Trending:


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


„Hnali nás dál a dál…“ Hladový pochod Němců dorazil před 79 lety do Králík

Hladové pochody, pochody smrti. Tragické průvodní jevy posledních měsíců druhé světové války, ale i doby bezprostředně po jejím konci. Víme o nich poměrně málo, splývají nám a to není dobře. Pochody smrti organizovali nacisté, aby evakuovali a likvidovali vězně z koncentračních táborů, které byly s postupem spojeneckých vojsk postupně uzavírány. Probíhaly od léta 1944 až do posledních


Letiště Václava Havla Praha hlásí: Situace se zavazadly je stabilizovaná

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Miroslav (55): Soused si postavil kolem pozemku betonový plot. Do smrti se na tu hrůzu budu muset koukat

Miroslav je znechucen. Jeho noví sousedé si celý pozemek obehnali dvoumetrovým betonovým plotem. V kombinaci s Miroslavovým oplocením je to komická podívaná.


Biden se označil za nejlepšího kandidáta proti Trumpovi. V duelu prý byl nemocný

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru pro stanici ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, kde bude soupeřit s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. V očekávaném interview, které následovalo po neúspěšné televizní debatě s Trumpem, se Biden snažil přesvědčit voliče o své schopnosti zvládnout další volební období. Odmítl nezávislé lékařské vyšetření, ale uvedl, že během debaty byl nemocný.


„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.


Tragédie před zraky dětí. Žena za oblečení visela z lanovky, ze 150 metrů se zřítila do údolí

Velmi smutný konec má dovolená v Alpách rodiny z italské provincie Trento. Teprve 41letá učitelka Margherita se nešťastně zamotala do lanovky, která se rozjela dříve, než se z ní ženě podařilo vyprostit. Kus oblečení ji neudržel, a tak se přímo před zraky manžela a dvou malých dětí zřítila do hlubokého srázu, kde zemřela. K tragédii došlo ve čtvrtek okolo jedenácté hodiny dopoledne v údolí Anzasca v obci Calasca Castiglione, informují italská...


Průzkum: Většina Čechů podceňuje kontroly elektrických a plynových zařízení

Praha - Češi podceňují kontroly svých elektrických a plynových zařízení. Více než 60 procent z nich nedělá kontroly elektroinstalace. Na pravidelné revize pamatuje pouze 18 procent lidí. Se zraněním zaviněným elektřinou se přitom setkala až třetina lidí. Téměř polovina domácností neřeší také kontroly plynových zařízení. Vyplývá to z průzkumu energetické společnosti epet.


V Řepích zasahovali policisté se samopaly. Na ulici někdo střílel

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


Rusko je středověký stát, říká Mark Galeotti

Když vůdce ruské žoldnéřské wagnerovské skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil pochod na Moskvu s cílem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, vypadalo to na zásadní krizi ruského státu. Pak ale vzpoura skončila stejně náhle, jako začala. Podle dohody, kterou údajně vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, wagnerovci dostali imunitu za vzpouru a za to se mohli stáhnout do Běloruska. Svět si...


Sledujte RADAR: V Česku udeří velmi silné bouřky s kroupami. Kde platí zpřísněná výstraha?

Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu před polednem zpřísnili výstrahu před bouřkami. Na jihu Čech mohou totiž být i velmi silné, vyskytnou se také přívalové deště a kroupy.


Policie objasnila vraždu na Teplicku. Podezřelému hrozí až 18 let vězení

Policie od středy vyšetřuje případ vraždy na Teplicku. Dvaapadesátiletého muže zastřelil o tři roky starší muž, jehož zadrželi strážci zákona. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v délce až 18 let.


V Česku opět padaly teplotní rekordy, vedro vystřídaly od západu bouřky

Na 11 místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová maxima teploměr ukázal zejména v Praze a ve středních Čechách, nejtepleji bylo v pražské Libuši, kde naměřili 34,3 stupně Celsia. Po vedrech se od západu do Česka rozšířily silné bouřky. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).


