Zprávy

Trending:


Byl udělen nejtvrdší trest za žhářství v Rusku. Mladý muž dostal 25 let, nic přitom nezapálil

Soud v ruském Novosibirsku poslal na 25 let do vězení mladého muže, který podle vyšetřovatelů plánoval podpalovat sídla armádních odvodových komisí. Žádné ale nakonec nezapálil. Podle ruskojazyčného servisu BBC jde o nejtvrdší trest, jaký soud někomu v souvislosti se žhářskými útoky proti odvodovým centrům udělil.


Jan Kačer (87) odešel z nemocnice: Podepsal reverz

Zápal plic je naštěstí pryč, Jan Kačer (87) tak opustil motolskou nemocnici. Na vlastní žádost, ovšem... „Dobré to ještě není,“ svěřil Blesku herec a režisér. Jeho hlas ale zněl čistě a už vůbec nekašlal.


Dělníci začali bourat výpravní budovu královopolského nádraží v Brně

Brno - Dělníci s bouracími stroji dnes začali odstraňovat budovy královopolského nádraží v Brně. Sloužily železničářům přes 70 let. Místo staré výpravní budovy se začne na přelomu června a července stavět nová, která začne cestujícím sloužit od prosince příštího roku, řekl novinářům správce stavby Martin Hofírek ze Správy železnic.


Průlom v léčbě poruch sluchu. Britské batole poprvé slyší díky genové terapii

Lékaři vrátili sluch téměř dvouroční Opal Sandyové z Velké Británie po aplikování genové terapie. Dívka se narodila s onemocněním, které jí neumožnilo slyšet. Odborníkům z Cambridge se však podařilo gen nahradit zdravým DNA, a tím jí vylepšit kvalitu života. Experti označili léčbu za průlomovou. Genové terapie podle nich mohou pomoci i dalším dětem s těžkými chorobami. V Česku jsou známé například nedávné případy Martínka a Michaely.


Jaromír Soukup usvědčen ze lži. Mlžil kolem vlastnictví TV Barrandov, důkazy ale mluví proti němu

Jaromír Soukup (55) už je jen pouhým moderátorem TV Barrandov (zatím), svou dosavadní polovinu vlastnictví podle všeho přenechal Janu Čermákovi, který do některých jeho firem částečně vstoupil už na podzim. Doteď ale někdejší mediální magnát a expřítel Agáty Hanychové tvrdil, že to tak není a že jde jen o chybu. Redakce eXtra.cz se podívala situaci na zoubek a vypadá to, že Jaromírovi se zkrátka jen nechtělo přiznávat pravdu.


V Národním technickém muzeu zazněla premiéra klavírní symfonie Pianofonia

Praha - V Národním technickém muzeu v Praze dnes zazněla ve světové premiéře klavírní symfonie Pianofonia, autoři při ní rozezněli jednotlivé součástky klavíru i dva kompletní nástroje. Pianofonii vytvořili skladatel Michal Rataj a hudební režisér Jan Trojan ve spolupráci s českým výrobcem klavírů Petrof na objednávku festivalu Pražské jaro.


Izrael dává ruce pryč od smrti íránského prezidenta

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.


Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

Drážďany (Německo) - Zásah blesku si dnes vpodvečer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva museli záchranáři oživovat. Čtyři zranění zůstávají v ohrožení života, informovaly agentura DPA a rozhlasová a televizní stanice MDR.


U Hrušovan na Chomutovsku se srazila tři auta. Na místě zasahovali hasiči i záchranná služba

Záchranné složky zasahovali u nehody tří aut u obce Hrušovany na Chomutovsku v Ústeckém kraji. Záchranáři odvezli jednoho zraněného. Komunikace je zprůjezdněna jedním jízdním pruhem. Dopravu na místě koordinují policisté.


Život po havárii v Černobylu: Ukrajinské město duchů zvané Pripjať

Město Pripjať po černobylské jaderné katastrofě zamrzlo v čase a dnes je považováno za fascinující a děsivý úkaz starého Sovětského svazu. Opuštěné město pohltila příroda, které se navzdory vysoké radiaci daří již více než 35 let. Zajímá vás víc? Tak klikněte a prohlédněte si galerii fotek tohoto strašidelného ukrajinského města.


