PETR FIALA úřADUJE V AMERICE: VTíPKY ODKAZUJíCí NA TERMINáTORA A SETKáNí S PREZIDENTEM BIDENEM

Premiér Petr Fiala je na návštěvě Spojených států, kde se má setkat i s tamní hlavou státu Joem Bidenem, probírat se budou světové konflikty i přátelské vztahy obou zemí. Navštíví také centrálu americké CIA, kam ho doprovodí i šéfové tří českých tajných služeb, jak píše Deník N. S americkým prezidentem by měl poté projednávat pomoc Ukrajině či situaci v Izraeli.

"Poslední porada před příletem do Spojených států. Zítra mne přijme v Bílém domě americký prezident Joe Biden," svěřil se svým sledujícím na sociálních sítích premiér Petr Fiala. Pak už přiložil fotografie z toho, jak ve Spojených státech vystupuje z letadla. "Dobré ráno z Washingtonu! Na úvod své pracovní návštěvy mířím na jednání s ředitelem CIA," napsal později. Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar Deníku N řekl, že na schůzku do CIA dostali pozvání šéfové všech tří českých tajných služeb.

Podpora Ukrajině

Ministerský předseda je ve Spojených státech na dvoudenní návštěvě, jejímž hlavním bodem je dnešní setkání s prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě. Premiérova žena se ale cesty neúčastní. Schůzka tak proběhne jinak, než tomu bylo u expremiéra Andreje Babiše, který za tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem dorazil po boku své ženy Moniky.

Před nedělním odletem z Česka Fiala řekl, že se tématu další podpory Ukrajině chce věnovat ve všech rozhovorech s americkými představiteli, které bude mít. "Spojené státy musejí pokračovat ve své podpoře a jedině tak jsme schopni pomoci Ukrajině natolik, aby se dokázala bránit obrovské ruské přesile, což je v zájmu nás všech. Budu se snažit přesvědčit americké přátele, že ta pomoc a podpora je naprosto nutná," uvedl Fiala podle ČTK.

Terorismus Putina na Ukrajině: Prasárna, nulová etika, kritizuje Rusy Andor Šándor

Situace v Izraeli i uctění Havla

Očekává se, že se bude hovořit i o posledním vývoji na Blízkém východě, kde se Izrael stal o víkendu terčem íránského dronového a raketového útoku, který mnozí světoví státníci i čeští politici odsoudili a USA v něm bezpodmínečně podpořily Izrael, i když ho do té doby často kritizovaly kvůli přístupu ke konfliktu s hnutím Hamás.

Aleš Háma se po útoku na Izrael opřel do Tomáše Kluse: Jsi spokojený, Tome? Zpěvák se začal zuřivě bránit

Před odletem z USA uctí v úterý Fiala památku Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka. Havel má bustu v Kongresu a Masaryk sochu v diplomatické čtvrti. Premiér by se měl také sejít s významnými českými investory na americkém trhu. Premiér však nepoletí ihned do Česka, ale zamíří do Belgie.

"Z Washingtonu letím potom do Bruselu na jednání Evropské rady, ano, Evropské rady. Ale prosím vás, já se vrátím," řekl Fiala na víkendovém kongresu ODS v Ostravě a odkazoval tak na slavnou větu z filmu Terminátor.

Související články

2024-04-15T18:51:42Z dg43tfdfdgfd