OSUDOVá NEPOZORNOST: PAVEL ZABIL NA PřECHODU CHODKYNI, PODMíNKA A TřI ROKY BEZ říZENí

Tragickou nehodu z loňského července ve Znojmě, při které nepřežila chodkyně (†62) na přechodu, rozsekl Krajský soud v Brně. Řidiče autobusu Pavla Valentu (60) pravomocně potrestal za usmrcení z nedbalosti dvě a půl roky vězení se čtyřletou podmínkou. Tři roky navíc nesmí řídit motorové vozidlo.

Valenta přiznal vinu, nesouhlasil však jako profesionální řidič se zákazem řízení. „Starám se o matku, vozím ji k lékaři. Mám 40 let praxe za volantem, nikdy se mi žádná nehoda nestala,“ argumentoval.

Při nehodě chodkyně zřejmě spěchala, protože z protisměru se blížily dva kamiony. Náhle se objevila v zorném úhlu Valenty, který však už nedokázal mnohatunové vozidlo zastavit. Podle znaleckého posudku jel ve městě rychlostí 61 kilometrů v hodině. I tento fakt mu proto přitížil.

Vůz se sám rozjel a zabil cizinku (†23): Taxikáře (74) obvinili z usmrcení z nedbalosti! Auto nezajistil „Neštěstí se stalo na místě, kde se má chodec cítit bezpečně,“ podtrhla soudkyně Hana Kleinová, proč odvolání nakonec zamítli. Argumentaci obžalovaného o nutnosti vozit matku odvolací senát odmítl s odkazem na fatální následek a zásah do života rodiny zemřelé ženy. Trest označila soudkyně za spíše mírný.   

2024-05-22T13:13:40Z dg43tfdfdgfd