Obří skandál v Británii: Kontaminovanou krví se nakazilo 30 tisíc lidí, každý desátý zemřel

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30.000 lidí. Každý desátý z nich zemřel a několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí dnes zveřejněná vyšetřovací zpráva. Informují o ní server BBC News a deník The Guardian, podle něhož by se odškodné pro oběti a pozůstalé mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun).


Další šance pro uchazeče o studium na středních školách. Od úterý se lze přihlásit do 2. kola

Uchazeči o studium na středních školách, kteří doposud neuspěli v přijímacím řízení, mohou od úterního rána podat v systému DiPSy přihlášku do druhého kola. Musí tak učinit nejpozději do pátku 24. května do 23:59 hodin. Přesný počet volných míst na školách by měl Cermat zveřejnit v úterý, podle předběžných údajů z pondělního večera by jich mělo být kolem 25 700.


Nejkontroverznější prezidentské milosti v historii USA

Ústava Spojených států dává prezidentům pravomoc udělovat milosti. V historii byly uděleny tisíce milostí a některé z nich vyvolaly veřejné pobouření. Američtí prezidenti využívali své pravomoci udělovat milosti, a to od rodinných příslušníků přes kolegy politiky až po pachatele závažných trestných činů, aniž by je mohl napadnout Kongres nebo soud. Jaké byly ale nejkontroverznější prezidentské milosti v historii USA? Klikněte na následující galerii a zjistěte to!


Připrav si rypáček, psal prostitutce a dal jí drogy. Žena zemřela, muž z Děčína jde do vězení

Bude sněžit. Pojedeme jako vysavač. Připrav si rypáček. Takové zprávy podle rozsudku psal obžalovaný 55letý Roman O. mladé prostitutce, které ve vířivce na hotelu v Děčíně podal drogu. Dívka ale po šňupnutí zkolabovala a zemřela. Muž za to u Krajského soudu v Ústí nad Labem inkasoval 11letý trest vězení.


Íránský prezident Raísí zemřel při tragické nehodě vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.


V Kersku se otevřela chata slavného spisovatele: U Hrabala v obýváku

Nahlédnout do obýváku, garáže či na verandu autora Skřivánků na niti mohou ode dneška lidé v Kersku na Nymbursku. Chata Bohumila Hrabala (1914–1997) se otevírá jako komorní muzeum.


Nejkontroverznější momenty Nobelovy ceny

O Nobelově ceně se od jejího vzniku vedou bouřlivé debaty, od napomáhání ve válce až po slavné přehlížení. Zde jsou některé z nejdivočejších kontroverzí, které nejvýznamnější světovou cenu otřásly. Klikněte na.


Zdrcená finalistka miss Vanessa (20) po smrti mámy (†47): Útočník se neozval a nevyjádřil lítost

Po útoku cyklisty v centru Prahy ztratila maminku. Státní zástupkyně muži obžalovanému z napadení navrhuje podmínku. V rozhovoru pro Blesk Vanessa Červová (20), popisuje, že agresor se rodině vůbec neozval.


Sledujte RADAR: Česko čekají deštivé dny a letní počasí. Na mnoha místech se objeví i bouřky

Úterý přinese do Česka více oblačnosti a srážek, teploty však zůstanou nadále letní, předpokládají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky mohou místy překvapit i nadále. Větší oblačnost doprovázená přeháňkami zůstane nad naším územím i během dalších dnů.


Zaplatili za pergolu, firma z Brna je měla podvést. Škody přesáhly 30 milionů, tvrdí policie

Těšili se na nové pergoly a zimní zahrady, ale zbyly jim jen oči pro pláč. Policisté už zaznamenali desítky trestních oznámení na stavební firmu Esmero a stále se ozývají další poškození.


Opravdový přítel Ruska, napsal Lavrov o Raísím. Truchlí Hamás, Hizballáh i Húsíové

Smutek nad smrtí íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyjádřilo v pondělí ráno islamistické radikální hnutí Hamás, proti kterému Izrael vede od loňského října válku v Pásmu Gazy. Hamás v kondolenci zdůraznil, že íránský prezident podporoval palestinský odpor. Soustrast vyjádřilo také Íránem podporované libanonské šíitské hnutí Hizballáh či jemenští šíitští povstalci Húsíové. Podle prezidenta a ministra zahraničí Sergeje Lavrova byli Raísí a šéf...


