Zábava

Trending:


Festival v Cannes je v polovině, čestnou Zlatou palmu převzalo studio Ghibli

Cannes (Francie) - Filmový festival v Cannes je ve své polovině, dnes se promítal i film o americkém exprezidentu Donaldu Trumpovi. Čestnou Zlatou palmu za přínos kinematografii a poetičnost tvorby si odnesli představitelé japonského animačního studia Ghibli. Cena pro studio je výjimečná, dosud ji v Cannes vždy dostaly jen fyzické osoby, píše agentura AFP.


Zlomená žebra a fekálie. Dvouletý hoch zavřený do klece zažil peklo, přišlo se na to náhodou

Americkou veřejností otřásl bestiální případ týraného chlapce, kterého náhodou objevila policie při domovní prohlídce. Čtyřiadvacetiletá žena z Buffala ve státě New York měla svého dvouletého potomka zavřeného v miniaturní kleci ve fekáliích a odpadcích. Těžce zanedbané dítě mělo po těle podlitiny a zlomená žebra. Matka čelí obvinění z týrání a zanedbání péče. Přísnějšímu trestu se přesto zřejmě vyhne. O případu informovala americká média.


Na letišti v Milovicích havarovalo malé letadlo, lehce se zranili dva lidé

Milovice (Nymbursko) - Na letišti v Milovicích na Nymbursku dnes havarovalo malé letadlo se dvěma lidmi na palubě, utrpěli lehká zranění. Záchranáři oba po ošetření přepravili do nymburské nemocnice, ČTK to zjistila od středočeských mluvčí hasičů a záchranné služby.


Podoba výstavby na místě žižkovského Telecomu se mění, místo tří věží bude jedna

Praha - Bytový projekt Centrum Nového Žižkova, který vznikne na místě zbourané budovy bývalého Telecomu v Praze 3, se změní. Místo plánovaných tří obytných věží vysokých až 100 metrů bude stát pouze jedna, a to nejnižší z původně zamýšlených. Novinářům to dnes sdělili zástupci developerské skupiny Central Group a autorka návrhu, architektka Eva Jiřičná. Důvodem úpravy projektu byla mimo jiné kritika institucí a památkářů.


Fico komunikuje a klinicky se zlepšuje, prozradila nemocnice

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici.


Zaplatili za pergolu, firma z Brna je měla podvést. Škody přesáhly 30 milionů, tvrdí policie

Těšili se na nové pergoly a zimní zahrady, ale zbyly jim jen oči pro pláč. Policisté už zaznamenali desítky trestních oznámení na stavební firmu Esmero a stále se ozývají další poškození.


V Národním technickém muzeu zazněla premiéra klavírní symfonie Pianofonia

Praha - V Národním technickém muzeu v Praze dnes zazněla ve světové premiéře klavírní symfonie Pianofonia, autoři při ní rozezněli jednotlivé součástky klavíru i dva kompletní nástroje. Pianofonii vytvořili skladatel Michal Rataj a hudební režisér Jan Trojan ve spolupráci s českým výrobcem klavírů Petrof na objednávku festivalu Pražské jaro.


Míň studentů letos popadlo u maturity matematiky a češtiny, víc u angličtiny

Praha - U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než v roce 2023. Lepší byli maturanti také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco loni propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky poprvé skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z loňských 2,9...


Kostel v Doubravníku získal po opravě ocenění, o víkendu jej čeká požehnání

Doubravník (Brněnsko) - Tři roky trvaly práce na kompletní obnově kostela Povýšení svatého Kříže v Doubravníku na Brněnsku. V sobotu 25. května se uskuteční slavnostní požehnání kostelu, který zvítězil v kategorii velkých staveb v soutěži Nejlépe opravená památka Jihomoravského kraje roku 2023. Pro budoucnost kostela byla nejzásadnější obnova střechy, věžiček i vybudování odvětrávacího systému, který odvádí ze stavby vlhkost, řekla ČTK starostka...


Na základě těchto věcí by vás v 17. století obvinili z čarodějnictví

Hon na čarodějnice zabil v historii hodně lidí a v některých částech světa to bohužel pokračuje dodnes. Nejznámějším případem byly čarodějnické procesy v Salemu, které probíhaly od února 1692 až do května 1693. Pokud vás někdy zajímalo, za co by vás mohli v 17. století obvinit z čarodějnictví, pak jste tu na správném místě. Jste zvědaví? Pak si prohlédněte následující galerii a zjistěte, zda byste byli obvinění z čarodějnictví.


Zemřel dlouholetý starosta Marseille Jean-Claude Gaudin (†84). Oblíbenému politikovi selhalo srdce

Ve věku 84 let zemřel Jean-Claude Gaudin, který byl 25 let starostou Marseille a pro mnohé i synonymem tohoto druhého největšího francouzského. Pravicový politik, který byl i senátorem, náhle zemřel v neděli na srdeční zástavu, napsala dnes agentura AFP. V závěru kariéry Gaudin čelil kritice za údajnou nečinnost a zanedbávání města.


