PAROUBEK PřEDSTAVIL RECEPT NA BOJ S DRAHOTOU. NEFéR A MOžNá I NELEGáLNí NáVRH, NAMíTá EKONOM

Bývalý premiér Jiří Paroubek se stále snaží o comeback do velké politiky. Jako předseda strany ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie navrhuje několik opatření, jak zatočit se státním dluhem či drahými potravinami. Ekonom Pavel Peterka ale pro CNN Prima NEWS uvedl, že jeho nápady nejsou samospásné a některé mohou narazit i na české zákony.

Jiří Paroubek se v poslední době často objevuje na protivládních demonstracích. Jeho kritika míří na současný kabinet Petra Fialy (ODS), který podle něj může za „inflační tsunami“ a pokles ekonomiky. Představil proto několik svých myšlenek, jak stát ze zadlužení dostat.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři z Bulovky jsou po fatální záměně pacientek mimo službu, řekla mluvčí

Své návrhy Paroubek sepsal v dokumentu nazvaném Stoupáme, ne klesáme. V něm si například stěžuje na vysoké ceny potravin, které ale podle Českého statistického úřadu od začátku letošního roku zlevňují. Podle něj by měl stát vybudovat národní obchodní řetězec či podpořit stávající družstevní COOP. „A to pokud se zaváže nakupovat domácí produkci a zveřejňovat výkupní ceny,“ uvedl Paroubek.

Bojovat proti vysokým cenám potravin státními obchody ale podle hlavního ekonoma Roklen Pavla Peterky jednoduše nejde. Podle něj je hlavní otázkou, zda by stát dokázal kompetentně provozovat řetězec, který by působil na českém trhu. „Na to potřebujete mít know-how, a to stát nemá. Nepochybně by musel sáhnout pro lidi ze soukromého sektoru,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

V tom případě by podle něj nastal problém, protože přilákat kvalifikované pracovníky do státní správy se příliš nedaří už léta. Peterka se také zamýšlí nad tím, v jaké formě by mohl řetězec působit. „Tedy zda by stát dotoval provoz nebo by se podobně jako u Českých drah lepily ztráty ze státního rozpočtu. To by znamenalo, že by se z daní dotovaly ceny produktů,“ řekl Peterka.

Ekonom se domnívá, že by se stát neměl pouštět do podnikání obecně. Pokud by navíc vznikl na trhu nový obchodní řetězec, tak by se jednalo i o neférovou konkurenci vůči stávajícím podnikům. „Například kdyby do státního obchodu tekly dotace. Vůči ostatním je to nefér, a navíc to může být i v rozporu se zákonem,“ řekl hlavní ekonom Roklen.

Paroubek chce více zdanit bohatší

Předseda České suverenity sociální demokracie chce také zbrzdit zadlužování tím, že zvýší daně bohatším lidem a ziskovým firmám. „Začněme reálně uvažovat o důraznějším progresivním zdanění příjmů, které by začínalo nad jedním či dvěma násobky průměrné mzdy. Progresivně lze zdaňovat i organizace,“ uvedl Paroubek v dokumentu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Omylem provedený potrat je trestný čin. Poškozená může vysoudit miliony, tvrdí právníci

I tento návrh podle Peterky značně pokulhává. Přiznává ale, že progresivní zdanění navrhuje většina levicových stran a s podobnými plány se můžeme setkat i v zahraničí. „Z mého pohledu není progresivní zdanění dobrým krokem. Když vám daňový systém říká, že když víc pracujete a víc vyděláváte, budete i více danit, tak je to značně demotivující. U nás se často říká, že bohatší lidé by měli platit vyšší daně. Oni je ale platí, i když je daň neměnná,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

Paroubek chce vedle toho zestátnit i ČEZ pomocí výkupu minoritních akcionářů nebo zdanění kapitálových výnosů. Zaměřit se chce také na výstavbu dostupného bydlení garantovanými stavebními úvěry.

2024-03-29T16:43:26Z dg43tfdfdgfd