OSTUDA V SAUDSKé ARáBII?! MEGALOMANSKý PROJEKT SKONčIL FIASKEM

Saudskoarabské království započalo před dvěma lety se stavbou kontroverzního a megalomanského projektu s názvem The Line (Čára). Unikátní 170kilometrové lineární město za více než 12 bilionů korun avšak nebude mít takovou podobu, jakou si saudskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán usmyslel. Město se zkrátí na necelé tři kilometry a obývat jej bude 300 tisíc lidí, namísto původních několika milionů.

Saudskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán představil před dvěma lety ambiciózní město The Line, spadající do futuristické provincie zvané NEOM. Udržitelná stavba rozprostírající se na 34 kilometrech čtverečních měla podle prvotních plánů měřit 500 metrů na výšku, 200 metrů na šířku a 170 kilometrů na délku.

>

Projekt měl být složen z řady budov, které budou z vnější strany pokryty zrcadlovou fasádou. Pro více než devět milionů obyvatel mělo být uvnitř futuristického města vše potřebné včetně škol, nemocnic, obchodů a parků.

Jako hlavní specifikum korunní princ uváděl před časem skutečnost, že obyvatelé nebudou k pohybu po městě potřebovat žádná auta a lidé v Linu nenajdou ani žádné silnice. Přepravit se z jednoho konce města na druhý měla zajistit vysokorychlostní trať a služby měla mít zcela v rukou umělá inteligence. 

>

Ambiciózní plán za bezmála 11 bilionů korun se musel podle deníku Daily Mail změnit. Město, jehož část by měla být otevřena v roce 2030, tak namísto 170 kilometrů na délku, bude měřit pouze 2,4 kilometrů. V projektu by podle nových plánů mělo žít přibližně 300 tisíc lidí. Původní návrhy přitom pracovaly s myšlenkou, že v The Line budou žít miliony lidí.

Jak uvádí agentura Bloomberg, jeden z největších dodavatelů začal dokonce propouštět své pracovníky, které na stavbě zaměstnává. Agentura dále uvádí, že se zástupci projektu NEOM, pod který výstavba města The Line spadá, odmítli k současnému stavu vyjádřit. 

2024-04-15T18:13:30Z dg43tfdfdgfd