Robert Fico: Nové informace o jeho zdravotním stavu po atentátu!

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici.


Blesk v Německu zasáhl dětský tábor. 38 účastníků skončilo po zásahu elektřinou v nemocnici

Z letního hasičského tábora, který se konal v areálu staré raketové základny v Soestu, museli v neděli evakuovat 700 dětí. Po zásahu blesku si stěžovali na mravenčení v nohou, na místo se sjely záchranné sbory. Nakonec po vyšetření bylo do nemocnice převezeno 38 dětí na pozorování. O incidentu informoval německý deník Bild.


Nejhledanější! Notoricky známí zločinci Starého západu

Oblast amerického pohraničí druhé poloviny 19. století a počátku 20. století je někdy označována jako Starý západ. Tato doba, která se často vyznačuje násilím stejně jako romantikou a folklórem, je známá také jako Divoký západ pro řadu psanců, kteří v sedlech přepadávali banky, vykrádali vlaky a přepadávali dostavníky. Někteří z těchto pistolníků získali kultovní, téměř legendární status. Takřka všichni však byli nemilosrdní a brutální a svou pověst nebezpečných pistolníků si skutečně zasloužili.Proklikejte se touto galerií banditů, padouchů, uprchlíků, pistolníků a desperátů a seznamte se s některými z nejhledanějších psanců Divokého západu.


Ústavní soud vyhlásí v úterý 28. května tři nálezy k soudcovským platům

Brno - Ústavní soud (ÚS) vyhlásí v úterý 28. května tři očekávané nálezy k zásahům do soudcovských platů. Týkají se restrikcí v letech 2021, 2022 a letos. Návrhy na zrušení právní úpravy přišly od různých českých soudů. Pokud jim ÚS vyhoví, mohou se soudci domáhat zpětného dorovnání. Jde potenciálně o stovky milionů korun za každý rok. ČTK to zjistila z webu soudu a od mluvčí Kamily Abbasi.


SZÚ: Situace s černým kašlem se ustálila. Potvrzeno další úmrtí

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora.


Nejkontroverznější momenty Nobelovy ceny

O Nobelově ceně se od jejího vzniku vedou bouřlivé debaty, od napomáhání ve válce až po slavné přehlížení. Zde jsou některé z nejdivočejších kontroverzí, které nejvýznamnější světovou cenu otřásly. Klikněte na.


Schmarcz: Okamura i Nerudová s Hitlerem přestřelili. Kulidakis odmítl slova chcimír a libtard

Odkazování na Adolfa Hitlera a pogromy? To lídryně kandidátky do eurovoleb za STAN Danuše Nerudová a šéf SPD Tomio Okamura přehnali. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Podle komentátora Thomase Kulidakise by se tuzemští politici měli vrátit k rétorice minulosti a opustit přezdívky jako „chcimíři“, „dezoláti“, ale i „libtardi“.


Zájem o brigádníky letos poklesl

Zájem firem o brigádníky a sezónní pracovníky letos ve srovnání s předchozími lety poklesl. Zatímco ještě vloni nabídka letních brigád převyšovala poptávku ze strany uchazečů, tohle léto se podobná situace neočekává. Když už se nějaká nabídka objeví, jedná se ve valné většině případů o manuální práci. Uchazeči ovšem nejčastěji preferují brigády v kanceláři. Mzdové ohodnocení se podle dat personální agentury Grafton Recruitment oproti loňskému...


Rozhovor | V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se...


David Rath popsal drsné chvíle ve vězení: Stěny cely pomazané výkaly, zvratky i totální bezmoc a strach o život

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath strávil několik let ve vězení kvůli různým korupčním kauzám. Ta nejznámější se týkala předání milionů v krabici od vína. Rath doteď vinu odmítá. V podcastu Slepá spravedlnost popsal, jaké chvíle zažíval ve vězení. "Je to jako v jiném světě. Je to naprostá beznaděj. Strčí vás do místa, které je tak strašné, že se to těžko popisuje. První dny, to byla zoufalá cela, kam dají ty nejhorší, co vše rozbijí,...


Netanjahu k ICC: Absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.


Lidovci nesouhlasí s návrhem zákona o konopí, omezili by ho

Praha - Vládní lidovci nesouhlasí s podobou zákona o nakládání s konopím, která má umožnit pěstování pro vlastní potřebu. Navrhovanou normu by omezili. Zavedení regulovaného trhu s konopím odmítají. Vyplývá to z vyjádření šéfa KDU-ČSL a vicepremiéra Mariana Jurečky, které poskytl novinářům. Jurečka také řekl, že řešení pro zdanění tichého vína v tuto chvíli není možné v Česku najít a většinu k prosazení spotřební daně nevidí ani ve Sněmovně.


