PLZEňSKý ZASTUPITEL ZBOžňUJE RUSKO A šíří JEHO PROPAGANDU. NA ZASEDáNí NECHODí, JE ALE NEODVOLATELNý

Jakub Zieba studuje a žije v Rusku. Zároveň je ale také plzeňským zastupitelem za SPD. Za poslední rok a čtvrt se fyzicky zúčastnil pouze jediného zasedání zastupitelstva. Zastupitelé prvního plzeňského obvodu se proto v tomto týdnu rozhodli, že online účast na jejich zasedání bude možná jen dvakrát ročně. Dosud jednací řád zastupitelstva tuto možnost, která byla nastavena během kovidové pandemie, nijak neomezoval.

Student Jakub Zieba složil slib zastupitele 7. prosince 2022. Do zastupitelstva ÚMO Plzeň 1 se dostal z pozice náhradníka díky tomu, že po volbách odstoupil lídr kandidátky SPD, šedesátiletý asistent pedagoga Roman Štafa.

Za poslední rok a čtvrt byl Zieba osobně přítomen na schůzi zastupitelstva jen jednou. Třikrát se připojil online a třikrát vůbec. Funkci zastupitele největšího plzeňského obvodu tak vykonával prakticky na dálku z ruského Volgogradu, kde studuje.

Už loni v únoru navrhla ale bývalá starostka obvodu, zastupitelka za ODS Helena Řežábová, změnu jednacího řádu.

„Každý zastupitel by si měl udělat čas a na schůzi přijít. Ráda bych tady příště pana Ziebu potkala osobně, případně bychom se mohli bavit o změně jednacího řádu v tom smyslu, aby distanční účast byla možná jen například v případě nemoci,“ řekla tehdy.

Změnu odhlasovali zastupitelé až tento týden 20 hlasy z 25 přítomných. Proti byli jen dva zastupitelé za SPD a tři zastupitelé za ODS se zdrželi.

„Navrhujeme, aby byla účast online umožněna jen dvakrát za rok bez udání důvodu. Po vyčerpání dvou distančních účastí v roce již nebude možné se jednání takto účastnit. Věc jsme konzultovali s Ministerstvem vnitra, které doporučilo stanovit nediskriminační a dopředu předvídatelné pravidlo pro všechny zastupitele,“ vysvětlila HlidaciPes.org mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

„Co se týče konkrétně pana zastupitele Zieby, pro nás je zásadní, že má trvalé bydliště v našem obvodě a byl řádně zvolen. Naše vedení upřednostňuje osobní účast na jednání zastupitelstva. Ale je na každém zastupiteli, jak se zodpovídá svým voličům. Straně, za kterou je navržen jako nestraník, tento jeho přístup nevadí,“ doplnila.

Neúčast Zieby na schůzích kritzují opoziční zastupitelé. „Domníváme se, že tímto způsobem se nedá odpovědně vykonávat činnost zastupitele našeho obvodu,“ řekli webu HlídacíPes.org Ilona Jehličková a Martin Leška (TOP09).

Jakub Zieba na dotazHlidaciPes.org nereagoval. Neodpověděl ani předseda zastupitelského klubu SPD Jan Peterka. Ten již loni pro HlídacíPes.org řekl, že s Jakubem Ziebou jsou oba zbývající zastupitelé za SPD v kontaktu přes mail nebo Skype. „Jestli se bude zastupitelstva účastnit, to je na něm,“ uvedl.

Výzva k rezignaci za kolaboraci

Zieba byl již loni v lednu vyzván opozičními zastupiteli k rezignaci. Důvod? Dlouhodobě obdivuje současné Rusko i někdejší režim diktátora Stalina a veřejně tyto názory prezentuje na sociálních sítích. 

„Ctíme výsledek voleb a rozdělení mandátů jednotlivým kandidujícím subjektům, považujeme však za nepřijatelné, aby kterýkoliv zastupitel kolaboroval s nepřátelskou mocí. Postoje a vystupování Jakuba Zieby jsou plivnutím do tváře všem obětem ruské agrese vůči Ukrajině,“ uvedla tehdy na zasedání Ilona Jehličková (TOP09).

Jakub Zieba byl připojen online a na výzvu reagoval stručně: „Je to váš soukromý názor, určitě rezignovat nebudu.“

Vedení obvodu se od Ziebových projevů distancovalo už v prosinci 2022, poté, co o jeho veřejně šířených prokremelských názorech informovala média. „S postoji, kterými se nový zastupitel prezentuje na sociálních sítích, vedení prvního plzeňského obvodu nesouhlasí,“ stálo v prohlášení.

Klubu SPD podle jeho předsedy vystupování Jakuba Zieby nevadí. „V pohledu na problematiku obvodu se shodneme, co se týká jeho dalších názorů, to je jeho věc. Máme svobodu projevu,“ uvedl loni na dotaz webu HlidaciPes.org Jan Peterka.