Tragická smrt mladého cyklisty při závodech: Nepřežil pád při sjezdu z nejvyšší hory Rakouska

Norský cyklista André Drege přišel o život v sobotní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy.


Vlámský zájem se připojuje k Patriotům pro Evropu

Belgická strana Vlámský zájem se připojí k Patriotům pro Evropu (Patriots for Europe), nové plánované frakci v Evropském parlamentu. Uvedl to v sobotu večer web vlámské veřejnoprávní stranice VRT. „S hrdostí chceme být součástí této politické rodiny. Spojuje nás láska k našim lidem a rozmanitosti evropských národů. Společně můžeme zajistit, že naši lidé budou v Evropě opět na prvním místě,“ uvedl podle Vrt.be předseda strany Tom Van Grieken....


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Spolu půjde do voleb kompletní jen ve čtyřech krajích. Jinde se nedohodly všechny strany

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 budou v zářijových krajských volbách kandidovat společně ve čtyřech regionech. Společnou kandidátku utvořili ve Středočeském kraji, Libereckém kraji, na jihu Moravy a v Moravskoslezském kraji. V dalších osmi krajích se na spolupráci dohodly alespoň dva ze tří subjektů tvořících vládní koalici Spolu. Pouze ve Zlínském kraji bude každá z těchto stran na jiné kandidátce.


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Karlovy Vary - Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným...


Tusk zesměšnil Orbána po jeho setkání s Putinem

Polský premiér Donald Tusk se na sociálních sítích dotázal, zda se někdo cítí bezpečněji po setkání maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.


Poplach v Třebotově u Prahy. Místní hlásili střelbu, na místě zasahovala policie

Ve středočeské obci Třebotov nedaleko Prahy zasahovala v sobotu v podvečer policie poté, co byla svědky nahlášená domnělá střelba. Do akce byl zapojen i vrtulník, informovala agentura AKTU.cz.


Maďarsko odůvodňuje zrušení schůzky Szijjártóa s Baerbockovou technickými důvody

Budapešť - Maďarsko zrušilo pondělní schůzku šéfa své diplomacie Pétera Szijjártóa s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou v Budapešti z technických, nikoliv politických důvodů. Uvedlo to dnes podle agentury Reuters maďarské ministerstvo zahraničí. O zrušení naplánovaného jednání informovala v pátek německá diplomacie, která zároveň vyjádřila ohromení nad krokem Budapešti.


Promáčený Macháček s úsměvem na tváři, zamilovaní Sandeva s Prachařem či Chýlková po operaci. Hvězdy v karlovarském lijáku

Karlovarské divadlo se ve středu zaplnilo k prasknutí. Ivan Trojan totiž zazářil v monodramatu Žáby a tuto příležitost si nenechala ujít plejáda známých osobností. Jak zachytili fotografové eXtra.cz, celebrity nezastavil ani nepřestávající silný déšť. Z míry se nenechal vyvést například Jiří Macháček či Ivana Chýlková.


Z magnetofonových kazet vytváří Pražák designové peněženky. Nápad vznikl z nouze

Před lety zažíval Franišek Hanf z Prahy krušné období, kdy mu chyběly peníze na vánoční dárky. Z nouze však vznikl originální nápad. Posbíral doma starý materiál a začal vyrábět designové předměty. Dnes dokáže během pár minut vykouzlit ze staré magnetofonové kazety třeba netradiční peněženku.


Biden: Jen kdyby sestoupil Bůh a řekl: ‚Joe, odejdi ze závodu‘, tak bych odešel ze závodu“. Neřekli, že mám jít k neurologovi

Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro americkou stanici ABC, který měl být jeho šancí na reparát po fiasku v prezidentské debatě, uvedl že se v žádném případně nehodlá vzdát a odstoupit. Sám sebe prohlásil za nejkvalifikovanějšího protikandidáta pro exprezidenta Donalda Trumpa, nikdo jiný ho podle Bidenových slov nedokáže porazit. Jediný, kdo by ho podle jeho slov mohl přimět ke stažení své kandidatury je „Bůh všemohoucí“, uvedl Biden v...


