NěMECKOU POLITIKU OBCHáZí STRACH. POLICIE řEší DALší PříPAD NAPADENí

Německá policie vyšetřuje další útok na politika. Neznámý pachatel v úterý zaútočil na bývalou starostku Berlína a exministryni Franzisku Giffeyovou ze sociálnědemokratické SPD. V místní knihovně ji taškou udeřil do hlavy a krku, informovala agentura DPA.

Giffeyová po napadení absolvovala nemocniční vyšetření kvůli bolestem hlavy a krku. Podezřelého, který z místa činu utekl, se zatím nepodařilo zadržet. 

Německá policie už od pátečního večery vyšetřuje útok skupiny lidí na europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech. Ecke, který je na desátém místě kandidátky SPD v červnových volbách do Evropského parlamentu, musel být ošetřen v nemocnici. Podle místní stranické organizace byl dokonce operován. 

Terčem zastrašování, ničení plakátů a urážek byly i další týmy vyvěšující plakáty. Podle policie zřejmě skupina útočníků krátce předtím napadla a zranila i osmadvacetiletého pracovníka kampaně Zelených.

Útok na europoslance odsoudil německý kancléř a stranický kolega napadeného Olaf Scholz. Podobné incidenty podle něj představují hrozbu pro demokracii. "Demokracie je ohrožená takovými činy," uvedl na kongresu evropských sociálnědemokratických stran, kde vyzval k jednotě. "Musíme se tomu společně postavit," dodal. 

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová přislíbila, že bude bojovat proti nárůstu násilí proti politikům. "Stát na toto musí a bude reagovat tvrdými činy a dalšími ochrannými opatřeními pro demokratické síly v naší zemi," uvedla podle agentury Reuters. 

2024-05-08T16:47:21Z dg43tfdfdgfd