Chvála ruských voleb a Stalinův obraz

Jakub Zieba provozuje už déle než rok kanál na platformě YouTube, kde propaguje Rusko a šíří prokremelskou propagandu. V posledních týdnech publikoval několik videí, v nichž lidem radí, jak se přestěhovat do Ruska a jak tam získat práci i bydlení. Na Telegramovém účtu tento týden sdílel, že si pořídil velký portrét Stalina. Dle dřívějších prohlášení chce založit Stalinské muzeum.

Pravidelně se také vyjadřuje pro různé prokremelské platformy. Na začátku dubna citoval telegramový kanál PolitRus Ziebovy názory na poslední prezidentské volby v Rusku:

„Zejména český občan Jakub Zieba, který se opakovaně vyjadřuje na stránkách #PolitRUS, se vysmívá českým médiím, která vydávají na míru šité nesmysly o tom, že ruský vůdce Vladimir PUTIN může vyhrát jen podvodem, volby označují za cirkus a fantazírují o 50 procentech hlasů údajně připsaných Vladimiru Vladimirovičovi. Přitom česká média nepřipouštějí ani myšlenku, že lidé šli do volebních místností dobrovolně a rozhodli se zcela svobodně. Že by takové závěry vyvozovali ze zkušeností z voleb v České republice?“

„Co se týče příznivců Ruska a Vladimira Putina v České republice, všichni také očekávali, že se vítězem stane Vladimir Vladimirovič. Uvědomují si, že ruští občané skutečně podporují svého národního vůdce a skutečně ho půjdou (a šli) volit,“ cituje stránka Jakuba Ziebu.

„Podle něj jsou volby v České republice poněkud odlišné. Samotný průběh je podobný, ale ve volebních místnostech není taková kontrola: nejsou zde instalovány kamerové systémy a neprobíhá přísná kontrola ze strany pozorovatelů. Zároveň jsou volby v Rusku ,falešné‘, zatímco v zemích EU jsou demokratické. Další dvojí metr…“

Zastupitel je neodvolatelný

Ke studiu ve Volgogradu se Zieba dostal přes Ruský dům v Praze, který místa na ruských univerzitách českým studentům zprostředkovával. Volgograd ho prý lákal svou hrdinskou historií, řekl v jednom ze svých videí na YouTube.

Česká BIS ale v současné době studium v Rusku nedoporučuje. „Každý, kdo by se rozhodl v Rusku studovat, musí počítat s tím, že tam bude předmětem zájmu jejich zpravodajských služeb, a to nejen v průběhu studia, ale třeba i za mnoho let, až například dosáhne v kariéře významného postavení. Stejně tak se, jako člověk z nepřátelské země, může stát terčem útoků ze strany běžných Rusů,“ uvedl v lednu 2023 pro HlídacíPes.org mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Zieba na postu zastupitele plzeňské „Jedničky“ zůstane i přes neúčast na zasedáních a veřejnou propagaci Putinova Ruska a Stalina. Česká legislativa totiž neposkytuje žádný nástroj, jak někoho z postu zastupitele obvodu odvolat.

„Když se podíváme na současnou legislativu, zastupitelům za absenci nic nehrozí. Nelze je odvolat, nepřichází o svůj mandát – museli by sami rezignovat,“ uvedla mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Nadšený podporovatel Stalina a Putina tak bude i nadále placen z veřejného rozpočtu a bude pobírat měsíční odměny za svůj post. „Odměny pro neuvolněné zastupitele jsou nastaveny obecně pro všechny stejně, její výše je stanovena zákonem o obcích. Podle tabulky platné od 1. 1. 2024 činí odměna pro neuvolněné zastupitele v obci od 20 001 do 50 000 obyvatel 3042 Kč měsíčně,“ upřesnila mluvčí obvodu. Jakub Zieba tedy stojí daňové poplatníky 36 504 korun ročně, za čtyřleté funkční období to představuje zhruba 146 tisíc.

Do zastupitelstva kandidoval Zieba v roce 2022 již podruhé. Na kandidátce SPD se objevil také v roce 2018, a to dokonce jako její lídr. Tehdy se ale SPD do zastupitelstva obvodu nedostala. V roce 2022 získala v prvním plzeňském obvodě 9,72 %, což znamenalo tři zastupitele z 27.

Na dvanácté pozici kandidátky SPD se v roce 2022 objevil také Ziebův dědeček Bohumil Zieba. Ten se o post zastupitele obvodu ucházel již potřetí. V roce 2018, kdy byl jeho vnuk Jakub lídrem kandidátky SPD, zaujímal Bohumil čtvrtou pozici. V komunálních volbách v roce 2014 kandidoval za hnutí ANO. V roce 2018 doplňovala z jedenáctého místa zmíněné duo vnuk-děda ještě Jakubova babička Jaroslava Ziebová.

Vládnoucí koalici v obvodě tvoří nyní hnutí ANO, PRO Plzeň, Česká pirátská strana a STAN. Městský obvod Plzeň 1, kde žije téměř 50 tisíc z celkových zhruba 170 tisíc obyvatel Plzně, tak kopíruje situaci na plzeňském magistrátu. I tam se SPD do zastupitelstva dostala v roce 2022 poprvé a je v opozici.

2024-04-28T06:15:18Z dg43tfdfdgfd