POLICIE VARUJE PřED NOVýM TRIKEM PODVODNíKů: VYBEROU VáM účET I BEZ KARTY, STAčí JIM BANKOMAT

Pražští kriminalisté zadrželi dvaadvacetiletého cizince, který vybíral z bankomatu peníze z cizích karet, aniž by je kdykoliv měl fyzicky u sebe. Policie nyní hledá další poškozené. 

"Operační důstojník přijal 20. března, v dopoledních hodinách, oznámení o podezřele maskovaném muži, který delší dobu vybírá z bankomatu v Praze 1. Kriminalisté byli na místě během několika minut, ale podezřelý muž již u bankomatu nebyl. Detektivové okamžitě pro jistotu začali u operačního důstojníka ověřovat, zda-li není v okolí aktuálně hlášený nějaký podvod a tato obava se jim potvrdila," uvedla policie na webu.

Padesátiletá poškozená v té době už jela na policejní služebnu a kriminalisté zahájili okamžitou operativní činnost. Přes kamerový systém se jim velmi rychle podařilo vystopovat podezřelého a zanedlouho ho v obchodním centru na Náměstí Republiky zadrželi.

Cizinec měl podle policie u sebe více než sto šedesát tisíc korun v hotovosti, přičemž z účtu poškozené vybral necelých čtyřicet tisíc, takže bylo jasné, že to nebyl jediný neoprávněný výběr z bankomatu.

Po výslechu poškozené detektivové zjistili, že podvodníci vymysleli nový způsob, jak připravit lidi o peníze. Poškozeným přijde SMS, ve které mají informaci například o přeplatku na daních a odkaz na stránku, kde mají zadat své údaje k bankovnictví, aby jim mohl být tyto peníze vyplaceny.

Po zadání údajů jim zavolá údajný pracovník banky, který ale má údaje k účtu poškozených a přístup do něj. Ten jim sdělí, že mají napadený účet a k záchraně jejich finančních prostředků je zapotřebí změnit jejich pin na kartě přes mobilní aplikaci jejich banky.

Poté jim zašlou odkaz ke stažení, nejedná se ale o oficiální aplikaci banky, ale o podvodnou. Po stažení této aplikace a přihlášení mají lidé přiložit platební kartu ke svému mobilnímu telefonu, přičemž ale dojde k přenesení signálu NFC do jiného mobilního zařízení, se kterým je další podvodník u bankomatu, odkud může vybírat peníze.

"Vzhledem k tomu, že mají přístup do jejich bankovnictví, tak pro ně není problém například ani to, že si dle potřeby změní limity na kartě, aby mohli vybírat větší částky. Pokud se jim však nepodaří přesvědčit poškozené ke stažení aplikace, tak provedou bezhotovostní převod na jiný účet, ke kterému mají přístup," uvádí policisté.

Zadržený dvaadvacetiletý cizinec je stíhaný vazebně a je obviněný ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což může v případě odsouzení skončit až na osm let za mřížemi. 

2024-03-28T15:22:48Z dg43tfdfdgfd