OBRAZEM: PřI BLESKOVýCH ZáPLAVáCH V OMáNU UMíRALY I DěTI. ŘIDIčI V PANICE OPOUšTěLI AUTA

Nejméně 18 obětí na životech, včetně dětí, si vyžádal silný déšť a bleskové záplavy, které v neděli zasáhly Omán, informovaly v úterý tamní úřady. S vytrvalým deštěm, který způsobil záplavy na dálnicích, se potýkají také Spojené arabské emiráty, napsala v úterý agentura AP.

Mezi oběťmi záplav je nejméně devět školáků a jejich řidič. O život přišli poté, co vůz, v němž cestovali v neděli, smetla voda v oblasti Samad aš-Šán, uvedla televize Al-Džazíra. Úřady mezitím stále pátrají po dvou pohřešovaných.

ČTĚTE TAKÉ: Ničivé povodně drtí Rusko. Ural již zaplavil tisíce domů, úřady evakuují další oblasti

Ománská vláda podle televize CNN kvůli nepříznivému počasí nařídila volno pracovníkům ve veřejném i soukromém sektoru v pěti ze šesti regionů. Tam, kde to je možné, mohou zaměstnanci pracovat na dálku. Uzavřeny byly také školy.

Prudký déšť v noci na úterý bičoval také Spojené arabské emiráty. Zaplaveny byly některé klíčové dálnice, mimo jiné v Dubaji, kde kvůli velké vodě řidiči opouštěli svá auta. Špatné počasí mělo za následek také zpoždění letů z dubajského mezinárodního letiště. Školy byly před příchodem bouřky uzavřeny a vládní zaměstnanci, u kterých to bylo možné, mohli pracovat z domova.

Ve Spojených arabských emirátech prší zřídka, a to v chladnějších měsících. Mnoho silnic a dalších oblastí proto není odvodněno, což při dešti vede k záplavám. Podle prvních odhadů spadlo v Dubaji v úterý dopoledne přes 30 milimetrů srážek a za celý den se očekává až 128 milimetrů srážek. Pršelo také v Bahrajnu, Kataru a Saúdské Arábii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

2024-04-17T06:59:55Z dg43tfdfdgfd