Muže v Bobnici zabil padající strom


Američané ruší vojenské manévry v Gruzii. Tbilisi vzneslo křivá obvinění

Americká vláda na neurčito odložila vojenské cvičení Noble Partner, které mělo proběhnout na přelomu července a srpna v Gruzii. Informovalo o tom v pátek americké ministerstvo obrany v prohlášení na webových stránkách.


Noční můra na letišti v Turecku: České rodině nechtěli do letadla vzít děti

Čeští turisté, kteří se před pár dny vraceli z turecké Antalye, zažili na letišti nepříjemné překvapení. Společnost Smartwings jim na palubu letadla odmítla pustit děti do 15 let s odůvodněním, že jejich letenky nejsou v systému.


Tajný mejdan herecké honorace: Polívka s rozjuchanou Marcelou, Mádl středem pozornosti a křepčící Issová. Víno teklo proudem

Ke karlovarskému festivalu patří noční party a nejinak tomu bylo i v pátek večer. Do baru Bokovka se slétla plejáda herců i dalších celebrit a zábava trvala až do nočních hodin. Nechyběli Bolek Polívka s dcerou Annou, Jiří Mádl, Jitka Schneiderová nebo Jan Hřebejk. Jak zachytil fotograf eXtra.cz, alkohol tekl proudem.


Video: Žralok u pobřeží Texasu napadl čtyři lidi, ženě vykousl kus lýtka

Jižní pobřeží Texasu v Den nezávislosti zachvátila panika, když na návštěvníky pláže několikrát zaútočil ten samý žralok.


Na Kutnohorsku po nárazu auta do stromu zemřelo dítě, další dva zranění

Starkoč (Kutnohorsko) - Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku dnes odpoledne zemřelo dítě, řidička a druhé dítě z auta utrpěly středně těžká zranění. Na místo letěl vrtulník záchranné služby z Hradce Králové. Silnice I/17 je nyní kvůli vyšetřování nehody uzavřená, řidiči musí použít objízdnou trasu. Vyplývá to z informací od mluvčích policie a záchranné služby.


Ostuda českých turistů. Na nafukovací matraci je odnesl vítr, záchranář nešetří kritikou

Záchranáři v Chorvatsku mají plné ruce práce s nezodpovědnými turisty – do problémů se dostala i skupina Čechů, kterou unesl vítr, když byli na moři na nafukovací matraci. Informoval o tom web dnevnik.hr.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


BagárovÁ v O2 areně NEVYSTOUPÍ: Mareš prozradil, KOLIK lístků se prodalo... To je BÍDA!

Monika Bagárová v pátek slaví kulaté 30. narozeniny. Je začátek léta, během kterého měly původně vrcholit přípravy na její velký koncert v O2 areně. Show se ale nakonec neuskuteční. Prsty v organizaci měl i Leoš Mareš, který se dnes zpěvačce znovu omluvil.


Pokračování knihy Psí život opět pomáhá nemocným jezevčíkům

Pokračování bestselleru Psí život s podtitulem Jesnění Jaroslava Irovského jde ve stopách úspěšného prvního dílu. Oba výtisky totiž pomáhají nemocným psům z organizace Jezevčíci v nouzi.


Česko zasáhne další vlna extrémních bouřek. Hrozí kroupy velké jako pingpongový míček

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které by měly Česko zasáhnout během podvečera, zejména jižní Čechy. Bouřky by měly doprovázet přívalové srážky, nárazy větru s kroupami. "V Jihočeském kraji mohou být bouřky doprovázené krupobitím o velikosti přes 3 cm, nárazy větru až 90 km/h a přívalovým deštěm o intenzitě 30 mm," varuje pro eXtra.cz meteoroložka Dagmar Honsová.


Starmer ujistil Zelenského, že Británie bude nadále podporovat Ukrajinu

Londýn/Kyjev - Nově zvolený britský premiér Keir Starmer slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Londýn bude nadále podporovat Ukrajinu, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Informovala o tom kancelář ministerského předsedy na svém webu. Zelenskyj na síti X napsal, že státníci spolu mimo jiné projednali přípravu stoleté dohody o partnerství mezi zeměmi.


