NOVé CESTY K EFEKTIVNíMU SKLADOVáNí ENERGIE: OD SOLI PO CIHLY A BETON

Vzhledem k rostoucímu tlaku na přechod na obnovitelné zdroje energie se stává skladování energie klíčovým faktorem pro zajištění stability a efektivity energetické sítě. Zatímco se dosud zaměřujeme především na baterie s lithium-iontovými články, otevírají se nám nové možnosti v podobě tepelných baterií.

Tyto inovativní technologie využívají běžné materiály, jako je sůl, cihly nebo kapalný vzduch, k ukládání energie ve formě tepla a otevírají tak cestu k levnějšímu, čistějšímu a bezpečnějšímu energetickému systému.

Obnovitelná energie klade nové výzvy

Postupný přechod na obnovitelné zdroje energie s sebou přináší potřebu účinného uchovávání vyrobené elektrické energie. Bez kapacitních bateriových úložišť se totiž energetická síť neobejde. Zatímco mnozí výrobci si výkonné akumulátory stále představují pouze s využitím vzácných kovů jako lithium, kadmium či nikl, na scéně se objevují revoluční alternativy.

V západním světě se šíří vlna zájmu o skladování energie ve formě tepla. Experti pro The Guardian zdůrazňují, že klíčové jsou běžné materiály s dobrou tepelnou vodivostí. První průmyslové podniky ve Spojeném království už tyto poznatky zavádějí do praxe.

Proč tepelné baterie?

Skladování energie v teple má hned několik výhod. Za prvé, umožňuje nám uchovávat energii z obnovitelných zdrojů, jako je solární a větrná energie, i v době, kdy slunce nesvítí a vítr nefoukne. To je klíčové pro zajištění stabilního dodávky energie bez ohledu na výkyvy počasí.

Za druhé, tepelné baterie jsou levnější a šetrnější k životnímu prostředí než konvenční baterie s lithium-iontovými články. Nevyžadují žádné vzácné kovy a jejich výroba i likvidace je méně náročná na životní prostředí.

A konečně, tepelné baterie jsou odolné a vydrží déle než běžné baterie. Mohou ukládat energii po dobu dnů, týdnů i měsíců s minimálními ztrátami.

Jak fungují tepelné baterie?

Existuje několik různých typů tepelných baterií, které fungují na principu ukládání energie ve formě tepla a následného uvolňování této energie v případě potřeby.

Mezi nejznámější patří:

  • Roztavená sůl: Španělský gigant Iberdrola má s využíváním roztavené soli k ukládání tepla bohaté zkušenosti. Nyní se pod jeho vedením budují speciální solné nádrže, které se nabíjejí v době nízkých cen energie. Roztavená sůl je ideální pro udržení tepla do 500 °C. Navíc je na rozdíl od lithia či niklu snadno dostupná a ekologická.
  • Cihlové baterie: Kalifornská společnost Rondo jde ve svých plánech ještě dál a staví na využití cihel. Tvrdí, že její tepelná baterie z běžných cihel dokáže skladovat energii za poloviční cenu oproti jiným konkurenčním bateriím. Systém shromažďuje energii z obnovitelných zdrojů a přeměňuje ji na teplo pomocí topných těles podobných toustovači. Vedení Rondo uvádí, že cihly lze zahřát až na 1 500 °C a udržují si tepelnou energii několik dní s ztrátou menší než 1 % denně. Kapalný vzduch: Ve Spojeném království se firmy obracejí i k uchovávání energie pomocí kapalného vzduchu. Technologie vynálezce Petera Dearmana se prodala společnosti Highview Power, která v současnosti buduje 250MW zařízení poblíž Manchesteru. To by mělo po dobu pěti hodin skladovat dostatek energie pro zhruba 50 000 domácností.

Zdroje info: Reddit, https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/01/thermal-energy-storage-industry, https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/energie-sklo-cihly-kapalny-vzduch-skladovani-zdroje.A240402_133250_eko-zahranicni_jla

Náhledové foto: Pixabay

 The post Nové cesty k efektivnímu skladování energie: Od soli po cihly a beton first appeared on Epeníze.

2024-04-16T23:06:20Z dg43tfdfdgfd