OHNIVí MRAVENCI JSOU TéMěř NEZNIčITELNí. PODíVEJTE SE NA JEJICH BOLESTIVý úTOK SE SILNýM NEUROTOXICKýM JEDEM

Mravenci patří mezi živočichy, které není radno podceňovat. Nejen že díky své vynalézavosti prakticky vykazují znaky civilizace, zároveň jsou pověstní svou agresivitou a renomé soupeře, jenž během konfliktů s jinými druhy málokdy tahá za kratší konec provazu. Obzvláště obávaní jsou američtí ohniví mravenci.

Jejich jasně červená barva je varovná sama o sobě, a jedná se o varování, které je třeba uposlechnout. Ohniví mravenci jsou nesmírně agresivní a následky jejich útoku pociťuje jedinec i celý ekosystém. V jedné kolonii může být až 250 000 dělnic, připravených kdykoli se přizpůsobit nenadálé situaci i cizímu prostředí. Ohniví mravenci se šíří do jiných území, přičemž cestují pod zemí, nechají se nést větrem nebo se změní v živý vor. To bylo patrné v roce 2017, kdy Ameriku zasáhl hurikán Harvey. Dělnice z vlastních těl stavěly rafty, nadnášené na vodě pomocí vzduchových bublin.

Čtěte také: Evropa se děsí zamoření ohnivými mravenci. Jejich bolestivé kousnutí může vést ke smrti

Umění přežít

Na mravenčí houževnatost i fatálnost během hurikánu Harvey vzpomíná v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM lékař Benjamin Abo. „Když jsem pomáhal po hurikánu Harvey, byl to velký problém. Shlukovali se do velikých koulí, a když jste se jich omylem dotkli, bylo hotovo. Rozlezli se po celém těle a několik záchranářů mělo těžké reakce. Nejen bolest a vyrážka, ale i nevolnost, zvracení a těžké následky.“

Ohniví mravenci útočí tak, že se uchytí čelistmi a žihadlem v zadečku píchnou silný neurotoxický jed. Kousnutí bolí jako popáleniny, kromě toho mohou ale způsobit puchýře, alergickou reakci či anafylaktický šok. Škody působí také ekosystému v cizím prostředí, protože jako každý invazivní druh i ohniví mravenci vytlačují domorodé druhy. Zároveň poškozují místní plodiny, čímž komplikují život farmářům. Útočí na mladé rostliny, zejména na semena a kořeny.

Mohlo by vás zajímat: Největší sršeň světa je nelítostnou vražedkyní. Podívejte se, jak ji vytrestají včelí bojovnice

Sami si přitom z nehostinných prostředí nic nedělají. Nevadí jim ani sucho, ani městské prostředí. Příbytek si zbudují pod chodníky a základy dalších staveb. V nedávné době se ohniví mravenci objevili na Sicílii, což byla první známka toho, že se jejich vlivu nejspíš nevyhne ani Evropa.

Zdroje: Fireants.org/Encyclopedia Britannica

2024-03-28T06:14:07Z dg43tfdfdgfd