OBAVY Z čERNéHO KAšLE ROSTOU. KDYž MI HO DíTě PřINESE DOMů, JE PO MNě, říKá PANí JAROSLAVA

Za minulý týden přibylo nejvíce případů nákazy černým kašlem od začátku roku, téměř 1 500. Nejvíce v Jihočeském a Středočeském kraji a na Vysočině. Jenže stále chybí očkovací látky. Do Česka v úterý dorazila další mimořádná dodávka vakcín, u lékařů a v očkovacích centrech by podle ministerstva zdravotnictví měly být dostupné ještě na přelomu tohoto týdne.

Rodina Jaroslavy se s nemocí potýkala téměř tři týdny. Sama se naštěstí nenakazila. Obava z nemoci ale narůstá. „Přinesou to domů a člověk je upoutaný hned na lůžku. Klučina se dávil, že ho žebra bolela, úplně nemohl vydechnout a rodiče se s tím trápili,“ líčila pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Bolest břicha, únava či hubnutí? Může jít o vážnější chorobu, Michaelu postihla už v dětství

Seniorka trpí kromě cukrovky dalšími obtížemi. Nemoc by tak mohla mít vážnější průběh. „Bojím se, abych to nedostala. Když mi tohle přinese dítě domů, tak je po mně,“ vzkázala.

Vybavte se trpělivostí

„V seniorském věku jsou i jiná chronická onemocnění a to opět může napomáhat tomu závažnějšímu průběhu jiných infekčních chorob,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

„Všem bych asi doporučil vybavit se trpělivostí a samozřejmě, pokud je to skutečně jako výskyt černého kašle v rodině, vyhnout se návštěvám a prostě nechodit tam, kde to riziko je,“ uvedl redakci praktický lékař pro dospělé Karel Wróbel.

Většina domovů pro seniory hlásí minimum případů. Svým klientům přesto doporučují přeočkování. Jenže vakcíny stále chybí. „Povedlo se nám dovézt deset tisíc kusů těchto látek z Velké Británie. Dnes přišlo dvacet tisíc z Kanady,“ uvedl pro CNN Prima NEWS v úterý mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Do Česka má v následujících dnech dorazit ještě dalších 78 tisíc kusů vakcín. U lékařů a v očkovacích centrech by prý měly být vakcíny dostupné ještě tento týden.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Počasí přeje klíšťatům. Experti radí, na jaké příznaky se po jejich kousnutí zaměřit

2024-04-17T05:44:50Z dg43tfdfdgfd