POJAR O SCHůZCE FIALY S BIDENEM: „BYLA DLOUHá, PROTáHLA SE.“ KDO SE VíC PTAL A KDO VíC ODPOVíDAL?

Pondělní schůzky s americkým prezidentem Joem Bidenem se zúčastnil i Tomáš Pojar, národní bezpečnostní poradce premiéra Petra Fialy (ODS). „Byla to schůzka dlouhá, která se protáhla,“ řekl pro Dvacet minut Radiožurnálu s tím, že rozhodně nešlo jen o fráze nebo společnou fotku. „Jestli to mám říct nějakou hantýrkou fotbalovou nebo hokejovou, o něco více se ptal premiér a o něco více odpovídal prezident,“ zhodnotil setkání s tím, že to ale bylo oboustranné – prezidenta Bidena zajímalo, jaká je situace v Evropě a jak Česko vnímá Ukrajinu, a premiér se zase ptal na situaci na Blízkém východě.

Na americké straně se schůzky zúčastnil ještě americký ministr zahraničí Tony Blinken, národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan či Mike Carpenter, který v Národní bezpečnostní radě zodpovídá za Evropu, a americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet. Na české straně tam byl 1. náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák nebo český velvyslanec v USA Miloslav Stašek. A samozřejmě Tomáš Pojar a další. 

Agenda podle Pojara byla jasná a k žádným překvapením nedošlo. „Nebylo to tak, že by se jedna strana přetlačovala nebo říkala, že by se tam o něčem mluvit nesmělo, nebo naopak tlačila nějaké téma, které by ta druhá strana nechtěla,“ sdělil.

Do přípravy aktuální vývoj v Izraeli nezasáhl. „Ten íránský útok naštěstí nebyl úspěšný, ta situace neeskalovala, vše běželo tak, jak bylo předem domluveno, nic nebylo zpochybněno. Samozřejmě se premiér s prezidentem bavili o Blízkém východě možná delší dobu, než kdyby k tomu setkání došlo před čtrnácti dny,“ řekl.  

>

Nejdůležitějším tématem byla bilaterální spolupráce, pak Ukrajina a následně Izrael. „Možná v nuancích se neshodujeme, ale celkově víme, kdo na Ukrajinu zaútočil, víme, co bude znamenat, kdyby ten agresor vyhrál,“ řekl Pojar. Logicky je podle něj české těžiště zájmu více na Ukrajině, protože je to k ní blíže. Spojené státy jsou více soustředěné třeba na Čínu nebo do Pacifiku.

„Obě strany vědí, že Evropa musí dělat více a že bezpečnost Evropy nemůže být postavená jenom na bedrech amerických daňových poplatníků. Ale zároveň tak, jak my potřebujeme v Evropě Spojené státy a potřebujeme, aby Spojené státy pomáhaly zadržovat Rusko, tak někdy jindy budou potřebovat Spojené státy zase evropskou podporu,“ řekl. Kdyby došlo naopak k rozkmotření, tak by různí predátoři na světě měli větší váhu.

V Kongresu jde nyní o schvalování dalšího balíku pomoci Ukrajině. Pojar míní, že Fiala tomu pomoci může. Zájem o účast na akcích, kde bude premiér hlavním řečníkem, je prý překvapivý. Zvyšuje to podle něj šanci, že se podaří někoho trochu přesvědčit.

Biden ocenil i českou muniční iniciativu a Česko své kroky se Spojenými státy koordinuje, o peníze je ale nežádá, protože jde o evropskou iniciativu. „Je to iniciativa otevřená pro evropské státy tak, aby evropské státy ukázaly, že to myslíme vážně, že chceme přispět a že nechceme spoléhat jen na Spojené státy,“ uvedl Pojar. I proto se podle něj lépe argumentuje zastáncům větší pomoci v Kongresu, když to není jen na USA. Jakmile Washington uvolní finance, tak bude dodávat z vlastních zdrojů.

>

Jednání bylo i o jaderné energetice. Biden se však neptal na americkou firmu Westinghouse, která se přihlásila do tendru na dostavbu elektrárny Dukovany, ale nesplnila podmínky. Americký lídr věděl, že firma nepodala závaznou nabídku. „Byl velmi dobře informován,“ sdělil Pojar. Bavili se spíš o dalších aspektech spolupráce, například o dodávkách jaderného paliva pro české jaderné elektrárny a o spolupráci na vývoji, případně výstavbě malých modulárních jaderných reaktorů.

Zatím ale žádná taková smlouva o zmíněných malých modulárních reaktorech nebyla uzavřena. „Ten český zájem je skutečně se podílet na těch projektech a být tam spoluinvestorem a udělat z České republiky jedno z center nejen vývoje, ale pak i výroby těchto reaktorů nikoliv pouze pro ty, které  budou stát v České republice, ale i jinde v Evropě, případně jinde ve světě,“ uvedl. Teď je to na českých firmách, například na ČEZ.

Dále Pojar vnímá obrovský potenciál ve spolupráci třeba na Ukrajině, kde Westinghouse působí stejně jako české firmy, třeba Škoda Jaderné strojírenství. V energetice Fiala také apeloval, aby Spojené státy neomezovaly vývoz zkapalněného plynu do Evropy. „Tam nás americká strana ujistila, že k žádným zásadním změnám nedojde a Amerika bude otevřená vývozům do Evropy,“ sdělil.

>

Důležité jsou podle Pojara i oboustranné investice, proto se přední čeští investoři zúčastní stejně jako Fiala i úterní večeře. „Tady na té večeři bude 6 hlavních českých investorů, kteří investují ve Spojených státech, je o tu večeři obrovský zájem, přijde několik kongresmanů, přijdou klíčoví lidé z administrativy, klíčoví lidé z byznysu a to je něco, co je nového,“ sdělil.

Vztahy s USA se podle něj nezmění ani po příštích volbách, kde kandiduje Joe Biden a Donald Trump, ať už dopadnou jakkoliv. Vztahy jsou podle něj založeny na daleko hlubším a solidnějším základě. „Já se nebojím vztahů s novým americkým prezidentem, ať již to bude jeden nebo druhý, protože co trvá už posledních 30 nebo 35 let, to si myslím, že není naštěstí možné jen tak rychle odbourat,“ uvedl.

2024-04-16T17:55:13Z dg43tfdfdgfd