S malými rekreačními drony teď můžeme létat i ve městech. Úřad pro civilní letectví vydal novou vyhlášku

Úřad pro civilní letectví vydal nové Opatření obecné povahy (PDF) pro létání s drony v Česku. Samotný prostor, ve kterém se u nás mohou...


Botulismus: Co To Je A Léčba

Souhrn Vzácná, ale závažná bakteriální infekce způsobená Clostridium botulinum. Příznaky Požití bakteriálních spór a toxinů jsou hlavními důvody příznaků. Příznaky se liší v závislosti na typu botulismu. → Běžné možnosti léčby → Otázky, které byste měli položit svému lékaři Příčiny Způsobené bakteriemi Clostridium botulinum, které se šíří kontamino...


Sněmovna rozhodne o podobě tzv. milostivého léta u dluhů na zdravotních odvodech

Praha - Sněmovna dnes rozhodne o podobě takzvaného milostivého léta u dluhů na zdravotním pojištění. Návrh zákona vrátil poslancům s úpravami Senát. Na programu by měly být také předlohy ve druhém čtení, v němž mohou poslanci předkládat pozměňovací návrhy. V úvodu schůze, která začne odpoledne, se ale obdobně jako v minulosti očekává i delší debata o jejím programu.


První dámy, které se zabývaly okultismem

Mnoho slavných lidí se zabývá okultismem a první dámy Spojených států nejsou výjimkou. Od let spiritualismu a seancí až po čtení z ruky, astrologii a vše mezi tím, bylo několik žen, které vnesly esoterické praktiky a nadpřirozeno do Bílého domu. V této galerii se dozvíte, které první dámy se zabývaly okultismem, a jejich fascinující příběhy. Klikněte na.


Festival v Cannes je v polovině, čestnou Zlatou palmu převzalo studio Ghibli

Cannes (Francie) - Filmový festival v Cannes je ve své polovině, dnes se promítal i film o americkém exprezidentu Donaldu Trumpovi. Čestnou Zlatou palmu za přínos kinematografii a poetičnost tvorby si odnesli představitelé japonského animačního studia Ghibli. Cena pro studio je výjimečná, dosud ji v Cannes vždy dostaly jen fyzické osoby, píše agentura AFP.


Policejní zásah proti fotbalovým fanouškům? Fatální selhání pořadatelů, kritizuje Rakušan

Policisté by na fotbalových stadionech podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vůbec neměli zasahovat. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zároveň konstatoval, že jde o věc pořadatelské služby, která podle jeho názoru o víkendu fatálně selhala. Rakušan tak reagoval na sobotní zásah těžkooděnců proti fanouškům Sparty, kteří chtěli na hřišti Mladé Boleslavi oslavit obhajobu ligového titulu. Velké kontroverze vyvolalo použití slzného spreje, což...


Netanjahu k ICC: Absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.


Advokát: Za nenávistné komentáře můžete jít do vězení. Stačí napsat, že si to Fico zasloužil

V den atentátu na premiéra Roberta Fica se nenávist na sociálních sítích zvýšila až o šedesát procent. Někteří lidé dokonce útok schvalovali. Ti podle advokáta Milana Ficka mohou jít i na rok do vězení. Policie se zabývá desítkami nenávistných výroků a Národní kriminální agentura už pětkrát zasáhla. Informovala o tom TV JOJ. Výsledky průzkumu toxicity slovenského online prostoru jsou alarmující.


Nejkrásnější historické kláštery světa

V rámci církevní turistiky můžete objevovat nejkrásnější a nejstarší kláštery na světě. A při těchto posvátných toulkách můžete navštívit opravdu nádherné stavby, jako je například výjimečný Rilský klášter v Bulharsku, pohádkový Klášter Jeronymitů v Portugalsku nebo monumentální španělský královský klášter a královské sídlo svatého Vavřince v El Escorialu. Hledáte božskou inspiraci? Klikněte na galerii a navštivte tyto ctihodné modlitebny.


Ukrajinská armáda zadržuje útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.


Byt na Letné potřeboval upravit dispozice s minimálními stavebními zásahy

V rámci rekonstrukce bytu v tomto letenském domě bylo pro architekty z 0,5 Studia důležité navázat na historický kontext stavby a zároveň přizpůsobit interiér současným požadavkům na bydlení. Jedním z hlavních úkolů bylo přetvoření dispozice z 3+1 na 3+kk.