Třináctiletá dívka porodila na školním výletě v Polsku. Případ zvedl řadu vážných otázek

Během výletu polských studentů do města Zátor v Malopolském vojvodství došlo k šokující události. Třináctiletá dívka totiž porodila chlapce. Miminko je momentálně ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici. Případem se zabývají policisté, rodinný soud v Sochaczewu a také dětská ombudsmanka.


Vlakové spoje mezi Prahou a Budějovicemi se zastavily. V Mrači zemřel člověk v kolejišti

V Mrači na Benešovsku srazil vlak člověka v kolejišti. Utrpěl zranění, kterým podlehl. Provoz na trati mezi Benešovem a Čerčany je zastaven, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.


Stříž, Bradáčová ani Blažek nekomentují spekulace o výměně na postu šéfa žalobců

Praha - Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dnes odmítli komentovat spekulace, podle nichž má Bradáčová v brzké době nahradit Stříže ve funkci. Novela zákona o státním zastupitelství vymezuje Střížovo funkční období do léta 2028. Od červencové účinnosti novely bude vláda moci šéfa žalobců odvolat pouze z určitých konkrétních důvodů, například pro závažné...


Koalice Spolu vyzvala k účasti ve volbách, dle lídrů má jen ona šanci porazit ANO

Praha - Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyzvala voliče v počátku finální fáze kampaně před eurovolbami, aby přišli volit. Jedině spolu mají podle premiéra Petra Fialy (ODS) šanci vyhrát nad populisty. Řekl to při startu horké fáze kampaně v Praze. Stejně jako lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS) konstatoval, že podle volebních modelů má z volebních uskupení jedině koalice Spolu šanci porazit hnutí ANO Andreje Babiše.


Nenávistné komentáře na sítích po atentátu na Fica


Zdravotní stav premiéra Fica se mírně zlepšuje


V Kersku se otevřela chata slavného spisovatele: U Hrabala v obýváku

Nahlédnout do obýváku, garáže či na verandu autora Skřivánků na niti mohou ode dneška lidé v Kersku na Nymbursku. Chata Bohumila Hrabala (1914–1997) se otevírá jako komorní muzeum.


V některých částech ČR je extrémní počet nakažených klíšťat


Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

Drážďany (Německo) - Zásah blesku si dnes vpodvečer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva museli záchranáři oživovat. Čtyři zranění zůstávají v ohrožení života, informovaly agentura DPA a rozhlasová a televizní stanice MDR.


Zelenskyj: Rozhodnutí Západu o vojenské pomoci Ukrajině jsou příliš pomalá

Kyjev - Západním spojencům trvá příliš dlouho činit klíčová rozhodnutí o vojenské podpoře Ukrajiny, řekl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou Reuters, podle níž na něm byla vidět frustrace. Zahraniční partnery se ukrajinská hlava státu podle svých slov snaží přesvědčit, aby se příměji zapojili do bojů s Ruskem tím, že pomohou zachycovat ruské rakety nad Ukrajinou a umožní Kyjevu použít západní zbraně proti...


Vondra: Nevolte užitečné idioty Putina. Jsme na dostřel hnutí ANO

Koalice Spolu vyzvala na počátku finální fáze kampaně před eurovolbami voliče, aby přišli odevzdat svůj hlas. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) mají jen společně šanci vyhrát nad populisty. Kandidát do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS) pak podotkl, že Spolu je na dostřel hnutí ANO a „stačí dotlačit puk do brány“.


Přehled samosběrů jahod v Praze a Středočeském kraji: Které farmy už mají otevřená pole?

Na samosběry jahod směřují každý rok tisíce lidí odhodlaní vlastnoručně natrhat košíky plné jahod. Letos začaly samosběry dříve, než je obvyklé, a jahody budou drahé. I přesto už jsou někde v plném proudu. Kraj po kraji se podíváme, kam za jahodami vyrazit. Začneme Prahou a Středočeským krajem.


Lze vás donutit jít do války? Stalo se to už dříve

Koncept nucené vojenské služby formoval národy, určoval generace a vyvolával debaty po celém světě. Branná povinnost je kontroverzní součástí obranných strategií a společenských struktur od systému ilkum ve starověké Mezopotámii až po moderní odvody. Je to praxe, která se v průběhu věků vyvíjela a odrážela měnící se potřeby, technologický pokrok a etické aspekty naší společnosti. Klikněte a prozkoumejte různé přístupy k branné povinnosti po celém světě, její hluboké dopady na společnost a to, jaká může být budoucnost této odvěké praxe.


