POBODáNí VěříCíCH U SYDNEY: MOHLO JíT O TERORISMUS, TVRDí POLICIE. TEENAGER ZřEJMě úTOčIL SáM

Pondělní útok nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily v úterý australské úřady. Podle dosavadních zjištění byl útok nábožensky motivován, informoval web The Sydney Morning Herald. Zadržený 15letý útočník pravděpodobně jednal sám, uvedla Karen Webbová, policejní komisařka australského státu Nový Jižní Wales.

Na předměstí ve Wakeley asi 30 kilometrů západně od centra Sydney 15letý útočník pobodal čtyři osoby včetně biskupa z Asyrské církve. Nikdo ze čtyř zraněných není v ohrožení života, píše The Sydney Morning Herald. Policie útočníka zadržela a pro jeho vlastní bezpečí ho držela v kostele, neboť v okolí se shromáždil dav, který házel po policii kamení a žádal vydání útočníka.

Na videu, které pořídil očitý svědek, je slyšet, jak útočník arabsky říká: „Kdyby neuráželi mého proroka, nepřišel bych sem. Kdyby se nepletli do mého náboženství, nepřišel bych sem.“

ČTĚTE TAKÉ: Další masakr v Sydney: Útočník vtrhl do kostela, pobodal kněze i několik věřících

Policie útočníka již dříve znala, nevedla ho však na seznamu osob podezřelých z terorismu, uvedla Webbová. Čin byl podle ní promyšlený, neboť útočník se vybavil nožem a cestoval do kostela, který je poměrně daleko od místa jeho bydliště.

Výtržníky komisařka varovala, že jejich jednáním se bude policie rovněž zabývat a mohou v nadcházejících dnech očekávat návštěvu vyšetřovatelů. Při útoku rozlíceného davu byli zraněni nejméně dva policisté, uvádí ABC News.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrůzný útok v Sydney. Zemřelo šest lidí, mezi pobodanými je i matka s malým dítětem

2024-04-16T05:06:58Z dg43tfdfdgfd