Vlakové spoje mezi Prahou a Budějovicemi se zastavily. V Mrači zemřel člověk v kolejišti

V Mrači na Benešovsku srazil vlak člověka v kolejišti. Utrpěl zranění, kterým podlehl. Provoz na trati mezi Benešovem a Čerčany je zastaven, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.


Hasiči evakuovali nádraží v Havířově, vlaky nejezdí. U trati stavaři poškodili plynové potrubí

Hasiči v pondělí odpoledne z preventivních důvodů evakuovali železniční nádraží a jeho okolí v Havířově na Karvinsku. Nedaleko tratě stavaři poškodili plynové potrubí. Doprava je mezi Ostravou a Albrechticemi u Českého Těšína zastavena, řekl mluvčí Správy železnic Martin Kavka. Oprava plynového potrubí podle něj potrvá tři až čtyři hodiny. Dopravce zavedl náhradní autobusovou dopravu.


Banány v Lidlu ukrývaly kokain a nešlo o problém jedné pobočky. V Česku nejde o nic výjimečného, jen se o tom nepíše

Banány v Lidlu ukrývaly kokain a nešlo o problém jedné pobočky. V Česku nejde o nic výjimečného, jen se o tom nepíše. Německé úřady nedávno odhalily v bizarní zápletce dodavatelského řetězce značné množství kokainu ukrytého v zásilkách banánů dodaných do několika poboček supermarketů Lidl po celém Německu.


Lze vás donutit jít do války? Stalo se to už dříve

Koncept nucené vojenské služby formoval národy, určoval generace a vyvolával debaty po celém světě. Branná povinnost je kontroverzní součástí obranných strategií a společenských struktur od systému ilkum ve starověké Mezopotámii až po moderní odvody. Je to praxe, která se v průběhu věků vyvíjela a odrážela měnící se potřeby, technologický pokrok a etické aspekty naší společnosti. Klikněte a prozkoumejte různé přístupy k branné povinnosti po celém světě, její hluboké dopady na společnost a to, jaká může být budoucnost této odvěké praxe.


Chybějící díly, noční můra pilotů nebo sabotáž. Možné příčiny pádu vrtulníku s Raísím

Za havárií vrtulníku, na jehož palubě zemřel íránský prezident Ebráhím Raísí i jeho ministr zahraničí, mohly stát hned tři příčiny. Podle CNN možná sehrál roli špatný technický stav helikoptéry. Pilot navíc čelil té nejhorší kombinaci meteorologických podmínek. Média ale spekulují i o sabotáži.


Na letišti v Milovicích havarovalo malé letadlo, lehce se zranili dva lidé

Milovice (Nymbursko) - Na letišti v Milovicích na Nymbursku dnes havarovalo malé letadlo se dvěma lidmi na palubě, utrpěli lehká zranění. Záchranáři oba po ošetření přepravili do nymburské nemocnice, ČTK to zjistila od středočeských mluvčí hasičů a záchranné služby.


Situaci v Íránu po smrti Raísího sleduje celý svět

Země celého světa pozorně sledují vývoj situace po nehodě vrtulníku s íránským prezidentem Ebráhimem Raísím na palubě, který se v neděli zřítil nedaleko státní hranice s Ázerbájdžánem. Uvedla to agentura Reuters.


Na D5 a D8 stojí před před Německem dlouhé kolony kamionů. Zdržují je hraniční kontroly

Na dálnicích D5 a D8 stojí v úterý ráno před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů. Důvodem jsou kontroly na německé straně hranice. Na D5 měla kolona přes 30 kilometrů. Vyplývá to z informací serveru dopravniinfo.cz. Ke vzniku kolon mohl přispět i pondělní svátek v Německu, kdy platil zákaz jízd kamionů.


Města s největším počtem barů na osobu na světě

Bary a hospody jsou součástí kultury mnoha zemí. Přitahují jak místní obyvatele, tak turisty, a dokáží městu dodat skutečně poutavou atmosféru. Od historických hospůdek až po luxusní koktejlové bary - na světě existuje 20 měst, která mají nejvíce podniků v přepočtu na jednoho obyvatele. V této galerii si je můžete prohlédnout a přečíst si něco o tom, jakou roli v tom hrála pandemie koronaviru.