Obří skandál v Británii: Kontaminovanou krví se nakazilo 30 tisíc lidí, každý desátý zemřel

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30.000 lidí. Každý desátý z nich zemřel a několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí dnes zveřejněná vyšetřovací zpráva. Informují o ní server BBC News a deník The Guardian, podle něhož by se odškodné pro oběti a pozůstalé mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun).


OBRAZEM: Nebe nad Španělskem rozsvítila kometa. Záběry modré záře zaplavily internet

Lidé na Pyrenejském poloostrově byli o víkendu svědky neobyčejné podívané. Nad částí Portugalska a Španělska shořel úlomek komety. Jak ukázala videa na sociálních sítích, padající objekt na okamžik rozzářil oblohu jasně modrou barvou.


Bezplatný ChatGPT bude skoro stejně chytrý jako ten placený. Podívejte se, GPT-4o asi už máte také

Oživeno 20. května | Když jsme minulý týden psali tento článek, byla trochu loterie, kdo bude mít zrovna štěstí a v bezplatném ChatuGPT objeví nový...


Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.


Schmarcz a Kulidakis k politické kultuře a využívání historických paralel


Amalgámové zubní plomby budou zakázány. Škodí přírodě i člověku

Amalgámové zubní plomby známe též pod názvem „sociální“, protože je plně hradí pojišťovna. Tyto černé plomby ale mají být od roku 2025 zakázány. Zatímco původně se hovořilo o zákazu až v roce 2030, Evropská unie se rozhodla zákaz uspíšit. Důvodem je obava z toxicity těchto plomb. Obsahují totiž rtuť. Zatímco v jiných státech EU už se amalgámy téměř nepoužívají, v České republice jde o velkou změnu.


Přinese atentát na Roberta Fica zklidnění na české politické scéně?


Koncert proti sloučení filharmonie s divadlem v Olomouci podpořilo na 2500 lidí

Olomouc - Protestním koncertem za podpory hudebních stálic a zhruba 2500 diváků se dnes olomoučtí filharmonici vymezili proti plánům města sloučit Moravskou filharmonii (MFO) s Moravským divadlem pod hlavičku jedné organizace. V areálu letního kina se jich zastali hudebníci jako Janek Ledecký, Dagmar Pecková či Jiří Pavlica. Koncertem vyvrcholila kampaň odborářů, kteří dlouhodobě poukazují na podle nich negativní důsledky této integrace....


Nacher: V ANO čelíme nadávkám i napadením. Z fňukání jste si udělali program, reagoval Benda

Při volbách do Parlamentu nás voliči vládní koalice napadali a byli vulgární, připomněl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Požádal proto předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu, aby své voliče vyzval, aby to během kontaktní kampaně při volbách do Evropského parlamentu nedělali. Podle Bendy ale opoziční ANO jen „věčně fňuká“ a udělalo si z toho program.


Připrav si rypáček, psal prostitutce a dal jí drogy. Žena zemřela, muž z Děčína jde do vězení

Bude sněžit. Pojedeme jako vysavač. Připrav si rypáček. Takové zprávy podle rozsudku psal obžalovaný 55letý Roman O. mladé prostitutce, které ve vířivce na hotelu v Děčíně podal drogu. Dívka ale po šňupnutí zkolabovala a zemřela. Muž za to u Krajského soudu v Ústí nad Labem inkasoval 11letý trest vězení.


V češtině a matematice si studenti vedli při maturitě lépe než loni. Problém dělala angličtina

U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než loni. Neúspěšných bylo 2,8 procenta, tedy o 3,1 procentního bodu méně než v roce 2023. Lepší byli maturanti také v matematice, kterou neudělalo 4,9 procenta z nich, zatímco loni propadlo 12,3 procenta těch, kteří zkoušku z matematiky poprvé skládali. V anglickém jazyce naopak neúspěšnost stoupla, a to na 3,6 procenta z loňských 2,9 procenta....


Ukrajinská armáda zadržuje útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.


Netanjahu má problém. Mezinárodní trestní soud na něj chystá zatykač kvůli válečným zločinům

Mezinárodní trestní soud (ICC) požaduje vydání zatykače na vůdce Hamásu Jahjá Sinvara a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, kteří jsou obviněni z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v souvislosti s útoky na Izrael ze 7. října a následnou válkou v Gaze, uvedl v pondělním exkluzivním rozhovoru pro televizi CNN hlavní žalobce soudu Karim Khan.


Putinova bizarní příručka pro ženy ruských vojáků. Diktuje jim, jak se o navrátivší bojovníky z fronty starat

Ruští vojáci vracející se z války na Ukrajině prý vyžadují speciální přístup. A to hlavně od svých manželek, které na ně doma netrpělivě čekají. Podle informací Daily Mail dostaly ruské ženy "manuál", jak se ke svým mužům chovat. Očekává se od nich hlavně empatie, nekritičnost, péče a poslech.