli, že ptáci odlétají na zimu na jih, kde hledají úkryt a potravu. Zajímavějším pojmem je migrace některých ptáků do měst. Co chtějí ve městech a jak jim můžeme pomoci přežít? Podívejte se do této galerie a dozvíte se vše o tom, proč se ptáci stahují do měst.


Po nárazu do mostu jsou v lodi uvěznění už sedm týdnů. Zabavili jim i mobily

Jednadvacet členů posádky lodi Dali zůstává i po více než sedmi týdnech po kolapsu mostu Francise Scotta Key Bridge v americkém Baltimoru uvězněná na palubě. Nikdo jim nedokáže říct, za jak dlouho se dostanou na pevninu. Několika námořníkům přitom během téměř dvou měsíců čekání vypršela víza. Agenti FBI jim podle aktivistů navíc kvůli vyšetřování zabavili telefony, nové jim poskytli až za několik týdnů. Při pádu mostu, do nějž loď narazila, na...


Na výlet do malebného podhůří Šumavy: Hrad a zámek Klenová

Asi dva kilometry od Janovic nad Úhlavou stojí na stejnojmenném kopci hrad a zámek Klenová. Už ve 13. století střežil obchodní cestu, která vedla ze Železné rudy do Bavorska. Jeho založení je spojeno s rodem pánů z Klenového, kteří zde sídlili až do poloviny 16. století. Hrad je také rodištěm významného renesančního cestovatele, spisovatele a hudebního skladatele. Co zde na vás čeká při návštěvě této architektonické pamětihodnosti?


Policie obvinila atentátníka z úkladné vraždy


Spisovatel Rudiš získal Mörikeovu cenu udělovanou městem Fellbach

Berlín - Český spisovatel Jaroslav Rudiš, který žije mezi Německem a Českem, obdržel Mörikeovu cenu. ČTK to dnes řekla Maja Heidenreichová z kulturního oddělení radnice bádensko-württemberského města Fellbach, které ocenění pojmenované po básníkovi Eduardu Mörikeovi každé tři roky uděluje německy píšícím autorům. Spolu s Rudišem byla oceněna také Alice Horáčková, která dostala doprovodnou cenu k podpoře i neněmecky psané literatury.


Komplikace na Barrandovském mostě. Silničáři ho nestihnou opravit v termínu

Silničáři letos nestihnou dokončit opravu Barrandovského mostu v původně avizovaném termínu do konce letních prázdnin. Důvodem je horší kvalita původní betonové konstrukce na okraji mostu, jehož nosnost je menší, než stavbaři původně předpokládali. „Takzvané konzoly na severním kraji mostu musí nyní dělníci vyztužit,“ řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Technické správy komunikací (TSK) Filip Hájek a Lukáš Vráblík z Českého...


SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž požití zkolabovala žákyně základní školy v Hradci Králové. V bonbónu měla být psychotropní látka muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. V laboratoři se také zjišťuje přítomnost látky psilocybin a dalších, které mohou působit jako psychotropní, případně mohou působit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze udělala kontrolní...


Nová výstava v Praze ukáže i díla z Louvru, která nikdy nebyla vystavena

Praha - Přes 200 grafik, kreseb, maleb i šperků představí nová výstava Národní galerie Praha (NGP) zaměřená na umění grafiky manýrismu, na níž galerie spolupracovala s francouzským muzeem Louvre. Proměny uměleckého stylu, který se vyznačuje bohatou fantazií a zálibou v symbolech a skrytých významech, představí díla z uměleckých center 16. století, Itálie, Nizozemska, Německa, Česka i Francie. Dnes o tom informovali zástupci Národní galerie Praha.


Útěk z věznice: Šílení vězni na útěku

Vzhledem k tomu, že věznice patří k nejstřeženějším místům na světě, si jen stěží dokážeme představit, jak se někomu podaří utéct na svobodu. Chce to nejspíš hodně štěstí, manuální zručnosti, představivosti a někdy i použití hrubé síly. Historicky se ale už několik vězňům podařilo utéct z nejpřísněji hlídaných žalářů světa. Zajímá vás víc? Projděte si tuto galerii a podívejte se na některé z nejrafinovanějších způsobů útěku z vězení!


Slovenská policie registruje výhrůžky politikům, Šimečka odmítá vinu opozice a médií

Bratislava - Slovenská policie po středečním útoku na premiéra Roberta Fica registruje výhrůžky členům vlády i různým dalším politikům, řekl dnes na tiskové konferenci slovenský policejní prezident Ľubomír Solák. Slovenská generální prokuratura podle něj uvalila na případ pokusu o vraždu šéfa vlády informační embargo, policie proto nic z vyšetřování nebude zveřejňovat. Předseda Progresívního Slovenska Michal Šimečka odmítá po útoku na Fica...


Česko má nového ministra pro vědu. Pavel na Hradě jmenoval Ženíška

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Ženíšek ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nahrazuje stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou.


FOTO z Hradu: Novým ministrem Fialovy vlády je Marek Ženíšek!

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval poslance Marka Ženíška (TOP 09) novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Ženíšek ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nahrazuje stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou.


Hustý dým na Kladně. Město kvůli požáru skladu doporučilo mimořádné opatření pro celé město

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů, na místě zasahovalo dvacet jednotek hasičů, potvrdila pro redakci CNN Prima NEWS mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. Nejdříve byl vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší, čtvrtý poplachový stupeň, ovšem kolem 13:30 byl snížen na třetí. Požár měl být pod kontrolou kolem 14:30. Škoda vzniklá při požáru bude v desítkách milionů korun. Na místě bylo kolem stovky hasičů, nyní už část jednotek...


Útok na Fica byl politicky motivovaný. Policie prošetřuje video se zadrženým útočníkem

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.


Česká policie reagovala po atentátu na Fica. Rakušan promluvil o opatřeních

Policie v Česku přijala preventivní opatření ve vztahu k chráněným osobám i některým objektům. Jde o reakci na středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlové. Potvrdil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).


Český Ken Robert Paulat: Bezdůvodně mě zmlátila policie. Všemu přihlížel malý syn

Robert Paulat, český Ken, model a majitel kliniky plastické chirurgie, se měl stát obětí napadení. Podle jeho slov ho z nepochopitelných důvodů zbil policista. Vše se prý stalo u něj před domem a incidentu měl přihlížet i tříletý syn. Policie se k případu, na který upozornil server eXtra.cz, zatím nevyjádřila.


Rachel Koresh: Za šíleného vůdce sekty se provdala ve 14 letech. Před smrtí na ni čekalo peklo

Když v roce 1993 vzplanulo ve Wacu sídlo sekty davidiánů, padl i její vůdce David Koresh. Spolu s dalšími 76 členy nepřežila ani Koreshova manželka Rachel. Jaká ale byla? A jak vypadal její život, který byl propojen se životy ostatních členů sekty?