V Německu začne soud s vedením extremistické skupiny kvůli přípravě převratu

Berlín - Ve Frankfurtu nad Mohanem dnes začne druhá větev procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané (Reichsbürger), kteří jsou obžalovaní z přípravy státního převratu. Před soud nyní předstoupí vůdci spiklenců včetně člena německého šlechtického rodu 72letého Heinricha XIII. Prinze Reusse, který byl podle státního zastupitelství hlavou chystaného puče. První verdikty v rozsáhlé kauze je možné očekávat v roce 2025.


Škorpión Bodá: Varovné Znaky, Na Které Je Třeba Si Dát Pozor

Souhrn Zranění způsobené bodnutím škorpióna. Příznaky Pokud máte nové, závažné nebo trvalé příznaky, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče. Mezi příznaky patří: Lokalizované efekty zahrnují: Bolest a teplo v oblasti bodnutí Necitlivost a chvění Otok v oblasti bodnutí Systémové účinky (viděno v případě bodnutí jedovatým škorpiónem) zahrnují: Ob...


Nejobdivuhodnější aktivistické činy v dějinách

Nic nepřináší změnu tak, jako když lidé vezmou věci do vlastních rukou. Aktivismus, lidová povstání, stávky a protesty byly vždy nejpřímějšími a nejúčinnějšími metodami, jak dosáhnout lepšího a spravedlivějšího světa. Osmihodinový pracovní den, právo všech na sňatek, nezávislost mnoha národů po celém světě a mnoho dalšího - to vše začalo aktivismem a lidovými hnutími. Právo organizovat se je jedním z našich nejdůležitějších práv a dozvědět se více o tom, jak bylo uplatňováno v minulosti, je nezbytné pro jeho dobré využívání v budoucnosti. Zaujalo vás to? Přečtěte si další informace o některých nejpamátnějších počinech aktivismu z historie.


Manažeři Mostecké uhelné čekají rok na písemné odůvodnění rozsudku

Praha - Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonio Koláček a Oldřich Klimecký čekají už téměř rok na písemné odůvodnění nepravomocného rozsudku, který je potrestal vězením a propadnutím několika set milionů korun. Koláček dnes upozornil na to, že pražský městský soud lhůtu k vypracování verdiktu nově prodloužil do konce letošního října. Vyjádření soudu ČTK shání.


Datum íránských předčasných voleb bylo stanoveno na 28. června

Teherán - Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o kandidaturu začne 30. května, rozhodli vedoucí představitelé moci v Teheránu. Dnes o tom informovala íránská státní agentura IRNA. Obyvatelé města Tabríz mohou dnes jako první vzdát hold prezidentu Ebrahímu Raísímu, který zemřel při nehodě vrtulníku, píše AFP.


Ruské okupační úřady chtějí zabavit 13.300 bytů, tvrdí ruský nezávislý list

Doněck (Ukrajina) - Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13.000 bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině. Okupační úřady se tak dostanou k cenným nemovitostem v lukrativních oblastech, píše ruský nezávislý list Novaja gazeta Europe.


Byl mír mezi Ruskem a Ukrajinou na dosah ruky? Experti popsali, co Západ odmítl přijmout

Byl mír na Ukrajině na dosah ruky? To tvrdil Vladimir Putin, když mával údajnou dohodou o ukončení bojů na jednání s lídry afrických států v červenci 2023. A byl to britský premiér Boris Johnson, kdo dohodu po svém náhlém příletu do Kyjeva torpédoval? Byli tehdy - zhruba šest týdnů od začátku války - ukrajinští a ruští vyjednavači v Istanbulu opravdu na cestě k ukončení bojů? O tom debatovali Daniel Kaiser z týdeníku Echo a náměstek ministra...


Balšínek: Jestli někdo udělal z Fica premiéra, je to Matovič. Jeho slova nelze brát vážně

Za návrat Roberta Fica do čela vlády může Igor Matovič. V pořadu K věci to uvedl šéfredaktor týdeníku Echo, Dalibor Balšínek. „Matovič je pro slovenskou politiku naprosto irelevantní figura, která se totálně zdiskreditovala ve funkci premiéra,“ nechal se slyšet šéfredaktor.


Supercela, pěticentimetrové kroupy a řeky místo ulic. Počasí v Česku se od úterý začne měnit

Pěticentimetrové kroupy na Nymbursku, supercela v blízkosti Litomyšle a voda valící se Ústím nad Orlicí jako divoká řeka. Pro mnohé to byla velká podívaná, přívalové deště a kroupy ale na některých místech zaměstnaly hasiče.