POZOR NA SUVENýRY Z DOVOLENé: ZA NěKTERé HROZí TUčNé POKUTY ALE I VěZENí!

Pro většinu cestovatelů jsou suvenýry cest naprostou nezbytností. Málokdo ale ví, že za některé z nich hrozí po návratu do vlasti velké pokuty. Obezřetní by turisté měli být při převozu výrobků z želvích krunýřů či hadí nebo krokodýlí kůže. Problematická bývá i tradiční čínská medicína.

Mnoho turistů si chce z dovolené přivézt kromě vzpomínek a zážitků také nějakou věc, které jim bude výlet připomínat. Často ale cestovatelé zapomínají na to, že některé druhy rostlin a živočichů jsou chráněné. 

„Podléhají Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) a více než 37 tisíc je pod dohledem příslušných orgánů a obchod s téměř 1 100 druhy je zcela zakázán,“ vysvětlila mluvčí slovenské Finanční zprávy Drahomíra Adamčíková.

>

Šperky z želvích krunýřů a čínská medicína

Mezi nejčastějšími suvenýry z exotický destinací nachází celníci na letištích často výrobky korály. Oblíbenou upomínkou na dovolenou bývají i šperky, která ale v zemích jihovýchodní Asie často vyrobené z krunýřů mořských želv. 

Problémové jsou i výrobky, nejčastěji kabelky či kabáty, z krokodýlí, hadí, leopardí či tygří kůže. Podobně je na tom i tradiční čínská medicína, která může obsahovat části ohrožených rostlin jako je například ženšen. 

>

Mezi velká lákadla patří i převoz živých zvířat, nejčastěji plazů či ptáků. Ti ovšem bývají odchytáváni nelegálně ve volné přírodě. Následně jsou turistům taková zvířata nabízena na trzích a to v Africe či Jižní Americe. 

Hrozí i vězení

Zvláště obezřetní by lidé měli být při koupi suvenýrů v Tunisku, Egyptě, Thajsku či Turecku, kde musí prodejce zákazníkovi vystavit certifikát k výrobku, který následně požadují celníci při kontrole na letišti. 

>

Podle Adamčíkové za celní přestupek hrozí dle závažnosti porušení h předpisů pokuta až do výše 3 319 eur, v přepočtu tedy více než 82 tisíc korun. „Za závažné porušení předpisů hrozí i trestní stíhání s možností uložení trestu odnětí svobody na dobu až 8 let,“ doplnila mluvčí. 

2024-07-04T03:01:15Z dg43tfdfdgfd