Komentář | Daň z cukru, kterou zvažuje česká vláda, konzumaci cukru či kalorií nesnižuje

Vládní politici rozběhli kampaň za daň z cukru, resp. za slazených nápojů. Vědecky ovšem podložená není. Jediné, co je jisté, je, že zvýší daňové inkaso, které mohou politici přerozdělovat, a že tak zvýší moc státu nad našimi životy.


Policisté ukončili pátrání po třináctileté dívce z Chebska. Je v pořádku, informovali

Policie pátrala po třináctileté dívce z Chebska. Ta odešla ve čtvrtek odpoledne z domova a už se nevrátila. V pátek odpoledne policisté na sociální síti X informovali, že dívku našli a je v pořádku.


Žralok v USA pokousal čtyři lidi


Jaderný útok na Ukrajinu? Za oprávněný ho dnes považuje každý třetí Rus, uvádí průzkum

Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.


Vstup Ukrajiny do NATO se stává realitou. Na summitu zazní konkrétní kroky

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.


Situace na pražském letišti je stabilizovaná. Lidé už neodlétají bez zavazadel

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Nejelegantnější páry ze zakončení festivalu: Gentleman Bartoška i střídmý Peroutka

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ve finále. Slavnostní zakončení si nenechala ujít celá plejáda slavných osobností, z nichž jich mnoho přišlo v páru. Pozornost na sebe pochopitelně strhl prezident festivalu Jiří Bartoška (77), který po boku manželky působil jako dokonalý gentleman. Kdo další vypadal elegantně?


Vydělal na instantních nudlích pro Ukrajince, s elektromobily nejbohatší Vietnamec narazil

V Sovětském svazu vystudovaný Pham Nhat Vuong buduje „Teslu z Hanoje“. Napodobit příběh americké automobilky se však daří nejbohatšímu Vietnamci jen zčásti. Jeho VinFast na rozdíl od Elonem Muskem vybudovaného gigantu totiž postrádá jednu maličkost: zákazníky. Vůbec první vietnamská automobilka, jejíž počin bedlivě sledují komunističtí lídři státu, pro jehož ekonomiku není výkonnost mateřského koncernu Vingroup zdaleka nepodstatná, však nyní...


Putin před Orbánem řekl, že Rusko stojí o úplný konec války na Ukrajině

Rusko volá po úplném konci války na Ukrajině, nikoliv po příměří, řekl ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po pátečním setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Informovala o tom ruská státní agentura TASS.


Soud poslal do vazby 55letého střelce, který podle policie zabíjel v Teplicích

Teplice - Soudce dnes poslal do vazby pětapadesátiletého střelce, který ve středu večer v Teplicích podle policie zabil o tři roky mladšího muže. Podlehl střelným zraněním. Střelce policisté zadrželi. Podnět vyšetřovatele k vzetí do vazby státní zástupce i soud akceptovali a obviněný byl umístěn do vazební věznice, uvedla dnes policie na síti X.


Vzdal se a prosil o pomoc, vojáci pak Rusa „prostě střelili do hlavy“, přináší svědectví NYT

Někteří příslušníci bojových skupin tvořených dobrovolníky ze zahraničí se na Ukrajině měli dopouštět násilí na zajatých ruských vojácích. Podle výpovědí bývalých členů zahraničních jednotek docházelo od počátku ruské agrese k porušování Ženevských úmluv, včetně vraždění vzdávajících se bojovníků. Svědectví přinesl americký deník The New York Times (NYT). Z usmrcování zajatců jsou podezřelí také ruští okupanti.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Kara-Murzu převezli do vězeňské nemocnice, prozradila manželka

Ruského opozičníka Vladimira Karu-Murzu převezli do vězeňské nemocnice, kam za ním znemožnili přístup jeho právním zástupcům. V pátek to na sociální síti X uvedla manželka vězněného politika Jevgenija.