PENTAGON POSíLá DO JAPONSKA 84 LETADEL, JE MEZI NIMI I NEJNOVěJší STíHAčKA F-15EX

Spojené státy pošlou do Japonska desítky nejlepších bojových letadel a významně tak posílí svou vojenskou sílu v této části světa. Jde o součást obměny amerických sil rozmístěných v Japonsku, která si v příštích několika letech vyžádá 10 miliard dolarů.

V rámci ohlášené modernizace nahradí 48 stíhaček páté generace F-35A stávajících 36 strojů F-16 rozmístěných na letecké základně Misawa na severu Japonska a 36 nových letounů F-15EX Eagle II vystřídá na základně Kadena na Okinawě 48 starších F-15C/D. Ty Pentagon z oblasti stáhl už v roce 2023.

Přečtěte si také: Nejdražší armádní zakázka v historii ČR je podepsána. Americké stíhačky kupujeme za obří sumu

Podle CNN bude také americké ministerstvo obrany modifikovat počet F-35B se zkráceným vzletem a přistáním (STOL) na letecké základně amerického námořnictva v Iwakuni na hlavním japonském ostrově Honšú. Detaily tohoto kroku ale Pentagon neupřesnil.

50 000 amerických vojáků v Japonsku

Pro USA je vojenské spojenectví s Japonskem dlouhodobě hlavní strategickou linkou v Pacifiku. „Plán ministerstva obrany rozmístit nejpokročilejší taktické letouny letectva v Japonsku demonstruje pevný závazek USA chránit Japonsko a oběma zeměmi sdílenou vizi svobodné a otevřené Indo-Pacifické oblasti,“ uvedl Pentagon ve své tiskové zprávě.

Oblast západního Tichomoří je dlouhodobě žhavou lokalitou hlavně kvůli čínským a ruským územním nárokům a rozšiřování zbraňového arzenálu Číny a Severní Koreje. Pro Japonsko je životně důležité zachovat stabilitu hlavně v oblasti Tchaj-wanu, v jehož blízkosti vedou námořní trasy zajišťující 90 % dodávek energetických surovin na japonské ostrovy.

Klíčovou roli hraje ostrov Okinawa, který leží jen 725 kilometrů od Tchaj-wanu. Spojené státy na něm udržují přes 25 000 vojáků a leží zde 70 % amerických vojenských základen v Japonsku. Dalších 25 000 příslušníků amerických sil je rozmístěno na ostatních japonských ostrovech.

Co dokáže F-15EX?

Nové letecké posily jsou namířené hlavně proti Číně, přičemž stroje Boeing F-15EX Eagle II jsou vůbec nejnovějšími stíhačkami amerického letectva. Jde o víceúčelový stíhací letoun, který je výsledkem modernizace osvědčeného stroje McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle. Poprvé vzlétl 2. února 2021, první stroje byly americkému letectvu dodány začátkem června 2024. Jeho vývoj reagoval na nedostatek stíhaček F-22 Raptor i průtahy při konstrukci F-35.

Mohlo by vás také zajímat: Přijeď, nevíš, o čem jaderné zbraně jsou. Přeživší atomové bomby poslali Putinovi drsný vzkaz

Letoun je schopen odpalovat rakety na vzdálenost až 800 kilometrů a zasáhnout tak cíle hluboko v čínském vnitrozemí. Do budoucna Pentagon plánuje tyto stroje osadit raketami s dvojnásobným doletem, jež jsou momentálně ve vývoji.

Zdroj: CNN, U.S. Department of Defense

Video, které jste mohli minout: Americký generál EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-35 potřebujete

2024-07-05T07:54:58Z dg43tfdfdgfd